marieke

Groeigeld

Opeens was er groei. Natuurlijk is dit positief, maar om deze groei in goede banen te leiden, had ik behoefte aan een nieuw plan (en dus geld). Mijn bedrijf bestond altijd uit drie mensen (inclusief ikzelf), maar dit groepje kon het aantal opdrachten niet meer uitvoeren. Nieuwe collega's vinden was nooit het probleem. Onze uitdaging zat hem echter in het snel vergaren van nieuw kapitaal.

Maar hoe koe kom je als ondernemer nou aan nieuw geld? In ons geval waren er twee mogelijkheden. Of we zoeken een investeerder die een percentage van de aandelen krijgt, óf we onderzoeken de mogelijkheden voor het aanvragen van subsidie. Hoewel de term subsidie ons in eerste instantie wat negatief in de oren klonk, hebben wij deze optie wel serieus overwogen.

Subsidie

Uiteraard is de ene subsidie de andere niet en kan financiële ondersteuning soms zelfs per gemeente verschillen. Omdat wij ons richten op de technologische branche, zouden wij voor een WBSO-subsidie in aanmerking kunnen komen. WBSO staat voor Wet Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk en houdt in dat bedrijven binnen de ICT en technologiesector aanspraak kunnen maken op bepaalde fondsen.

Ontwikkelt u met uw onderneming bepaalde software? Dan kunt u - net als wij - wellicht ook gebruikmaken van deze WBSO-subsidie. Een voorbeeld hiervan is dat techbedrijven over het loon dat nodig is om een applicatie te ontwikkelen tot vijftig procent subsidie krijgen.

Investeerder

Zoals gezegd was er nog een andere mogelijkheid: het zoeken van een investeerder. Dit leek ons in eerste instantie de meest realistische optie. Een investeerder kan ons - naast de nodige kennis en ervaring - namelijk direct het benodigde groeigeld bieden. Waar subsidie een passieve vorm is van inkomsten, lijkt een investeerder een veel actievere benadering te zijn. Juist dit aspect sprak ons aan.

Na het voeren van gesprekken met diverse investeerders leek dit ons een goede optie. Sommige potentiële investeerders toonden (onder hun voorwaarden uiteraard) vooral interesse in de concepten die wij namens ons bedrijf uitrollen. Wel was direct duidelijk dat er in het geval van een deal geen salaris voor onszelf in zou zitten. Al het kapitaal moest in deze groei worden gestoken. Naderhand terecht, al was het op dat moment zelf even slikken.

Crowdfunding

Hoewel subsidie mooi klinkt, verwachtten wij er niet veel van. Voor de huidige (groei)fase waarin ons bedrijf zich bevindt, zou een investeerder een realistische keuze zijn geweest. Maar ook die optie hebben wij uiteindelijk niet benut. Een derde mogelijkheid - waar we destijds eigenlijk nog niet van hadden gehoord - is namelijk crowdfunding: in samenwerking met veel kleine investeerders (vaak particulieren) een kapitaal vergaren om een project of campagne te financieren. Juist deze laatste optie lijkt het best bij ons te passen en wordt momenteel dan ook door ons geëvalueerd.

-Hubert Mooren


Hubert Mooren is eigenaar van Netnotion, een bedrijf dat zich richt op het opzetten en exploiteren van e-commerce concepten. Op IkGaStarten deelt hij zijn ervaringen als startend ondernemer.

Gepubliceerd op:
27-08-2013

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Crowdfunding

Crowdfunding komt uit het Engels en betekent letterlijk: 'funding (investering) door de crowd (massa)'. Maar eigenlijk is dit gewoon een andere vorm om een startup of specifiek project te financieren, waarbij meerdere partijen (onder wie individuen) gezamenlijk hierin kunnen investeren.

Op deze pagina's vind je uitgebreide info over het fenomeen crowdfunding en ontdek je of deze sociale financieringsvorm ook van toepassing kan zijn op jouw bedrijf of project. Denk daarbij aan:

  1. Zo maak je een goed begin met crowdfunding
  2. Een succesvolle crowdfunding-campagne in 8 stappen
  3. Weet jij alle soorten crowdfunding? (hint: het zijn er 5)

Lees hier wat voor rol de Rabobank kan spelen in jouw crowdfundingproject.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.