samenwerken roeien

Twee weten meer dan één

Ruim een jaar geleden zat ik met mijn moeder (Anne-Marie Vermaat) aan de keukentafel. Twee ondernemers: de een met jarenlange ervaring, de ander net gestart. We praatten over hoe bijzonder het is om mensen te begeleiden die vastlopen in hun werk. Al filosoferend kwamen we op het terugkerende thema: de rol van onverwerkte levenservaringen in het welbevinden van de werkende mens.

Op dat moment ontstond het idee om te gaan samenwerken, onze krachten te bundelen en gebruik te maken van elkaars talenten. Anne-Marie dacht nog niet aan stoppen, maar wilde wel een manier vinden om haar gedachtegoed over te dragen aan de volgende generatie, zodat haar jarenlange kennis en ervaring niet zomaar verloren zou gaan. Ik als nieuweling (en zoekend naar een niche) raakte gefascineerd door het onderwerp.

Samenwerking

Een idee werd werkelijkheid en een nieuwe samenwerking was geboren. Onze kracht zit in de aanvulling vanuit onze eigen bedrijven. Anne-Marie is expert op het gebied van verliescommunicatie en gecompliceerde rouw en ik ben gespecialiseerd in het terugbrengen van plezier in het werk. Het is echt 'twee zielen, één gedachte': we zijn een echt team. We kennen elkaars verschillen, weten wat we aan elkaar hebben; een half woord is vaak al genoeg en als er wel iets is, spreken we het uit.

Communicatie

Vooral dat laatste vinden we heel belangrijk. Het bespreekbaar maken van wat er in het hoofd omgaat. Bewust zijn van eigen gedachten, gevoelens en onzekerheden en die met de ander delen. Dat is immers ook onze boodschap: het bespreekbaar maken van verlies en aandacht besteden aan de emotionele gevolgen hiervan, zodat dat wat is gebeurd erkenning krijgt en onderdeel wordt van een nieuw geheel.

Plezier in werk

En daar zijn Anne-Marie en ik mee bezig. Zowel samen als individueel werken we aan het uitbouwen van een belangrijk thema dat nog te vaak als taboe wordt beschouwd. Onze samenwerking is bijzonder en valt op. We worden gevraagd om erover te spreken voor een vrouwennetwerk en geven als gastdocent les aan de Hogeschool Utrecht. De FNV Zelfstandigenbond heeft onze strategie opgepikt en er een artikel over geschreven. Ik ben enorm trots om samen met mijn moeder te mogen werken, dat ik kan doen wat ik leuk vind én plezier heb in mijn werk.

-Hubertien van Heek


Hubertien van Heek is actief als zelfstandig werkend coach en adviseur. Zij begeleidt werkgevers en werknemers die op enigerlei wijze geconfronteerd worden met de emotionele gevolgen van rouw en verlies op het werk.

Gepubliceerd op:
12-03-2013

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x1
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.653 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.