marieke

Het Business Model Canvas

Nadat ik in mijn vorige blogs heb geschreven over de financiering van ons nieuwe bedrijf, wil ik nu dieper ingaan op ons businessmodel. Wij hebben dit gedaan (en doen dit overigens nog steeds) aan de hand van het zogenoemde 'Business Model Canvas'. Dit is een handige visuele tool om ondernemers op weg te helpen en diverse stakeholders te definiëren.

Hoewel ik nog niet al te diep op het nieuwe concept mag ingaan, kan ik wel vertellen dat wij momenteel erg afhankelijk zijn van strategische partners om het product te kunnen uitrollen. Ons bedrijf is te klein en beschikt - ondanks mogelijke financiering - nog over een te klein budget om het product groots te fabriceren en uit te voeren. Hiervoor moeten wij dus al onze partners in kaart brengen. Daarbij maken wij gebruik van het eerder genoemde Business Model Canvas.

Framework

Het framework van dit Business Model Canvas bestaat uit verschillende elementen van een bedrijf. Denk aan activiteiten, opbrengsten, resources, klantrelaties, kanalen en partners. Al deze elementen beïnvloeden elkaar en kunnen tot compromissen leiden. Het canvas draagt bij aan het vormgeven van het idee; dit gebeurt op een visuele manier, omdat u eerst alle elementen en partijen apart moet definiëren.

A0-formaat

Het framework is niet alleen een manier om alle mogelijke stakeholders van een project in kaart te brengen, want het is ook een ideaal middel om samen te werken in teams. Onze ervaring is in ieder geval dat het canvas discussies uitlokt en creativiteit stimuleert. Wij hebben het frame op A0-formaat uitgeprint en de vakjes met markers ingevuld. Neem van mij aan: na een tijdje kunt u letterlijk vanaf een afstand naar het project kijken en het beetje bij beetje bijschaven.

Van abstract naar concreet

Voor ons was (en is!) het Business Model Canvas een fantastische manier om abstracte ideeën om te zetten naar concretere stappen. Van wie en wat zijn wij afhankelijk? En hoe verhouden deze elementen zich tot elkaar? Uiteraard moest het framework tijdens ons project meerdere keren worden geüpdatet. De A0-print van ons canvas veranderde daardoor al snel in een kleurrijk pallet.

-Hubert Mooren


Hubert Mooren is eigenaar van Netnotion, een bedrijf dat zich richt op het opzetten en exploiteren van e-commerce concepten. Een voorbeeld is verandervanprovider.nl. Op IkGaStarten deelt hij zijn ervaringen als startend ondernemer.

Gepubliceerd op:
22-10-2013

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x5
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tools van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten: maak een bedrijfsplan in 10 stappen.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.549 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.