Gezocht: een geschikte investeerder

Bijgewerkt op 21 augustus 2018
3 min  leestijd
9.289
Auteur: Marieke Leijnen
Geld voor bedrijf

Voor één van mijn eerste vergelijkingssites had ik een aardig bedrag nodig om de site te kunnen lanceren. Uiteindelijk bleek nog een oudere site te bestaan die net genoeg opleverde om zelf in het nieuwe project te kunnen investeren, maar ik heb serieus overwogen om investeerders te zoeken. Wat bleek: ondanks de economische crisis was er nog aardig wat animo voor mijn project.

Bij welke deur je voor financiering het eerst aanklopt, is in eerste instantie afhankelijk van de fase waarin je startup zich bevindt. Als de onderneming nog slechts een idee op papier is, waarbij er bijvoorbeeld nog geen prototype van een product bestaat, kun je overwegen om zogenoemde seed capital-investeerders te benaderen.

Deze groep is in bepaalde gevallen bereid om grotere risico's te nemen, maar stelt ook meer eisen. Zo willen seed capital-investeerders soms een aanzienlijk deel van de onderneming in handen krijgen.

Eigen kapitaal

Indien je bedrijf al bestaat (zoals bij mij het geval was), zijn er zogenoemde venture capital-fondsen die kunnen investeren in het uitbouwen van een project of onderneming.

Het voordeel is dat je hierbij vaak minder hoeft terug te doen om een investering te krijgen, maar je kunt dus ook proberen om er langer de tijd voor te nemen en eigen kapitaal in het project of bedrijf te investeren.

Crowdfunding

De afgelopen jaren is er een vrij nieuwe investeringsvorm in opkomst: crowdfunding. Op sites zoals kickstarter.com kun je een initiatief toevoegen, waarop investeerders vervolgens kunnen intekenen.

Vaak gaat het hier om projecten die nog helemaal moeten worden opgezet. Het voordeel van crowdfunding? Investeerders bemoeien zich verder niet met de realisatie van een project.

Daar tegenover staat dan weer dat het lang kan duren voordat je het benodigde startkapitaal hebt binnengehaald. Daarnaast moet je bijvoorbeeld op Kickstarter je project op een andere manier pitchen.

Onder deze investeerders bevinden zich namelijk vaak ook particulieren die niet meteen kunnen zien of er bij een project een reële kans is op winst. Het gaat er bij crowdfunding dus eerder om dat het een 'leuk' idee is.

Mix

Startende ondernemers kunnen dus op verschillende manieren aan investeerders komen. Natuurlijk is bij je bank langsgaan ook altijd een optie. Hoewel ik uiteindelijk heb gekozen om zonder investeerders verder te gaan, kun je als starter tegenwoordig veel kanten op. Overigens is het niet zo dat er sprake moet zijn van of het één of het ander.

Met een mix van diverse investeringsvormen kun je uiteraard ook het gewenste resultaat bereiken. Ik sluit in ieder geval niet uit dat ik in de toekomst voor andere projecten serieus op zoek ga naar een geschikte investeerder.

-Hubert Mooren

Meer over investeren

Meer over investeren
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten