marieke

2013: een jaar van zaaien (en oogsten)

Op het moment dat ik dit blog schrijf, staat Kerst voor de deur. 2013 was een belangrijk jaar. In december 2012 startte ik als ondernemer en investeerde ik veel tijd en moeite om mijn bedrijf op te bouwen. Mijn eigen zakenplatform Wijstarten.nl lanceerde ik in maart en afgelopen november gingen we live met de Online Starterstraining. Ik zie 2014 met het volste vertrouwen tegemoet. In dit blog deel ik graag mijn belangrijkste ondernemerslessen van 2013 met u.

Het begint allemaal met zaaien. Het kostte mij ruim 1 jaar om mijn business goed neer te zetten. Door slimme businessmodellen waarin businesspartners mee investeren lukte het mij de basis van mijn bedrijf goed neer te zetten, zonder enige geldlening. Vooraf had ik verwacht sneller en meer winst te maken. Oftewel: houd rekening dat u eerst moet zaaien voordat u kunt oogsten en dat zaaien veel tijd kan kosten.

Samen sterker

Samen bent u sterker. In eerdere blogs schreef ik al waarom ik veel samenwerk en wat dit mij oplevert. Zorg dat u samenwerkt met anderen die complementair aan u zijn. Hiermee wordt u beter en kunt u sneller schakelen. Daarnaast vind ik het ook gewoon leuker om samen te werken in plaats van alles alleen te doen.

Blijven verbeteren

Hoewel we de Online Starterstraining pas twee maanden geleden introduceerden, voerden we al meerdere aanpassingen door op onze website. Ook verbeteren we elke nieuwe trainingsronde ons product. Zorg dat u niet stilstaat! Online ontwikkelt zich in een razend tempo en ook uw concurrent staat niet stil.

Netwerk onderhouden

Mijn netwerk levert mij business op. Omdat ik mijn relaties goed onderhoud krijg ik vaak hulp en business uit mijn netwerk. Netwerken is voor mij niet op ‘open coffees’ visitekaartjes uitdelen, maar zorgen dat u aanwezig bent waar uw (potentiële) klanten en belanghebbenden ook zijn. Mijn tip: maak op netwerkevents eerst echt contact met een ander in plaats van direct te vertellen wat u allemaal kunt bieden.

Grotere succeskans

Wed niet op één paard maar zorg voor meerdere kansen op succes. Naast Wijstarten.nl ontwikkelde ik daarom ook samen met Yellow Walnut de Online Starterstraining. Vanaf 2014 ben ik voor SRM kerndocent voor de NIMA e-Marketing B opleiding. Een van de doelstellingen voor 2014 is om in het tweede kwartaal een nieuwe dienst onder het merk Wijstarten.nl te introduceren. Met meerdere diensten heb ik verschillende (potentiële) inkomstenbronnen en ben ik niet afhankelijk van het wel of niet slagen van één initiatief.

Prospect = mens

Mensen kiezen voor mensen, luidt een aloude wijsheid. Desondanks zijn er nog veel bedrijven die beweren de klant centraal te stellen, maar niet weten welk type personen binnen hun doelgroep past omdat ze nog steeds denken in klanttypen. Stel vast welk mens u wilt bereiken binnen uw doelgroep en beschrijf deze in de vorm van personas. Dit zijn kenmerken waarmee u van een prospect een persoon maakt. Gebruik deze ook in uw communicatie. Zo gaan wij binnenkort de stockfoto die wij gebruiken op de website van de Online Starterstraining vervangen door foto’s van echte personen die ook tot onze doelgroep behoren. Andere personen uit onze doelgroep kunnen zich makkelijker met hem of haar identificeren, hetgeen ons een beter resultaat uit het websitebezoek zou moeten opleveren. Dat gaan we natuurlijk ook meten.

Persoonlijk verhaal

Contentmarketing en het delen van uw persoonlijke verhaal wordt steeds belangrijker. Daarom, en omdat ik het leuk vind, deel ik ook in 2014 mijn kennis en ervaring met u. Ik adviseer u ook op zoek te gaan naar online platformen waar u uw kennis en ervaring kunt delen.

Ik wens u leuke feestdagen en een gelukkig en gezond 2014.

Met ondernemende groet,

- Coen van Delft
 


Marketing- en salesexpert Coen is voor SRM werkzaam als kerndocent voor de opleiding e-Marketing NIMA B. Daarnaast is hij als (mede)oprichter actief betrokken bij wijstarten.nl en de Online Starterstraining.

Gepubliceerd op:
24-12-2013

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Netwerken

Netwerken als startende zzp'er of ondernemer kun je op verschillende manieren doen. Je kunt als starter online naar potentiële klanten of opdrachtgevers zoeken. Bijvoorbeeld op LinkedIn of een ander online netwerkplatform.

Je kunt natuurlijk ook persoonlijk naar bijeenkomsten toe gaan. zo kun je je zakelijke kennissenkring uitbreiden. Misschien doe je er wel interessante contacten. Maar waar begin je? Hieronder vertellen we je alles over het belang van netwerken en hoe je dit als starter het beste kunt aanpakken. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

Tip: geen idee waar je moet beginnen? Dan heb je vast iets aan dit artikel over hoe je start met netwerken.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.653 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.