marieke

Marathon vs sprint

Ik herinner het me nog goed. Ik was 23 jaar en stond voor de keuze om een bedrijf te gaan starten. Zo jong als ik was, wist ik al dat er geen reden was tot haasten. Ik zat namelijk op een geweldige plek bij het dynamische bedrijf Triple Double Sportmarketing.

Als jonge kerel had ik het geluk om met goede mensen samen te werken en al vroeg veel te leren van een directieteam dat onder andere bestond uit Bob van Oosterhout, Michel van Grunsven en Norberth Korsmit. Tot op de dag van vandaag heeft deze periode voor mij ontzettend veel betekend om te kunnen doen wat ik nu met Blacklabel doe.

Jong en gemotiveerd

Je bent jong en je wilt graag vooruit. Het liefst zo snel mogelijk. In mijn ogen is zo'n instelling helemaal niet verkeerd, maar zorg er op zijn minst voor dat je kleine stappen vooruit zet. Hierbij is het belangrijk - tenminste, dat denk ik - dat je dicht bij jezelf blijft.

Mooie verhalen

Laat je niet verleiden tot mooie verhalen over succes van anderen die op jonge leeftijd al veel hebben gerealiseerd. Het overgrote deel van de ondernemers of jonge professionals komt er namelijk door gedurende een lange periode steeds kleine stapjes te zetten. Dat gold ook voor mij. Geef jezelf daarom de tijd om te leren en te groeien. Op het moment dat je er klaar voor bent, zal datgene wat je zoekt op jouw pad komen.

Er zijn veel verhalen bekend over dat je maar beter zo jong mogelijk kunt starten als ondernemer. Niet te lang gaan zitten afwachten is ook goed, maar het is wel aan te raden om eerst wat ervaring op te doen binnen een gevestigd bedrijf. Ik heb dit gedaan en zou echt iedereen adviseren het ook zo te doen.

Een eerlijke snotneus

Als je in de twintig bent, word je in de zakenwereld nou eenmaal vaak nog gezien als een snotneus. Laat dit gegeven echter niet demotiverend werken. Blijf eerlijk, werk hard door niet al te veel te zeggen en vooral veel te realiseren. Dat is het voordeel van een snotneus zijn: dat je de sympathie wint van ervaren mensen die deze pro-actieve houding opmerken en jou graag verder zien groeien.

Goede mensen

Zorg dat je, op het moment waarop je daadwerkelijk start als ondernemer, de beste mensen om je heen verzamelt. Niet alleen binnen je team, maar ook daarbuiten. In mijn geval heb ik de stap naar het ondernemerschap gezet, omdat ik kan samenwerken met een zeer ervaren partner uit het vak. Daarnaast heb ik nog twee andere goede adviseurs tot mijn beschikking. Tot op de dag van vandaag zijn zij goud waard voor mijn onderneming. Inmiddels heb ik me mede dankzij hen ook gerealiseerd dat een carrière een marathon is en geen sprint. Ambitie is iets moois, maar ambitieus zijn zonder een flinke dosis geduld is een illusie.

-Dirk Schouten


Samen met creatief strateeg Rob Stahl (46) is Dirk eigenaar en de medeoprichter van Blacklabel, met wie hij andere bedrijven adviseert op het gebied van strategie & creatie. In 2014 was hij genomineerd voor de '25 beste ondernemers onder de 25 jaar'-award van ondernemersplatform Sprout.

Gepubliceerd op:
15-04-2014

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x2
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Netwerken

Netwerken als startende zzp'er of ondernemer kun je op verschillende manieren doen. Je kunt als starter online naar potentiële klanten of opdrachtgevers zoeken. Bijvoorbeeld op LinkedIn of een ander online netwerkplatform.

Je kunt natuurlijk ook persoonlijk naar bijeenkomsten toe gaan. zo kun je je zakelijke kennissenkring uitbreiden. Misschien doe je er wel interessante contacten. Maar waar begin je? Hieronder vertellen we je alles over het belang van netwerken en hoe je dit als starter het beste kunt aanpakken. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

Tip: geen idee waar je moet beginnen? Dan heb je vast iets aan dit artikel over hoe je start met netwerken.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.