De reden om jouw handelsnaam als merk te registreren

3 min  leestijd
6.638
Image
De reden om jouw handelsnaam als merk te registreren

Essentieel tijdens het starten van een onderneming: het bedenken van een onderscheidende bedrijfsnaam. Vooral als je deze naam ook wilt gebruiken als jouw merk, bijvoorbeeld om reclame te maken voor jouw product of dienst. In dat geval moet je overwegen om de bedrijfsnaam te registeren als merk. In deze blog leg ik uit waarom.

Besef je als startende ondernemer wel dat je straks ook een merk hebt? Beantwoord de volgende vragen maar eens voor jezelf: 

  • Gebruik jij de bedrijfsnaam om reclame te maken voor producten of diensten? 
  • Doe je dit onder andere op social media? 
  • Komt de handelsnaam ook terug in het bedrijfslogo?

Als jij één of meer van deze vragen met 'ja' kunt beantwoorden, mag je de handelsnaam ook als jouw merk beschouwen. Gelukkig maar, want een merk kan veel voordelen opleveren in de strijd tegen namakers van jouw naam. 

Welke bescherming biedt het handelsnaamrecht?

Voor alle duidelijkheid: een handelsnaam is de naam van jouw onderneming, maar dit is niet de naam waaronder jij producten of diensten in de markt zet. Dat is jouw merk. 

Bescherming op de handelsnaam krijg je in het gebied waar jij actief bent onder deze naam. Dit biedt vaak niet meer dan regionale bescherming, waardoor concurrenten uit jouw branche die werkzaam zijn in een ander gebied in Nederland (en jij niet) dezelfde naam kunnen gebruiken.

Wat voor problemen kan dit opleveren?

Op het moment dat jij met jouw bedrijf je vleugels wilt uitslaan naar een andere regio in Nederland, kan het gebeuren dat op die plek jouw bedrijfsnaam al door een andere onderneming wordt gebruikt.  

Of dat iemand onder dezelfde naam (en in dezelfde sector) binnen Nederland opereert en een slechte reputatie heeft; een status waarmee dan ook jouw bedrijf ongewenst wordt geassocieerd.

Het handelsnaamrecht biedt dan weinig middelen om hier tegenop te treden. En ben je toch van mening dat jij in je recht staat? Dan heb je niets aan jouw KvK-registratie, omdat je jouw recht moet kunnen aantonen aan de hand van documentatie (bijvoorbeeld orderbonnen of facturen).

Wat lost een merkregistratie op?

Een merkregistratie is geldig in de hele Benelux. Hiermee kun je dus nieuwe vergelijkbare handelsnamen, merknamen of domeinnamen tegenhouden in heel Nederland en zelfs in België en Luxemburg. 

Bovendien kun je op deze manier jouw logo beschermen. Maar let op: krijg je handelsnaambescherming door het gebruik van de naam, merkbescherming vereist een officiële registratie. Maar deze registratie is wel voldoende om jouw recht aan te tonen.

Hoe kun je jouw merk registeren?

Een merkregistratie kun je aanvragen bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). De aanvraag kun je direct regelen op de website. De basiskosten voor een Beneluxregistratie (met een geldigheid van tien jaar) zijn 240 euro.
 
Aan deze registratie worden wel enkele voorwaarden gesteld. Zo moet jouw merknaam voldoende onderscheidend zijn. Een fietstijdschrift met de naam Fietsmagazine krijgt geen merkregistratie. 

Daarnaast is het goed te weten dat er andere eisen worden gesteld aan de product- of dienstenomschrijving dan aan een bedrijfsomschrijving bij de Kamer van Koophandel. De omschrijving bij jouw merkregistratie wordt gebaseerd op een internationaal classificatiesysteem van 45 klassen. De online registratietool beschikt over een hulpmiddel dat je hiervoor kunt gebruiken.

Meer over juridisch

Meer over juridisch
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten