marieke

Moeten of niet moeten?

Soms moet ik van alles: acquisitie plegen, want ik moet nieuwe klanten hebben. Literatuur lezen, want ik moet bijblijven. Een nieuwe website maken, want dat moet nou eenmaal. Na een dagje moeten ben ik altijd moe. En wat heb ik de hele dag gedaan? Weinig, want een dag moeten werkt bij mij contraproductief. Ik schiet in een ontzettend drukke 'blokkeerstand'.

De mensen die ik begeleid, gebruiken ook regelmatig de term 'moeten'. "Ik moet dit verlies wel accepteren, want ik moet verder" of "Ik moet niet zeuren, want er zijn zoveel ontslagen". Ik praat dan over de betekenis van moeten en mijn cliënt komt erachter dat ze vooral van zichzelf zoveel moeten.

Druk, druk, druk...

Waar komt al dat 'gemoet' vandaan? Waarom voeren we met elkaar de druk voor onszelf zo op? Een lastig te beantwoorden vraag, want in feite levert het niets op, behalve veel stress en gedoe. Is het de druk die van buitenaf wordt opgelegd? Omdat we tegenwoordig alles van elkaar (denken te) weten? Via allerlei kanalen, zoals social media en whatsApp, zien en horen we de hele dag leuke dingen. Hierdoor stellen we (waarschijnlijk onbewust) hoge eisen aan onszelf en zijn we niet snel meer tevreden met minder. Uiteindelijk leggen we ons die druk gewoon zelf op.

Keuzevrijheid

Volgens Van Dale betekent moeten onder andere het volgende: 'verplicht zijn tot; noodzakelijk geacht worden; nodig zijn, horen, maar ook: behoefte hebben, verlangen, willen of mogen, believen'. Op deze manier valt het eigenlijk wel mee en klinkt moeten een stuk vriendelijker, minder dwingend. Er is een keuzemogelijkheid; we kunnen verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen beslissingen.

Moeten = willen

Op de monitor van mijn pc heb een geheugensteuntje geplakt: moeten = willen. Op het moment dat ik weer van alles van mezelf moet, zie ik deze twee woorden staan en ben mij bewust van mijn gedachten. Ik moet opeens een stuk minder, omdat ik het wil en gevoelsmatig heb ik het minder druk. Acquisitie plegen wordt een stuk plezieriger en literatuur lezen is prettig, omdat ik het wil (vooral in de zomerzon van deze tijd).

-Hubertien van Heek


Hubertien van Heek is actief als zelfstandig werkend coach en adviseur. Zij begeleidt werkgevers en werknemers die op enigerlei wijze geconfronteerd worden met de emotionele gevolgen van rouw en verlies op het werk.

Gepubliceerd op:
09-07-2013

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x2
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Netwerken

Netwerken als startende zzp'er of ondernemer kun je op verschillende manieren doen. Je kunt als starter online naar potentiële klanten of opdrachtgevers zoeken. Bijvoorbeeld op LinkedIn of een ander online netwerkplatform.

Je kunt natuurlijk ook persoonlijk naar bijeenkomsten toe gaan. zo kun je je zakelijke kennissenkring uitbreiden. Misschien doe je er wel interessante contacten. Maar waar begin je? Hieronder vertellen we je alles over het belang van netwerken en hoe je dit als starter het beste kunt aanpakken. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

Tip: geen idee waar je moet beginnen? Dan heb je vast iets aan dit artikel over hoe je start met netwerken.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.