marieke

In beweging komen

Hoeveel mensen denken of zeggen in deze crisistijd op een gegeven moment niet: "Oh, maar dan begin ik toch gewoon voor mezelf?" Negen woorden, maar wel iets wat makkelijker gezegd is dan gedaan. Een bureau, computer, telefoon en dan doen waar u goed in bent. Maar is dat wel zo?

Afgelopen week heb ik - samen met drie andere ondernemers - een workshop gegeven aan een groep maatschappelijk werkers die overwegen voor zichzelf te beginnen. Een inspirerende middag waarbij bewustwording en de persoonlijke ontdekkingsreis naar het zelfstandig ondernemerschap centraal stonden. Doel van de workshop was om de deelnemers in beweging te krijgen. Zij werden uitgedaagd om de diepere (deels onbewuste) gedachten naar boven te halen en de confrontatie aan te gaan met het innerlijk. "Wil ik wel voor mezelf beginnen of doe ik het omdat anderen het zeggen?"

Behoefte en ambitie

Met behulp van oefeningen, vragen en collegiaal advies zijn de deelnemers op zoek gegaan naar hun ambitie en de algemene basisbehoeften om te functioneren. Als klap op de vuurpijl hebben we een begin gemaakt met de elevator pitch: het vertalen van vage ideeën naar een concreet verhaal. Dat klinkt eenvoudig, maar hoe verwoordt u datgene waar u goed in bent, waar uw passie ligt en waarvan u enthousiast wordt? Hoe maakt u uw dienst of product concreet zonder hierbij terug te vallen op vakjargon of het maken van vage opmerkingen?

Praten, schaven, schrijven

Door ideeën op papier te zetten en er met vakbroeders, ondernemers en vrienden over te praten - het beruchte bijschaven en herschrijven - ontstaat er uiteindelijk een concrete dienst of product. Het is beweging naar het zelfstandig ondernemerschap. Het schrijven van een ondernemingsplan kan een goede volgende stap zijn om te onderzoeken of het plan wel echt past bij dat wat u wilt.

Ontdekkingsreis

Misschien komt u wel tot de ontdekking dat u helemaal niet geschikt bent om een eigen bedrijf te starten of het gewoonweg niet wilt. Dat is niet erg, want het maakt niet uit wat de conclusie is van deze persoonlijke ontdekkingsreis. Als deze realisering maar bewust en met respect wordt behandeld.

Doorgaan

Starten als zelfstandig ondernemer is een niet te onderschatten beslissing. U moet wel in beweging komen! Helaas gaat het niet vanzelf en komt er meer bij kijken dan alleen een product of dienst in de markt zetten. Met het nodige zakelijk inzicht, doorzettings- en relativeringsvermogen, hulp en met een grote dosis plezier en enthousiasme en reflectie kunt u heel erg ver komen.

-Hubertien van Heek


Hubertien van Heek is actief als zelfstandig werkend coach en adviseur. Zij begeleidt werkgevers en werknemers die op enigerlei wijze geconfronteerd worden met de emotionele gevolgen van rouw en verlies op het werk.

Gepubliceerd op:
10-09-2013

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x0
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Veel (startende) ondernemers vragen zich af: is een ondernemingsplan echt nodig? Een bedrijfsplan is niet verplicht, maar blijkt in veel gevallen wel onmisbaar. IkGaStarten brengt in kaart wanneer je wat op papier moet zetten. Met handige tips, short-cuts en een voorbeeldplan.

Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?
Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?

Als ondernemer hoop je dat klanten of opdrachtgevers straks bij jou een product of dienst afnemen (en niet bij de concurrent). Met behulp van de marketingmix leer je hoe jij de doelgroep het best kunt benaderen.

Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan
Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.