marieke

The making of

Eerst was er een telefoontje, daarna een grote glimlach. Exact in die volgorde. De aanleiding was de vraag of ik mee wilde werken aan een promotiefilmpje van de Belastingdienst. Anderhalve week later stonden er vier mannen bij mij op de stoep. Vier mannen, een lamp en een camera.

Dat was het begin van een opnamedag bij mij thuis. Een verschoven tafel, een zin die ik inmiddels kan dromen en een kop koffie later draaide de camera en kon het filmen beginnen. Het begon met een gesimuleerd interview. Gewoon om de sfeer van een interview te schetsen. Al voelde het wel vreemd om je eigen vader vragen te stellen over de start van zijn onderneming destijds.

Voice-over

Het heeft echter een leuk beeld opgeleverd en zo wist ik ook opeens dat mijn moeder een tijdje als telefoniste heeft meegewerkt. Daarna heb ik lang geoefend op een korte en krachtige voice-over die vooral niet te opgedreund mocht klinken. Leuk, want als tekstschrijver kan ik sneller typen dan een gedegen antwoord formuleren.

Two thousand twelve

Tot mijn grote verbazing hoorde ik mijzelf dan ook drie keer zeggen: "In januari two thousand twelve ben ik begonnen als…" Om daarna geïrriteerd naar de cameraman te kijken: 'waar kwam dat vandaan?' Ik lees namelijk geen Engelse boeken en ben verstaanbaarder in het Nederlands dan in het Engels. Bovendien heeft die 'th' van onze overburen heel wat voeten in aarde gehad. Zenuwen, daar heb ik het maar op afgeschoven. Misschien ook wel handig, want dat betekent toch dat nervositeit moeilijke dingen mogelijk maakt. Misschien heeft die 'th' nog een kans...

Krakerig kuchje

Verder wordt ik nog geplaagd met het volgzame "Ja, graag" als de site van de Belastingdienst aan mij wordt getoond. Maar ach, is het geen Donald-Duck-stem, dan is het wel een scheve shawl of een krakerig kuchje. Jezelf terugzien: het blijft een hilarische gewaarwording.

Ik zie, ik zie...

Maar stiekem ben ik toch wel trots op het eindresultaat. En ook zo grappig dat het écht onze keuken is op de achtergrond, al zijn de flessen wijn en olijfolie met een merk erop nergens terug te vinden. Het lijkt eigenlijk net een tekst. Wat u op film ziet, is maar de helft. De dingen die u niet ziet of leest, zijn net zo interessant. Ik kan dus nog veel dingen beschrijven, maar kijk zelf maar. Als u onderstaande video bekijkt, ziet u dat dit in ieder geval een unieke ervaring* was!

* Zo eentje die je in je digitale plakboek insluit. Jammer dat die nog niet bestaan, misschien wel in two thousand fourteen?!

-Beppie Pellegrom

Beppie in het filmpje 'Belastingadministratie voor ZZP’ers' van de Belastingdienst:

 


Beppie Pellegrom is freelance tekstschrijver. Op IkGaStarten schrijft zij over de beginfase van haar bedrijf Beptekst en haar ervaringen als startende ondernemer.

Gepubliceerd op:
09-10-2012

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Aftrekposten

Voor (startende) ondernemers gelden enkele interessante aftrekposten voor de belasting. Van de zelfstandigen- en startersaftrek heb je misschien vast al eens gehoord, maar er zijn meer fiscale overheidsregelingen waarmee jij jouw startup net dat ene zetje kunt geven om uit te groeien tot een onderneming van formaat.

Hieronder vind je meer informatie over de huidige aftrekposten van de Belastingdienst en kom je erachter wanneer jij hiervoor in aanmerking kunt komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  1. De zelfstandigen- startersaftrek: zo zit dat
  2. De MKB-winstvrijstelling voor startende ondernemers
  3. Wat houdt de Kleineondernemersregeling (KOR) in (en wat kun je ermee)?
  4. De voor- en nadelen van een telefoon van de zaak

Als je in aanmerking wilt komen voor bovenstaande en andere bekende aftrekposten voor ondernemers, moet je voldoen aan het urencriterium.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.