marieke

Afspraak is afspraak!

'Afspraak is afspraak', 'ja is ja' en 'nee is nee'. Zomaar wat slogans die ik handhaaf wanneer ik aan het 'bepteksten' ben. Dat ik soms compromissen moet sluiten: ach ja, so be it. Maar houd je dan wel aan die compromissen! Naast alle leuke kanten van het freelancen is er namelijk ook één minpuntje: het loopt regelmatig anders dan dat je planning aankan en het loopt vaak anders dan je verwacht.

De afgelopen maand was er eentje waarin 'afspraak is afspraak' een bijna lachwekkende spreuk werd. Het begon met een driemalig polibezoek. Steeds als ik arriveerde was de desbetreffende arts "Helaas in overleg!", zodat ik er drie keer een uur voor niets naartoe reed. Toch wist ik zeker dat onze afspraak een afspraak was.

Prachtartikel

De vierde keer was ik succesvol en gelukkig werd het een prachtartikel. Zijn opmerkingen (ter controle) waren dan ook alleen maar: "Prima, ik ben akkoord!" Vorige week had ik een interview met een radioloog. De eerste keer dat ik langskwam, had de secretaresse de afspraak verkeerd doorgegeven. Geen probleem, want ik kon de dag erop ook. De volgende dag was ik er weer en ook dít verhaal werd een prachtartikel.

Oncoloog

Een ezel stoot zich geen drie keer aan dezelfde steen, dus toen ik deze week weer een afspraak had met een oncoloog, belde ik van tevoren nog een keer om het te checken. Geen overbodige luxe, want de secretaresse verzekerde mij dat "ze de afspraak eigenlijk wil verzetten naar januari 2013". Geen probleem; dit was slechts de derde keer. Ik ging niet naar het ziekenhuis en had een prachtige vrije middag.

Driedubbel interview

Vorige week reed ik naar hartje Veluwe om een driedubbel interview af te nemen. Persoon nummer één was laaiend enthousiast, keurig op tijd en heel gastvrij. Na een halfuur gaf zij aan dat persoon nummer twee "trouwens ziek is". Zo had ik opeens een uurtje vrij en - terwijl ik wachtte op interviewkandidaat nummer drie - tikte de tijd tergend langzaam weg. Eindelijk was het tijd, maar persoon nummer drie was in geen velden of wegen te bekennen. Een kwartier later belde ik hem. "Ach vergeten, ik ben er om kwart voor vier". Geen probleem, ik zat er tenslotte pas twee uur en begon dan maar alvast aan het artikel. Het was uiteindelijk een prachtige en nuttige middag.

Foutje!

Terwijl ik dit schrijf, spoken er allerlei complottheorieën door mijn hoofd. Alleen zijn die allemaal even onwaarschijnlijk en ook een beetje hilarisch. Misschien moet ik het zo zien: fouten worden gemaakt, fouten zijn menselijk, ik ben een mens en ik werk met mensen, dus we hebben te maken met fouten. Zo simpel is het dus (en tegelijk ook zo vervelend)!.

Deadlines

Laten we hopen dat het principe 'afspraak is afspraak' volgende maand beter standhoudt. Ik spreek het bij dezen met mezelf af. Want krappe deadlines, nutteloze vrije middagen en het continu opnieuw inplannen van interviews: daar kan ik niet altijd bulderend hard om lachen. Maar ach ja, geen probleem, want ik heb tenslotte wel een prachtig vak.

-Beppie Pellegrom


Beppie Pellegrom is freelance tekstschrijver. Op IkGaStarten schrijft zij over de beginfase van haar bedrijf Beptekst en haar ervaringen als startende ondernemer.

Gepubliceerd op:
06-11-2012

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x6
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Wat doe jij met de kostbare eerste twintig seconden van je pitch? Kies je voor een cliffhanger in zin 2? Of begin je met een persoonlijke, heel herkenbare irritatie (waar jij natuurlijk dé oplossing voor hebt)? Wij dagen je uit om vier openingen te testen, zodat je straks investeerders en zakenrelaties direct wakker schudt.

Killer elevator pitch
Killer elevator pitch

Klanten en acquisitie

Als pas gestarte ondernemer of zzp'er sta je vast te trappelen om aan de slag te gaan. Maar heb je al uitzicht op genoeg opdrachten om een vliegende start met jouw bedrijf te maken? Zonder klanten en opdrachtgevers kom je namelijk niet ver.

Een potentiële klant vinden is één ding, de klus ook daadwerkelijk binnenhalen is een ander verhaal. Op deze pagina's lees je onder andere tips over het vinden van klanten, het plegen van acquisitie en wat je wel (of juist niet) moet doen tijdens een pitch of verkoopgesprek.​

  1. Hoe bepaal je de juiste doelgroep?
  2. Checklist: klanten vinden doe je zo
  3. Cold calling eng? Zo kom je wel goed voor de dag (aan de telefoon)
  4. De grootste netwerkvalkuilen voor starters

Tip: krijg je een keer te maken met een ontevreden klant of opdrachtgever? Lees hier hoe je dit oplost.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.799 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.