marieke

Zoveel te doen

Druk, druk, druk: maar waarmee precies? Vorige maand had ik geen idee waar ik moest beginnen. Ik was het overzicht kwijt en de onrust in mijn hoofd daalde langzaam af in mijn lijf. Ik kreeg last van vage kwaaltjes en kwam uiteindelijk in de bekende 'blokkeerstand' terecht.

Ik heb dan ook veel te doen: een bedrijf runnen met alles wat daarbij hoort, het ontwikkelen van twee nieuwe trainingen, vrijwilligerswerk voor de hockeyclub, overblijfmoeder zijn op school, bestuurswerkzaamheden voor de SVE, een nieuwsbrief maken, netwerken, de belastingaangifte, mijn gezin, het huishouden, mijn sociale leven enz. Het was zo druk in mijn hoofd dat ik mezelf in het proces verloor. Ik reserveerde geen rustperioden meer in mijn volle agenda en deed alles op de automatische piloot.

Mindfulness

Gelukkig herkende ik een aantal signalen en besloot dat het tijd werd voor een structurele oplossing. Ik heb een mindfulness-training gevolgd. Al was het niet voor mezelf, dan kon ik het zeker gebruiken voor mijn bedrijf. De training mindfulness is hard werken. Ik word geconfronteerd met oude (denk)patronen die ik ongemerkt in gang zet.

Nu ik met deze patronen bewust bezig ben, valt een aantal zaken op z'n plek en is het op sommige vlakken een 'feest' van herkenning. Deze training leert me doelbewust aandacht te geven aan de dingen zoals ze zijn op het moment zelf, zonder daaraan een oordeel te geven. Het leert mij tijd en aandacht aan mezelf te geven en om me te richten op de zaken zoals ze feitelijk zijn.

Onderschatting

De onrust in mijn hoofd en lichaam is na de training minder geworden. Ik realiseer me dat ik het zelfstandig ondernemerschap heb onderschat. Ik heb echt gedacht: 'dat doe ik er wel even bij'. De realiteit is anders. Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen maar doen wat ik leuk vind.

Regie nemen

Wat een openbaring en wat een vrijheid: zelf de regie nemen. Dé reden waarom ik ooit voor mezelf ben begonnen. Ik heb nog steeds veel te doen, maar het is nu overzichtelijk. Mijn energie stroomt weer, kwaaltjes ebben weg en ik… Ik kom er wel!

-Hubertien van Heek


Hubertien van Heek is actief als zelfstandig werkend coach en adviseur. Zij begeleidt werkgevers en werknemers die op enigerlei wijze geconfronteerd worden met de emotionele gevolgen van rouw en verlies op het werk.

Gepubliceerd op:
13-05-2014

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De bepaling van het juiste uurtarief hangt af van je vaste lasten, ondernemerskosten en het aantal declarabele uren, maar ook van de branche, concurrentie én jouw toegevoegde waarde. Met deze vijf handige stappen helpen we je bij het vaststellen van je uurtarief.

Uurtarief
Uurtarief

Uurtarief

Voor een startende zzp'er is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan: een goed uurtarief vaststellen. Dat is ook niet zo gek, want een vast uurloon voor zelfstandige professionals bestaat namelijk niet. Alvast goed om te weten: in verschillende sectoren kunnen de tarieven sterk uiteenlopen. Op deze pagina's helpen we jou vast een eindje op weg, onder meer via:

Ontvang een gratis whitepaper

Hoe weet je of jij straks de juiste prijs rekent voor jouw product of dienst? Download deze whitepaper en je ontvangt onze praktische tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.799 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.