Aangenaam!

5 min  leestijd
854
Image
Voorbeeld Business Model Canvas

Peerby, mijn bedrijf, bestaat nu een jaar. In die tijd hebben we een product ontwikkeld en gelanceerd, een team van zes mensen gevormd en een incubator- en acceleratorprogramma afgerond. Er is de nodige aandacht aan Peerby besteed in de media en we hebben ondersteuning gekregen van diverse mentoren en investeerders. Maar misschien is dat allemaal alweer achterhaald tegen de tijd dat u dit leest, want de zaak ontwikkelt zich in rap tempo.

Mijn naam is Daan Weddepohl, ik ben 31 jaar, kom uit Amsterdam, en ik onderneem. In mijn toekomstige blogs neem ik u graag mee in het wel en wee van mijn onderneming. Maar voor we daarmee beginnen, stel ik mezelf hieronder graag uitgebreid aan u voor. Wie ben ik en hoe ben ik gekomen waar ik nu sta?

De bubbel

Ik heb vooral veel geleerd in de praktijk. Direct na het gymnasium rolde ik in de IT-sector. Het waren de jaren '90, de tijd van de beruchte internetbubbel. Iedereen die enigszins met een computer overweg kon mocht nog tijdens zijn sollicitatiegesprek al een leaseauto uitzoeken. De bomen reikten tot aan de hemel. Ik maakte snel carrière als ICT consultant en werkte onder meer voor een bank en elektronicamultinational.

Zzp'er

Na een paar jaar in loondienst te hebben gewerkt begon ik als zelfstandig consultant. Ik werd dus Zzp'er. Ik dacht toen nog dat ik overal direct aan de slag zou kunnen. Ik had echter geen kaas gegeten van sales en ontdekte al snel dat het niet makkelijk is om aan opdrachten te komen. Een succesvol eigen bedrijf hebben draait om meer dan een mooi product alleen. Je moet beschikken over een uitgebreid netwerk, marketingstrategie en verkoopkwaliteiten.

De eerste BV

Toen ik een softwarebedrijf startte, had ik inmiddels door dat verkoop onontbeerlijk is. We waren in eerste instantie met twee techneuten, maar vonden al snel een derde compagnon met een achtergrond in sales. Door samen met hem op pad te gaan, leerde ik langzaam maar zeker hoe sales in zijn werk gaat. We ontwikkelden de techniek achter online reclamecampagnes voor grote en kleine merken. Ik ontdekte het verschil tussen het verkopen van uren en het verkopen van een product. Wij verkochten uren; dat betekende hard werken en maakte het een moeilijk te schalen organisatie. Ik nam mijzelf voor om met mijn volgende bedrijf een product te verkopen. Een product dat los van mijn uren kon bestaan.

Cultuur

Enige tijd na het verkopen van mijn bedrijf werd ik benaderd voor een functie als technisch directeur bij een softwarebedrijf in Kiev, Oekraïne. Dat was nogal een cultuurshock. Ik ontdekte dat zaken doen in Kiev en het buitenland in het algemeen er heel anders aan toegaat dan in Nederland. Alles wat ik als normaal vond, liep in Kiev totaal anders.

Passie

Ik was uiteindelijk klaar in Kiev en had zeeën van tijd. Ik kan moeilijk stilzitten en had iedere dag wel een idee voor een nieuw bedrijf. Het moeilijkste aan starten is misschien wel het vinden van het juiste idee. Zeker voor mensen als ik die iedere dag nieuwe ideeën opdoen. Misschien zijn de mensen met veel plannen uiteindelijk wel ondernemers die uiteindelijk de minste bedrijven opzetten. Ik geloof dat je uiteindelijk voor één idee moet gaan. Een idee dat je grijpt, een idee dat je niet loslaat. Er moet sprake zijn van passie.

Doorgaan

Mijn eerste plannen voor Peerby schoof ik vaak aan de kant, omdat ik een concurrent had ontdekt die hetzelfde van plan was. Nadat ik verschillende plannen had stopgezet, besloot ik alsnog hiervoor niet meer terug te deinzen. Er is altijd wel iemand op de wereld die op hetzelfde moment ongeveer hetzelfde idee heeft. Als dat niet zo is, is het waarschijnlijk geen goed idee of heb je niet goed genoeg gezocht.

Rimpelingen

Het ontstond geleidelijk. Eerst was daar het plan om mensen op basis van hun locatie berichten te laten uitwisselen. Ik werd gegrepen door het idee, maar het was te breed. Hoe maak je mensen duidelijk wat ze ermee kunnen als je er vrijwel alles mee kan? Toen zag ik de TED talk 'The Case for Collaborative Consumption'. Rachel Botsman, de auteur van 'What's Mine is Yours', vertelt in haar boek over 'product service systemen'. Producten (spullen dus) als een dienst aanbieden in plaats van alles zelf te bezitten. Ineens had ik de juiste toepassing voor mijn idee gevonden. Als je mensen om je heen kunt vragen of ze hebben wat jij zoekt, wordt het wel heel gemakkelijk om spullen uit te wisselen. Peerby was geboren.

Peerby

Peerby is de app en website waarmee gebruikers spullen kunnen huren en lenen van mensen in de buurt. Het is 's werelds eerste verhuurplatform dat actief op zoek gaat naar aanbod door rond te vragen in de buurt via e-mail, Facebook en push notificatie. Een eerste versie is al te vinden op peerby.nl.

In mijn volgende blog zal ik meer vertellen over de totstandkoming van Peerby. Over financiering, mentoren, incubators en accelerators, subsidies, het vinden van mensen en alle andere zaken die de start van mijn bedrijf mogelijk hebben gemaakt.

Voor nu sluit ik af met: ga starten, als u niet al begonnen bent.

-Daan Weddepohl

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten