marieke

Slimme trucs

De tranen springen in mijn ogen als ik voor het eerst zie hoeveel mensen maandelijks terugkomen naar Peerby.nl. Niet van verdriet, maar van pure blijdschap. "Het geheim van een goed lopende website is niet één geweldig idee. Het is een combinatie van slimme trucs."

Dat concludeert Pepijn de Visscher - ondernemer, het brein achter Ideedock.com en mijn sparringpartner - nadat we samen hebben geprobeerd te analyseren waarom Peerby zoveel terugkerende klanten heeft. Pepijn en ik ontmoeten elkaar bijna iedere week om samen te sparren over het geheim van succesvolle sites.

SEO

Om nieuwe bezoekers te trekken maken veel sites gebruik van trucjes als Seach Engine Optimalisatie (SEO), waarmee de vindbaarheid op bijvoorbeeld Google kan worden geoptimaliseerd. Een vraag waaraan kleine ondernemingen vaak minder aandacht besteden: hoe zorg ik ervoor dat bezoekers na het eerste bezoek nog eens langskomen? Wie denkt dat enkel een mooi websiteontwerp daarvoor voldoende is, moet ik helaas teleurstellen. De meeste sites moeten het echt hebben van trucjes.

Relatie

Uw bezoekers hebben vaak een steuntje in de rug nodig: een herinnering. Het is dus zaak om op de een andere manier een bepaalde relatie aan te gaan met bezoekers, zodat u ze later nog een keer kunt benaderen. Zorg dus dat ze u volgen via Twitter, Facebook of vraag hun om een e-mailadres. Op die manier kunt u beter een relatie onderhouden met uw bezoekers.

Nieuwsbrief

U kunt vervolgens bijvoorbeeld een maandelijkse nieuwsbrief sturen met links naar uw website. Maar u kunt nog veel meer doen. Facebook - om maar eens een voorbeeld te geven - lokt gebruikers keer op keer terug naar de site met 'berichten van vrienden'. Natuurlijk, u heeft daadwerkelijk bericht van een vriend ontvangen, maar het is óók een slimme manier om u terug te laten keren naar Facebook.

Belang

Ik vind dat prachtig. Trucs die eigenlijk geen trucs zijn, omdat het belang van een site en die van een klant samenvallen. U haalt uw bezoekers terug naar uw site, omdat er écht iets interessants voor hen te halen valt. Toch kunt u zich afvragen of het belang van de website en die van de bezoeker uiteindelijk echt helemaal gelijk zijn. Let maar eens op: de e-mails die u ontvangt van slimme websites laten altijd nét iets minder zien dat u zou willen. Als u meer wilt weten, moet u op de link klikken.

Spel

Is dit bedrog? Ik denk van niet. Het spel tussen bezoeker en website is er een van geven en nemen. De site doet iets leuks of nuttigs voor u. In ruil daarvoor wil de aanbieder dat u de website bezoekt. Daaruit blijkt - gelukkig maar - dat het nooit alleen om slimme trucs gaat. U moet als website wel daadwerkelijk iets goeds te bieden hebben om meer bezoek te genereren. Volgens mij is dit de kern van het werk van de internetondernemer. Behoeften vervullen en slimme trucs verzinnen. Ik noem het 'psychological engineering'.

-Daan Weddepohl 


Internetondernemer Daan Weddepohl (31) is oprichter van Peerby, een app en website waarmee gebruikers spullen kunnen huren van mensen in de buurt. Daan is ook te volgen op Twitter via @dwed.

Gepubliceerd op:
18-12-2012

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x2
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijfsmiddelen

Afhankelijk van de sector waarin je gaat starten, moet je als startende ondernemer vaak rekening houden met het investeren in een of meer bedrijfsmiddelen, zoals een bestelbusje of nieuwe computer.

Het goede nieuws is dat je dit soort investeringen kunt aftrekken van de belasting. Hieronder lees je bijvoorbeeld meer over:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.