marieke

Wolk, tolk, draaikolk

Een druilerige woensdagmorgen: zo een waarop je klusjes bedenkt om niet naar buiten te hoeven. Ik houd niet van druilerige ochtenden, je wordt er zo nat van. Ik heb twee afspraken staan en aangezien Puttershoek niet naast de deur ligt, kan ik mij verheugen op een sloom ritje A15. Met drie stroopwafels en mijn mooiste cd op zak ga ik op weg. De zon is (net als ik) nog niet wakker...

Mijn eerste bestemming is een instelling voor gehandicapten. Ik interview vijf personen tegelijk en dat vergt een gestructureerde aanpak. Hoe goed ik me ook voorbereid: er zijn altijd onvoorziene omstandigheden. Dat blijkt wel als persoon nummer vijf de kamer binnenloopt. Naast haar zie ik een vrolijke dame. Zij slingert mijn arm op en neer en stelt zich voor als Anna.

Stevige handdruk

Ik vraag me even af of ik misschien verkeerd heb geteld. Terwijl ik nog wat vertwijfeld aan het rekenen ben, krijg ik ook van nummer vijf een stevige handdruk. Ze zegt niets en gaat zitten. "Ik ben de tolk", verbreekt nummer zes de stilte en dan valt eindelijk het kwartje. Na een uur sta ik weer buiten: wat een leuke mensen en het gesprek liep alsnog als een trein! Al lopend naar de auto krijg ik de neiging om mijn tong uit te steken naar de grijze wolken.

Telefoon

Terwijl ik aanstalten maak om naar afspraak nummer twee te gaan, rinkelt mijn telefoon. Een derde afspraak dient zich aan en zo zit ik om half één in Oud-Beijerland en ben ik om half vier in Den Bosch. Om vijf uur rijdt mijn trouwe citroen de hof op. Zoals het er nu naar uitziet, ben ik de komende maanden weer onder de pannen met mijn freelance werk. Driewerf hoera!

Draaikolk

Op een bonnetje krabbel ik snel een planning voor de komende anderhalve maand en trek pas daarna de handrem aan. Ik heb namelijk de gekke gewoonte om pas uit te stappen als ik álles in mijn hoofd op een rijtje heb gezet. Gewoon om die draaikolk van gedachten even te laten uitrazen. Na tien minuten gooi ik mijn autodeur te hard open. Dan gaat opnieuw mijn telefoon.

Zonnige geluksdag

Vertwijfeld trek ik de deur weer dicht; al snel blijkt dat ik mijn huidige planning weer kan aanpassen. Tien minuten later knal ik mijn autodeur weer open tegen datzelfde muurtje. Toch kan ik een grijns niet onderdrukken; vandaag was een geluksdag! Terwijl ik op mijn blote voeten over het grindpad sprint, breekt de zon spontaan door de wolken…

-Beppie Pellegrom


Beppie Pellegrom is freelance tekstschrijver. Op IkGaStarten schrijft zij over de beginfase van haar bedrijf Beptekst en haar ervaringen als startende ondernemer.

Gepubliceerd op:
03-09-2013

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het kabinet wil vanaf 2021 de opdrachtgeversverklaring invoeren. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Deze verklaring omtrent de arbeidsrelatie van zzp'ers met opdrachtgevers begon ooit met de VAR-verklaring, die vier varianten kende.

marieke
marieke

Als je in de WW zit en betaald werk wilt vinden, heb je twee opties: solliciteren naar een nieuwe baan of een bedrijf starten. Het UWV biedt onder meer de mogelijkheid om een bedrijf te starten met behoud van uitkering: zo start je vanuit de WW.

Starten vanuit de WW in 7 stappen
Starten vanuit de WW in 7 stappen

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - lijkt van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 wil opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wil niet verder met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat. Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Minimumuurtarief

Een van de criteria wordt het uurtarief, als het aan Rutte 3 ligt. Het minimum uurtarief zal naar verwachting veel schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Lees hier meer over de plannen tot 2021.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.