marieke

Starten zonder financiering

Als bureau werken we voor verschillende bedrijven. De luxe van deze positie is dat je veel inzicht krijgt in de huidige situatie van verschillende markten. Het is opvallend dat, ook voor starters, veel bedrijven moeilijk loskomen op dit moment.

 

Oude tijden

Ik verneem het van de ervaren ondernemers om mij heen: "de oude tijden waarin veel mogelijk was, zijn voorbij." Er zijn veel bedrijven en nieuwe initiatieven die op dit moment moeilijk de gewenste groei kunnen doormaken. De belangrijkste reden hiervoor is dat er vrijwel niets wordt gefinancierd door de banken waardoor iedereen met eigen middelen moet opklimmen. In principe geen ongezonde gedachte, maar zonder de benodigde middelen, merk je dat de economie maar heel langzaam op gang komt.

Waar haal ik financiële middelen vandaan?

Veel startende ondernemers hebben op dit moment veel moeite om de middelen die ze nodig hebben op te halen. Zodoende worden er alternatieven gezocht. Mijn ervaring is dat private investeerders voor veel ondernemers de eerste optie zijn. Maar wat is ervoor nodig om deze (veelal) ervaren ondernemers te overtuigen?

Team

In mijn ogen staat het team voorop. Stel een goed, uitgebalanceerd team samen dat met de juiste discipline en motivatie zijn doelen bereikt. Dit is namelijk waar investeerders naar kijken. Ze stellen zichzelf de volgende vraag: "Gaan deze heren of dames er voor zorgen dat ik mijn geld met het beloofde rendement terugkrijg?" Kortom, zorg voor een sterk team. Iets wat ik in mijn eerdere blog al benoemde. De mensen staan voorop. First who then what.

Plannen op papier

De tweede belangrijke stap op weg naar geld is het schrijven van een goed plan. Er wordt wel eens gezegd dat een plan niet primair nodig is. Mijn antwoord daarop is dat het onmogelijk is om geld aan te trekken zonder een gedegen plan. Zet je plannen op papier. Op papier zien plannen er namelijk altijd anders uit dan wanneer ze mondeling worden toegelicht.

- Dirk Schouten


Samen met creatief strateeg Rob Stahl (46) is Dirk eigenaar en de medeoprichter van Blacklabel, met wie hij andere bedrijven adviseert op het gebied van strategie & creatie. In 2014 was hij genomineerd voor de '25 beste ondernemers onder de 25 jaar'-award van ondernemersplatform Sprout.

Gepubliceerd op:
17-06-2014

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Wat doe jij met de kostbare eerste twintig seconden van je pitch? Kies je voor een cliffhanger in zin 2? Of begin je met een persoonlijke, heel herkenbare irritatie (waar jij natuurlijk dé oplossing voor hebt)? Wij dagen je uit om vier openingen te testen, zodat je straks investeerders en zakenrelaties direct wakker schudt.

Elevator pitch
Elevator pitch

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren.

Startkapitaal vergaren

Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:

  1. Wat kost het om een bedrijf te starten?
  2. Waar let de bank op bij jouw financieringsaanvraag?
  3. Hoe overtuig ik investeerders van mijn verhaal?
  4. Waarop moet je letten als je gaat lenen bij familie en bekenden?

Lees meer over de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.