marieke

Reflectie

Een paar keer per dag kijk ik in de spiegel. Naar m'n haar, make-up of kleding. Een snelle oppervlakkige blik en dan weer door. Toch is het verstandig om wat vaker en met meer aandacht in de figuurlijke spiegel te kijken. Niet om mijn uiterlijk te beoordelen, maar om mijn innerlijk aan een kritische blik te onderwerpen.

Reflectie betekent volgens het woordenboek: 'overweging of bespiegeling'. Overpeinzen of nadenken over handelingen en het bewust worden van belemmeringen en opvattingen. Reflectie is toepasbaar op: gedrag, gedachten en emoties en op het eigen functioneren.

Nadenken over het eigen functioneren en bijbehorende emoties is niet eenvoudig. Vaak zijn we veel te kritisch op onszelf en wordt de lat hoog gelegd. Eigenlijk zonde en helemaal niet nodig, want terugkijken en betekenis geven aan gevoelens en ervaringen levert zoveel op!

Vragen beantwoorden

Terugkijken, nadenken over een aantal vragen en die eerlijk beantwoorden. Vragen die kunnen helpen:

 1. Wat waren mijn verwachtingen?
 2. Wat heeft het met mij gedaan?
 3. Wat heeft het me opgeleverd en wat viel tegen?
 4. Welk inzicht heb ik gekregen?
 5. Wat en waarvan heb ik ervan geleerd?
 6. Wat is de betekenis voor mij?
 7. Wat ga ik de volgende keer anders doen of denken?
 8. Wat vind ik moeilijk en wil ik nog leren?

Bijsturen en aanpassen

Voor ondernemers is reflectie een waardevol instrument. Reflectie maakt zichtbaar wat normaal onzichtbaar blijft. Het geeft inzicht in keuzes die gemaakt zijn om gestelde doelen te behalen en geeft daarnaast betekenis aan diepere motivaties en drijfveren. Door op deze manier naar uzelf en de eigen onderneming te kijken is het mogelijk om bij te sturen en werkwijzen aan te passen. En kan er ook ruimte ontstaan om nieuwe ideeën uit te werken.

Groei

Terwijl ik dit zit te schrijven, concludeer ik dat ik regelmatig reflecteer. Na een coachsessie, training en na een gesprek met een opdrachtgever. Het geeft me zelfkennis en zekerheid in dat wat ik doe en vooral waarom ik die dingen doe. Het geeft mij zelfvertrouwen en de bevestiging dat ik de juiste keuze heb gemaakt om m'n bedrijf te beginnen. Hoe vaak kijkt u eigenlijk in de spiegel? En wat ziet u dan? Ik ben benieuwd en lees graag uw reactie.

-Hubertien van Heek


Hubertien van Heek is actief als zelfstandig werkend coach en adviseur. Zij begeleidt werkgevers en werknemers die op enigerlei wijze geconfronteerd worden met de emotionele gevolgen van rouw en verlies op het werk.

Gepubliceerd op:
12-11-2013

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x2
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het kabinet wil vanaf 2021 de opdrachtgeversverklaring invoeren. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Deze verklaring omtrent de arbeidsrelatie van zzp'ers met opdrachtgevers begon ooit met de VAR-verklaring, die vier varianten kende.

marieke
marieke

Als je in de WW zit en betaald werk wilt vinden, heb je twee opties: solliciteren naar een nieuwe baan of een bedrijf starten. Het UWV biedt onder meer de mogelijkheid om een bedrijf te starten met behoud van uitkering: zo start je vanuit de WW.

Starten vanuit de WW in 7 stappen
Starten vanuit de WW in 7 stappen

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - lijkt van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 wil opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wil niet verder met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat. Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Minimumuurtarief

Een van de criteria wordt het uurtarief, als het aan Rutte 3 ligt. Het minimum uurtarief zal naar verwachting veel schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Lees hier meer over de plannen tot 2021.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.