marieke

By The Way

'By the Way … de btw'. Dat is wat ik elk kwartaal weer denk: 'Oh ja, de btw-aangifte'. Een van de taken die echt moet: het hoort bij het ondernemerschap en er is niet onderuit te komen. Een voordeel is wel dat dan ook een kwart van mijn boekhouding bijna klaar is.

Tot vorig jaar stuurde de Belastingdienst per kwartaal de aangiftebrief omzetbelasting. Maar papieren post is uit en digitale post is in. Ook de fiscus gaat met de tijd mee en heeft een app ontwikkeld, zodat je de aangifte echt niet meer kunt vergeten.

Saai

Boekhouden is niet mijn hobby en op school vond ik de lessen bedrijfsadministratie saai. De btw-aangifte is iets wat ik stelselmatig voor me uitschuif. Als het moment daar is, maak ik er voor mezelf wel het beste van; bureau opgeruimd, muziekje aan, potje thee erbij en aan de slag. Het begint altijd met het verzamelen van bonnen en het uitdraaien van bankafschriften. Die bewaar ik op vaste plekken, zodat het me niet veel tijd kost om ze bij elkaar te zoeken. En dan begint het echte werk: de verwerking.

Klusje van niks

Op de een of andere manier vind ik dat uitzoeken en invoeren prettig om te doen. Een klusje van niks, maar wel een waar ik mijn aandacht bij moet houden. Als ik de btw-aangifte doe, check ik gelijk al mijn betalingen en - als het nodig is - stuur ik herinneringen. Een paar uur lang ga ik zo door, totdat de laatste bon verwerkt is. Nu kan ik mijn btw uitrekenen en de aangifte invoeren.

Inzicht

Ondanks de rust en het opgeruimde gevoel achteraf merk ik dat het me wel veel tijd kost. Tijd die ik beter aan andere werkzaamheden kan besteden. Ik heb me nu voorgenomen om de btw-aangifte in 2014 anders aan te pakken. Ik wil mijn administratie per maand bijwerken. Facturen maken, bonnen verwerken en al het andere wat er bij komt kijken. Krijg ik meteen en beter inzicht in hoe het met mijn geldstroom gaat en kan ik bijsturen als het nodig blijkt te zijn.

Ik ben benieuwd hoe jij het doet?

-Hubertien va Heek


Hubertien van Heek is actief als zelfstandig werkend coach en adviseur. Zij begeleidt werkgevers en werknemers die op enigerlei wijze geconfronteerd worden met de emotionele gevolgen van rouw en verlies op het werk.

Gepubliceerd op:
11-02-2014

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belastingaangifte

Niet leuk, wel erg belangrijk: als ondernemer kun je aanslagen verwachten voor diverse soorten belastingen. Denk maar aan de omzet- of inkomstenbelasting. Maar de ene ondernemer is de andere niet.

Welke belastingaangiftes zijn in jouw situatie van belang en hoe gaat dit precies in zijn werk? Je leest er meer over op deze pagina's:

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.653 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.