marieke

Glühfactor!

Ik heb er veel over gelezen. Het zoemt altijd ergens in mijn achterhoofd. Ik sprak mijn vriend moed in door hem er continu op te wijzen tijdens sollicitatievoorbereidingen. Maar toen ik het deze week zelf meemaakte, was dat een heuse 'eyeopener'. De gunfactor: hij bestaat écht!

Ze mailde me en vroeg of ik dat eigenlijk ook deed, "een commerciële tekst schrijven". "Natuurlijk, leuk dat je aan me denkt!" stuurde ik terug. Vol goede moed reed ik de volgende dag naar een nieuwe opdrachtgever. Nog enthousiaster kwam ik terug. Yes, weer een klus binnen! Tijdens het gesprek had ze wel aangegeven dat er meer gegadigden waren, maar blijkbaar werd het mij gegund. Ik word altijd een beetje warm van die gunfactor, want het maakt alles iets mooier. Net Glühwein.

Pomppraatjes

De volgende dag had ik een interview. Een gezellige dame die een fiks bedrag had geïnvesteerd in zonnepanelen. Ik vroeg haar hoe zij toch bij de huidige aanbieder was gekomen. "Ach", zei ze, "hij was wel een stukje duurder, maar ik zie hem elke week bij de pomp en dan maken we een praatje." Ze keek even om zich heen en vervolgde: "Ik gun het hem wel. Hij is net begonnen, hè? Je moet toch ergens beginnen." Ik knikte hevig. Voor mij stond een kop koffie, maar het had net zo goed Glühwein kunnen zijn. Met een warm gevoel van binnen krabbelde ik de quote op een stuk papier.

Het is u gegund!

Over een aantal weken is het kerst. Ik ben druk met het afronden van lopende opdrachten. Volgende week heb ik een afspraak met een nieuwe klant en deze week hoor ik of ik columnist mag worden bij een krant. Natuurlijk heb ik mijn best gedaan; nu maar hopen dat het me gegund wordt. Ik betrap me erop dat het zo passief klinkt, alsof alles maar 'gunning' is. Ik denk het wel, maar misschien ben ik al besmet met het kerstvirus.

Terugkijken

De feestdagen staan namelijk voor de deur. Gezellig met familie en vrienden binnen zijn. Lekker eten, sneeuw en Glühwein. Of oud en nieuw, oliebollen en vuurwerk. Handjes schudden en knuffelen. Laten we met warme gevoelens terugkijken op een 2012 dat ons avonturen, risico's, teleurstellingen en blijdschap gunde. Het is weer mooi geweest...

Fijne feestdagen gegund!

-Beppie Pellegrom


Beppie Pellegrom is freelance tekstschrijver. Op IkGaStarten schrijft zij over de beginfase van haar bedrijf Beptekst en haar ervaringen als startende ondernemer.

Gepubliceerd op:
04-12-2012

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x0
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De bepaling van het juiste uurtarief hangt af van je vaste lasten, ondernemerskosten en het aantal declarabele uren, maar ook van de branche, concurrentie én jouw toegevoegde waarde. Met deze vijf handige stappen helpen we je bij het vaststellen van je uurtarief.

Uurtarief
Uurtarief

Hoe bepaal je als zzp'er je uurtarief? Als startende ondernemer is het lastig om een prijs voor je dienst vast te stellen. Veel starters kiezen een te laag tarief. Deze tips helpen je op weg om je ideale uurtarief te bepalen.

Uurtarief bepalen
Uurtarief bepalen

Uurtarief

Voor een startende zzp'er is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan: een goed uurtarief vaststellen. Dat is ook niet zo gek, want een vast uurloon voor zelfstandige professionals bestaat namelijk niet. Alvast goed om te weten: in verschillende sectoren kunnen de tarieven sterk uiteenlopen. Op deze pagina's helpen we jou vast een eindje op weg, onder meer via:

Ontvang een gratis whitepaper

Hoe weet je of jij straks de juiste prijs rekent voor jouw product of dienst? Download deze whitepaper en je ontvangt onze praktische tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.799 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.