marieke

Het leven van een beginnend freelancer

"Gefeliciteerd, vanaf nu bent u ondernemer. Het allerbeste!" Daar stond ik dan. Beladen met een Startersmagazine, een uittreksel en wat belasting papieren stapte ik het ondernemersleven in. Ik vergelijk het een beetje met een kansspel, maar die vergelijking gaat ietwat scheef.

Want om kansen te kunnen pakken, moet je wel eerst wat doen. Niet alleen een dobbelsteen gooien, maar je echt goed verdiepen in alle regels rondom het starten van een eigen bedrijf. Wel of niet belastingplichtig? Moet ik een VAR aanvragen als ik me inschrijf als freelancer? Oh, dat heet trouwens een eenmanszaak, maar vul wel meteen even in of je met meerdere mensen gaat samenwerken. En hoeveel BTW reken je eigenlijk precies?

Kansspel

Veel vragen dus. Gelukkig hield het niet op bij het startersmagazine en de handdruk. "En als je vragen hebt? Bel me gerust, hoor!" verzekerde de vriendelijke Kamer van Koophandel-mevrouw me. Alles komt goed. Om weer terug te keren naar ons kansspel. Ik heb alle regels inmiddels in mijn hoofd zitten en mag door naar het hokje 'Goed gedaan. Nu mag u klanten gaan zoeken'.

LinkedInnen

En daar begint het echte werk. Een website, een visitekaartje, het promoten van en iedereen die je een beetje kent vertellen over je eigen onderneming, het hoort bij het hele pakket. En dan? Daar sta je dan, bovenop het kansspel, je handen vrij. Waar zijn de klanten? Die krijg je er na je inschrijving niet vanzelf bij. Ik neem een besluit: laat ik maar eens beginnen met het uitstrooien van visitekaartjes, praten, 'LinkedInnen' en natuurlijk: netwerken, netwerken en nog eens netwerken. Ik verveel me geen moment; er is genoeg te doen en het is nog eens hartstikke leuk ook!

Vennoten

De eerste stap is gezet… Mijn naam is Beppie Pellegrom, freelance tekstschrijver, twintig jaar en student HBO Communicatie. Mijn eenmanszaak beheer ik eigenlijk niet alleen. Mijn vennoten zijn namelijk teksten, artikelen, interviews, regels en letters. Samen met hen stapte ik het kansspel op en samen met hen ga ik ervoor zorgen dat we niet voortijdig van het bord worden gegooid.

Aan de slag!

-Beppie


Beppie Pellegrom is freelance tekstschrijver. Op IkGaStarten schrijft zij over de beginfase van haar bedrijf Beptekst en haar ervaringen als startende ondernemer.

Gepubliceerd op:
26-04-2012

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x2
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De bepaling van het juiste uurtarief hangt af van je vaste lasten, ondernemerskosten en het aantal declarabele uren, maar ook van de branche, concurrentie én jouw toegevoegde waarde. Met deze vijf handige stappen helpen we je bij het vaststellen van je uurtarief.

Uurtarief
Uurtarief

Het bepalen van een uurtarief is vaak lastig voor startende ondernemer en zzp'ers. Te hoog zitten is niet goed, maar te laag is natuurlijk weer het andere uiterste. Hoe kom je tot het juiste uurtarief?

Hoe bereken jij jouw uurtarief
Hoe bereken jij jouw uurtarief

Uurtarief

Voor een startende zzp'er is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan: een goed uurtarief vaststellen. Dat is ook niet zo gek, want een vast uurloon voor zelfstandige professionals bestaat namelijk niet. Alvast goed om te weten: in verschillende sectoren kunnen de tarieven sterk uiteenlopen. Op deze pagina's helpen we jou vast een eindje op weg, onder meer via:

Ontvang een gratis whitepaper

Hoe weet je of jij straks de juiste prijs rekent voor jouw product of dienst? Download deze whitepaper en je ontvangt onze praktische tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.