marieke

ZZP'ers: bedankt!

Ik heb altijd geloofd in het 'in house' uitvoeren van werkzaamheden. Niet alleen om de kosten in de gaten te houden, maar ook om zelf kennis op te bouwen. De laatste maanden lukte het door plotselinge drukte echter niet altijd om dit te doen, waardoor ik de hulp heb ingeroepen van diverse ZZP'ers.

En nu ben ik om! Het werken met ZZP'ers heeft een mooie impuls gegeven aan onze capaciteit. Het voordeel ervan is dat u op zoek kunt gaan naar specifieke kennis zonder dat u ergens aan vastzit.

Specifieke 'know-how'

Wat betreft de vakgebieden waarop onze eigen vergelijkingssites zich richten, beschikken mijn collega's en ik over genoeg kennis. Daarom is het makkelijk om artikelen te schrijven over die onderwerpen. Buiten de eigen vakgebieden is dat soms moeilijker, vooral als met de klant is afgesproken dat wij zelf voor de content zorgen. Ik heb gemerkt dat er tal van zelfstandige tekstschrijvers zijn die 'knowhow' hebben van de meest uiteenlopende zaken. Het is een kwestie van goed zoeken, maar uiteindelijk kom ik altijd uit bij diegenen die ik wil hebben.

Pickupbox

Om makkelijker uit te komen bij de juiste tekstschrijver heb ik samen met Pickupbox een netwerk opgezet, waarin wij informatie delen over welke ZZP'ers het meest geschikt zijn voor bepaalde opdrachten. Het lijkt mij interessant om dit met meer bedrijven te doen, omdat ik zo steeds sneller geschikte ZZP'ers kan inhuren.

Financieel voordeel

Ik merk dat er ook een financieel voordeel zit aan het uitbesteden van opdrachten. De belastingen die ik elke maand voor iedere werknemer moet betalen, vind ik erg hoog. Natuurlijk is het uurtarief van een ZZP'er hoger dan van iemand in loondienst, maar als u duidelijk afspreekt hoeveel uur er over een bepaalde klus mag worden gedaan, is het uitbesteden van een klus soms zelfs goedkoper. Ook kunt u opdrachten puur 'performance based' inzetten; iets wat het goed doet bij klanten.

Duidelijk communiceren

Dankzij de samenwerking met verschillende ZZP'ers heeft mijn bedrijf beter werk kunnen afleveren. Vooral de specialisatie, die niet altijd 'in house' aanwezig is, kan worden gecompenseerd door externe zelfstandigen. Mijn ervaring tot nu toe is positief. Tip: blijf onderling wel duidelijk communiceren over de vorm van de opdracht en hoeveel uur hieraan besteed mag worden.

-Hubert Mooren


Hubert Mooren is eigenaar van Netnotion, een bedrijf dat zich richt op het opzetten en exploiteren van e-commerce concepten. Een voorbeeld is verandervanprovider.nl. Op IkGaStarten deelt hij zijn ervaringen als startend ondernemer.

Gepubliceerd op:
25-06-2013

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het kabinet wil vanaf 2021 de opdrachtgeversverklaring invoeren. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Deze verklaring omtrent de arbeidsrelatie van zzp'ers met opdrachtgevers begon ooit met de VAR-verklaring, die vier varianten kende.

marieke
marieke

Als je in de WW zit en betaald werk wilt vinden, heb je twee opties: solliciteren naar een nieuwe baan of een bedrijf starten. Het UWV biedt onder meer de mogelijkheid om een bedrijf te starten met behoud van uitkering: zo start je vanuit de WW.

Starten vanuit de WW in 7 stappen
Starten vanuit de WW in 7 stappen

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - lijkt van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 wil opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wil niet verder met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat. Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Minimumuurtarief

Een van de criteria wordt het uurtarief, als het aan Rutte 3 ligt. Het minimum uurtarief zal naar verwachting veel schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Lees hier meer over de plannen tot 2021.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.