jongleren

Van jongleur tot ballenbak

Aandachtig kan ik kijken naar geschminkte jongleurs die soms wel tien ballen in de lucht houden. Wat een prestatie! Op de een of andere manier lukt het hen om tussendoor te lachen naar aandachtige kijkers, te balanceren op één been en tegelijkertijd stiekem te wijzen naar het centenbakje op de grond. Want zo'n professie is wel leuk, er moet ook geld in het laatje komen.

Balanceren op één been is niet mijn sterkste punt. Ik sta liever met beide benen op de grond. En schmink is eveneens niet aan mij besteed. Maar het werken als freelancer lijkt toch enigszins op jongleren met verschillende ballen. Ik heb er drie. Een rode van passie, een groene van professie en een blauwe van prestatie. Wat mij betreft een ijzersterkte combinatie, want met deze primaire kleuren in mijn freelance-palet komen steeds mooiere 'tekstschakeringen' tevoorschijn. Tenminste, als ze in de lucht blijven, want wanneer er één bal wegvalt, is de balans direct verstoord.

Tevreden klant

Over jongleren gesproken: soms valt er door omstandigheden een bal op de grond. Ik herinner mij een opdracht waarvoor ik de expertise in huis had om een goed eindproduct te leveren. De verdiensten waren goed en ik zou er een goede referentie aan overhouden. Vol goede moed ging ik aan de slag. De klant was tevreden met het eindresultaat en belde op voor een vervolgopdracht.

Verbroken samenwerking

Opnieuw gingen we met elkaar in zee. Deze keer plakte ik wegens gebrek aan inspiratie geen inspirerende beelden op de muur, floot ik niet meer en ging klokslag vijf uur de computer uit. Aan de derde schrijfopdracht werkte ik meerdere avonden en zelfs na dagen sleutelen had ik er nog geen goed gevoel over. Een week later was ik gedwongen om de samenwerking in goede harmonie te verbreken. De klant was teleurgesteld, maar sinds die dag klets ik weer ieders oren van het hoofd en heb ik het record 'Mozartdeuntjes fluiten' weer verbroken.

Ballenbak

Ergens in deze case ging het mis. Want bij het uitvoeren van de opdracht bleef de groene bal dapper in de lucht, de blauwe glom des te meer, maar de rode werd langzaam maar zeker overruled door de zwaartekracht. In de laatste fase viel hij naar beneden. Om vervolgens te smoren in een ballenbak van afzichtelijke kleurcombinaties. Het duurde even voordat ik besefte dat een jongleur niet alleen ballen in de lucht houdt; hij heeft er ook plezier in. Wat een eye-opener!

Durf te kiezen

Ik zie u haast denken: joh, wat een 'luxe', want moeten we niet allemaal de minder leuke dingen doen? Nee beste lezer, juist als freelancer niet! Want als 'jongleur in eigen dienst' is het des te meer de kunst om álle ballen in de lucht te houden. Want met deze drie kleuren ballen als basis kunt u veel verder komen. Zoals mijn vriend later zei: "Goede opdrachtgevers laten schieten in belang van het voortbestaan van je bedrijf? Dát is pas professioneel!" Durven kiezen: dat is mijn les voor komend jaar.

Ik wens u alvast een fijne jaarwisseling en een succesvol 2014 toe!

-Beppie Pellegrom


Beppie Pellegrom is freelance tekstschrijver. Op IkGaStarten schrijft zij over de beginfase van haar bedrijf Beptekst en haar ervaringen als startende ondernemer.

Gepubliceerd op:
03-12-2013

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x2
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het kabinet wil vanaf 2021 de opdrachtgeversverklaring invoeren. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Deze verklaring omtrent de arbeidsrelatie van zzp'ers met opdrachtgevers begon ooit met de VAR-verklaring, die vier varianten kende.

marieke
marieke

Als je in de WW zit en betaald werk wilt vinden, heb je twee opties: solliciteren naar een nieuwe baan of een bedrijf starten. Het UWV biedt onder meer de mogelijkheid om een bedrijf te starten met behoud van uitkering: zo start je vanuit de WW.

Starten vanuit de WW in 7 stappen
Starten vanuit de WW in 7 stappen

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - lijkt van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 wil opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wil niet verder met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat. Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Minimumuurtarief

Een van de criteria wordt het uurtarief, als het aan Rutte 3 ligt. Het minimum uurtarief zal naar verwachting veel schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Lees hier meer over de plannen tot 2021.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.