marieke

De zin en onzin van netwerken

Netwerken vond ik lange tijd onzin en tijdverspilling. Wat zou het mij kunnen opleveren? Ik wilde niet in het wilde weg deelnemen aan allerlei netwerkbijeenkomsten of -groepen, maar doelgericht werken. Ik heb me toch verdiept in wat goed netwerken inhoudt en wat het uiteindelijk kan opleveren. Mijn vooroordelen sneuvelden éen voor éen.

Ik netwerk al jaren digitaal. Zakelijk via LinkedIn en Twitter en privé via Facebook. Lekker veilig en afstandelijk. Fysiek netwerken is toch een beetje eng. Zitten luisteraars wel op mijn verhaal te wachten en wat ga ik ze eigenlijk vertellen? Lukraak kaartjes rondstrooien vond ik niet erg productief.

Zin van netwerken

Als zelfstandige wil ik mensen ontmoeten die in hetzelfde schuitje zitten: starters. Daarnaast hoop ik ook ondernemers te ontmoeten die al jaren ervaring hebben. Ik wil nieuwe mensen leren kennen, mijn naamsbekendheid en werkterrein vergroten en sparren met ondernemers die met dezelfde vragen, problemen en uitdagingen te maken hebben.

Voorwaarden

Een belangrijke voorwaarde om te netwerken is vertrouwen en de mogelijkheid om in mensen te investeren. Oprecht aandacht besteden aan de ander, luisteren naar wat zij te vertellen hebben over wat ze doen en wat maakt dat zij de juiste persoon voor mij zijn. Daarnaast wil ik bekendheid geven aan mijn producten en diensten. Ook al leiden deze contacten niet tot onmiddellijk resultaat: eerst zaaien en het oogsten volgt vanzelf. Kwaliteit boven kwantiteit: wie heb ik gesproken en wat heb ik met hen besproken?

Vrouwelijke entrepreneurs

Afgelopen maand mocht ik een pitch houden op de Dag van de Zelfstandigen van PZO in het prachtige auditorium van de Rabobank in Utrecht. Tevens ben ik lid geworden van de Stichting Vrouwelijke Entrepreneurs (SVE), waar ik inmiddels ben gevraagd voor het bestuur.

De SVE is een landelijk netwerk voor vrouwelijke ondernemers en heeft als doel vrouwen te laten groeien in het ondernemerschap en hen daarin te stimuleren en te inspireren. Dankzij mijn lidmaatschap ontmoet ik nieuwe mensen van wie ik kan leren en met wie ik successen kan delen.

Plezier in netwerken

Al met al is netwerken een serieuze aangelegenheid geworden. Wilt u het goed doen? Dan kost het wel tijd. Tijd die u moet vrijmaken in uw dagelijkse werkzaamheden. Mij levert het nu al veel op. Ik heb er plezier in gekregen en maak er graag tijd voor vrij.

-Hubertien van Heek


Hubertien van Heek is actief als zelfstandig werkend coach en adviseur. Zij begeleidt werkgevers en werknemers die op enigerlei wijze geconfronteerd worden met de emotionele gevolgen van rouw en verlies op het werk.

Gepubliceerd op:
09-04-2013

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Netwerken

Netwerken als startende zzp'er of ondernemer kun je op verschillende manieren doen. Je kunt als starter online naar potentiële klanten of opdrachtgevers zoeken. Bijvoorbeeld op LinkedIn of een ander online netwerkplatform.

Je kunt natuurlijk ook persoonlijk naar bijeenkomsten toe gaan. zo kun je je zakelijke kennissenkring uitbreiden. Misschien doe je er wel interessante contacten. Maar waar begin je? Hieronder vertellen we je alles over het belang van netwerken en hoe je dit als starter het beste kunt aanpakken. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

Tip: geen idee waar je moet beginnen? Dan heb je vast iets aan dit artikel over hoe je start met netwerken.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.