marieke

Projecten managen

Sinds drie jaar zorgen wij met netnotion ervoor dat de websites van onze klanten online beter worden gevonden. In eerste instantie deed ik dit vanuit huis, maar inmiddels zit ik samen met zes man personeel op een kantoorunit in het centrum van Rotterdam. Mijn bedrijf richt zich naast de online vindbaarheid tegenwoordig ook op het ontwikkelen van eigen e-commerceconcepten.

Deze concepten bouwen en zetten wij helemaal zelf in de markt. Begin 2011 ging het goed met netnotion: de omzet groeide, evenals het aantal werknemers bij het bedrijf. Ik besefte toen dat het steeds belangrijker werd om projecten beter te managen.

Van vergelijken naar verdelen

Toen ik nog geen personeel in dienst had, draaide mijn werk voornamelijk om het managen van een aantal vergelijkingssites. Om dergelijke websites succesvol te maken, is het onder andere belangrijk om goed op Google te scoren. Naarmate ik hiermee meer ervaring opdeed, was het een logische stap om het optimaliseren van online vindbaarheid ook voor andere bedrijven te gaan verzorgen. Nu ik een aantal mensen in dienst heb, is het eerder de kunst om alle uren en taken goed te verdelen.

Goede software

Om ervoor te zorgen dat er zowel voldoende uren worden besteed aan de online vindbaarheid van klanten als aan de eigen vergelijkingssites, ben ik begonnen met het implementeren van een online projectmanagementtool. Zelf maken wij gebruik van Wrike. Hiermee kan ik iedere werknemer eenvoudig een eigen takenpakket geven en kan ik in het geval van wijziging of update makkelijk en snel met iedereen communiceren.

Een ander voordeel is dat dit systeem geschikt is voor de bedrijfs- en urenadministratie. Per klant of project kunnen we zo precies zien hoeveel uur eraan is besteed en wie wat heeft gedaan. Taken die niet zijn afgerond of helemaal niet worden opgepakt, verschijnen de volgende dag weer als 'to do' in de mailbox van diegene die hieraan eerder niet was toegekomen.

Takenpakket

Iedere ochtend worden alle taken hier op kantoor verdeeld. Uiteraard zijn er doorlopende taken die wij moeten afhandelen, zoals het schrijven van nieuws voor lopende projecten. Ook deze standaardklusjes houdt Wrike.com voor ons bij. Zo is intern snel duidelijk hoeveel tijd iedere taak kost en wat de ROI (return on investment) ervan is, als dit überhaupt te berekenen is. Zonder dit soort software ligt het gevaar op de loer dat er geen echte structuur zit in de werkzaamheden en dit is juist zo belangrijk wanneer je verschillende taken moet combineren.

Onmisbaar

Wij werken dus met Wrike, maar er zijn tal van andere systemen om projecten mee te managen. Ik kan het in ieder geval ieder startend bedrijf aanraden zich eens te verdiepen in dergelijke software. Naarmate meer mensen worden aangenomen bij een bedrijf is goed projectmanagement van groot belang. Ook wij zijn nog betrekkelijke nieuwkomers op dit gebied, maar het zal u verbazen hoe snel een tool als Wrike onmisbaar wordt.

Uitdagingen

Kortom: naarmate netnotion verder groeide merkte ik hoe belangrijk een goede onderlinge communicatie is. Naar mijn klanten toe om een duidelijk doel af te spreken en naar mijn personeel om gezamenlijk dat doel te behalen. Met de groei van mijn bedrijf kwam ik natuurlijk voor wel meer uitdagingen te staan - denk aan het vinden van de juiste werknemers en een geschikte kantoorruimte - maar daarover later meer.

-Hubert Mooren


Hubert Mooren is eigenaar van Netnotion, een bedrijf dat zich richt op het opzetten en exploiteren van e-commerce concepten. Een voorbeeld is verandervanprovider.nl. Op IkGaStarten deelt hij zijn ervaringen als startend ondernemer.

Gepubliceerd op:
30-10-2012

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x4
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Boekhouding en administratie

Boekhouden en de administratie bijwerken: bij veel ondernemers en zzp'ers staat deze klus niet bovenaan het lijstje van leukste werkzaamheden. Toch is een overzichtelijke administratie onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond bedrijf. Als je als starter jouw bedrijfsadministratie wilt gaan inrichten, moet je onder andere aan de volgende zaken denken:

  1. Ga ik de boekhouding zelf doen of besteed ik dit uit?
  2. Heb ik een zakelijke rekening nodig?
  3. Hoe richt ik mijn administratie in?

Lees hier hoe je een goede factuur en offerte opstelt.

Btw berekenen? Gebruik de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.