Hoe het zit met online fotorechten

3 min  leestijd
3202
Image

Wilt u foto's plaatsen op de website van uw bedrijf? Vergeet dan niet dat u op dit gebied altijd rekening moet houden met de regels die hiervoor gelden. U wilt natuurlijk liever geen hoge boete riskeren. In dit artikel leest u alles over de belangrijkste wetten en regels voor het gebruik van fotografie voor op uw zakelijke website.

Sommige websitebeheerders doen er niet moeilijk over. Zij zoeken online naar een geschikte foto die hun diensten- of producten goed weergeeft, downloaden deze bijvoorbeeld via Google en uploaden deze vervolgens naar hun site. Maar let op: dit is verboden als het auteursrecht is beschermd en kan worden bestraft met een (hoge) boete, omdat er in dat geval geen rekening is gehouden met het intellectuele eigendomsrecht en/of portretrecht.

Auteursrecht

Iedere foto of illustratie die u op internet vindt, is door een persoon (of fotograaf) gemaakt. Deze persoon of organisatie moet in veel gevallen officieel toestemming geven voordat u de foto kunt gebruiken, bijvoorbeeld door de afbeelding te plaatsen op uw website.

Natuurlijk kunt u ook bewust ervoor kiezen om zelf foto's te maken. Bent u zelf ook fotograaf? Dan is dit mooi meegenomen. Maar wanneer u hier minder ervaren in bent, is het verstandiger om een professionele fotograaf in te huren. Deze personen zijn vaak gespecialiseerd in het schieten van beeldmateriaal dat goed aansluit bij de producten en/of diensten van uw bedrijf. Bezoekers die vervolgens een kijkje komen nemen op uw website, zullen daardoor een betere en duidelijkere indruk van uw onderneming krijgen.

Rechtenvrije fotografie

Een uitzondering op de regel is rechtenvrije fotografie. Deze afbeeldingen staan bijvoorbeeld op websites waar u per zoekopdracht duizenden afbeeldingen kunt vinden. Een bekend voorbeeld van waar u kosteloos foto's kunt downloaden is RGBStock. Ook onder Google Afbeeldingen kunt u via de geavanceerde zoekfunctie (optie gebruiksrechten) zoeken naar rechtenvrije foto's.

Betaalde fotografie

Geeft u de voorkeur aan betaalde fotografie? Neem dan eens een kijkje op shutterstock. Hier kunt u zoeken op alle kernwoorden die met uw bedrijf te maken hebben of gerelateerd zijn aan uw voornaamste werkzaamheden. Door online te betalen (veelal via zogenoemde foto credits) voor de afbeelding, kunt u deze vervolgens downloaden naar uw computer. In het geval van een controle kunt u dan altijd aantonen dat u de foto heeft gekocht en legaal gebruikt. Het kan echter voorkomen dat meerdere mensen diezelfde stockfoto's gebruiken.

Hoe om te gaan met fotorechten - 4 tips

  1. Vraag toestemming voor het gebruik van de fotografie en download niet zomaar een afbeelding via het internet. U kunt daarmee later in de problemen komen en te maken krijgen met juridische procedures.
  2. Heeft u een fotograaf benaderd die de foto's voor uw website gaat maken? Stem dan van tevoren goed af wie straks over de fotorechten beschikt. Zorg ervoor dat de gemaakte afspraken op papier staan en laat het opnemen in een offerte. Stem ook af met de fotograaf wanneer u het fotomateriaal op meerdere websites wilt plaatsen of voor andere doeleinden gaat gebruiken. In principe mag de fotograaf de afbeeldingen zelf niet voor projecten van andere klanten gebruiken (tenzij anders afgesproken).
  3. Ga altijd na bij het vinden en het plaatsen van de foto bij wie het auteursrecht ligt. Dit voorkomt ellendige situaties.
  4. Heeft u de foto's zelf gemaakt? Dan kunt u zelf bepalen wat u hiermee wilt doen. Houd indien nodig - bijvoorbeeld wanneer er personen te zien zijn op de foto's in kwestie - wel rekening met het portretrecht.

-Jeffrey van Tiggelhoven

Meer over juridisch

Meer over juridisch

Elke week handige tips in je mailbox?

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van IkGaStarten en mis geen praktische handvatten om van jouw start een succes te maken!

Sluiten