De logistiek van je webshop uitbesteden: wanneer relevant?

5 min  leestijd
722
Image
De logistiek van je webshop uitbesteden: wanneer relevant?

Gefeliciteerd, je hebt net een webshop geopend of staat op het punt om dit te doen. Een belangrijk detail is de logistieke afhandeling van de bestellingen. Waar sla je de producten straks op en hoe krijg je deze snel bij de klant? In dit artikel lees je hoe het uitbesteden van de logistiek jouw webwinkel verder kan helpen.

Webshoplogistiek, ook wel e-fulfilment genoemd, is het complete proces van de binnenkomst van een bestelling tot de uiteindelijke levering bij de klant. Vaak bestaat het idee dat het uitbesteden van de logistiek alleen voor grote organisaties rendabel is, maar ook kleinere webshops kunnen hiermee veel energie en geld besparen. 

Daarnaast kan uitbesteding bijdragen aan het behalen van betere resultaten. Hieronder zet ik vijf voordelen van uitbesteding voor je op een rijtje:

1. Focus op de onderneming

Het lijkt een inkoppertje: focussen op het draaiend en up-to-date houden van de webshop. Hoe meer bestellingen je krijgt, des te langer je nodig hebt voor de afhandeling. 

Er kan een disbalans ontstaan tussen alle werkzaamheden, waardoor zaken achterlopen en je klanten moet teleurstellen. In dat geval kan een logistieke partner uitkomst bieden. Jij kunt je richten op het ondernemen zelf en weet zeker dat de logistieke afhandeling van de bestellingen in goede handen is.

'Als je de logistiek van de webwinkel uitbesteedt, hoef je je geen zorgen te maken over de afhandeling van bestellingen.'

2. Vaker grote orders binnenhalen

Wanneer je net een bedrijf bent gestart, kun je huiverig zijn voor het binnenhalen van grote orders. Je vraagt jezelf waarschijnlijk af of je deze bestellingen wel goed kunt afhandelen. 

Als je de logistiek uitbesteedt, hoef je je daarover geen zorgen meer te maken. Met de juiste logistieke partner beheers je deze discipline als geen ander en zul je de afhandeling snel onder controle krijgen.

Welke feature is voor jou belangrijk bij het kiezen van een zakelijke rekening?

Choices

3. Efficiënte afhandeling van bestellingen

Logistieke dienstverleners zijn er compleet op ingericht om bestellingen snel en efficiënt af te handelen. Daarnaast hebben zij diverse afspraken met bijvoorbeeld leveranciers en/of vervoerders en kunnen zij jouw webwinkel koppelen aan hun magazijn. Zo ben je altijd op de hoogte van de actuele voorraad en hoef je de klant geen 'nee' te verkopen.

4. Flexibelere bezorgtijden 

De logistiek is een vak apart. Niet alleen zijn er veel regels aan verbonden, ook zijn er tal van handigheidjes die je zelf waarschijnlijk niet kent of niet kunt uitvoeren. Zo kan een logistieke partner ervoor zorgen dat de producten die klanten voor elf uur 's avonds bestellen al de vorige dag bij hen thuis worden bezorgd. 

Daarnaast zijn er diverse bijkomende diensten die je bij een logistiek dienstverlener onder één dak kunt regelen, zoals het personaliseren van bestellingen en het maken van heldere productfoto's voor de website. Allemaal diensten die kunnen bijdragen aan het opbouwen van een succesvolle webwinkel.

'De keuze om voor het uitbesteden van de logistiek te kiezen kan wel degelijk in je voordeel werken.'

5. Financieel voordeel

Het uitbesteden van de logistiek heeft meerdere financiële voordelen. Je profiteert namelijk niet alleen van de grootschalige inkoop van verpakkingsmaterialen en verzendcontracten, maar weet ook wat de te verwachte kosten zijn. 

Een logistieke partner rekent namelijk meestal per order, product of een all-in-prijs, terwijl je – als je ervoor kiest dit in eigen beheer te doen - iedere maand de kosten van de huur en het personeel zou moeten betalen, ongeacht het aantal binnengekomen orders.

De keuze om voor uitbesteden te kiezen kan dus wel degelijk in je voordeel werken. Houd er wel rekening mee dat uitbesteding alleen rendabel is als je écht van plan bent om verder te groeien met de webshop. 

Voor een paar bestellingen per maand is het de moeite niet waard, maar wanneer de webwinkel steeds groter wordt, is deze investering zeker het overwegen waard. Je kunt jouw klanten meer garantie en een betere service bieden en dat betaalt zich uiteindelijk uit in betere resultaten van de webwinkel.

Meer over webshop

Meer over webshop