marieke

Blijf bij uw leest

Nederland telt zo'n 700.000 Zelfstandigen Zonder Personeel. De afgelopen tien jaar is dit aantal met ruim 200.000 toegenomen. Hoewel de motivatie om te starten varieert, is het doel voor de meesten om brood op de plank te brengen. Laat u zich door de cijfers niet ontmoedigen. Wat telt, is uw enthousiasme, uw drive en vooral: uw expertise als ondernemer.

Vroeger heette dit vakmanschap. De smid, de touwslager, de mandenvlechter, de molenaar, de schoenmaker. Vakmensen die hun expertise inzetten om een uniek product te maken. Zij waren de ondernemers van de negentiende eeuw. Ze verstonden hun vak als geen ander. Waren experts.

Professional

Op die expertise wil ik in dit artikel graag dieper ingaan. Als ondernemer - of u nu zelfstandige met of zonder personeel bent - heeft u een doel. Beter nog: een droom. Om deze droom te realiseren is het een voorwaarde dat u weet wat uw expertise is. Waarin blinkt u uit? Waar ligt uw passie? Ken uw kwaliteiten, zodat u zich ook als een ZP'er (Zelfstandige Professional) gedraagt.

Focus

De andere kant is dat u zich ook bewust moet zijn van uw mindere punten. Het is onmogelijk om in alle gebieden binnen het ondernemerschap uit te blinken. Bovendien telt een dag maar 24 uur. En neemt u maar van mij aan dat geen ondernemer 24/7 bereikbaar is. Opent u een kapperszaak, focus dan op uw sterke punten. Besteed bijvoorbeeld uw administratie uit als u niet zo nauwkeurig en cijfermatig bent. Begint u een administratiekantoor en weet u alles van het verzorgen van de belastingaangiften, opereer dan niet ook als telefoniste of secretaresse.

Personeel

Vaak betekent dit dat u daarvoor kennis van een ander nodig heeft. Kennis kost geld en levert u, mits goed ingekocht, ook geld op. Als startende ondernemer zit u misschien niet te wachten op vast personeel. Gelukkig zijn er diverse vormen van flexibele arbeid, waarmee u kennis op maat kunt inkopen. Dit geeft u de mogelijkheid om zonder al teveel verplichtingen de ontwikkelingen van uw onderneming af te wachten.

5 vormen van flexibele arbeid

 1. 0-urencontract
 2. Arbeidscontract voor bepaalde tijd
 3. Uitzendkracht
 4. Detachering
 5. Payrolling

Tijdswinst

Voor alle vormen geldt dat u vooral gebaat bent bij de inzet van een betrouwbare kracht die beschikt over kwaliteiten die voor uw onderneming van toegevoegde waarde zijn. Het beoordelen van die kwaliteiten vraagt om kennis en ervaring. Professionals, onder wie arbeidsbemiddelaars en regisseurs flexibele arbeid, beschikken daarover. Gebruik maken van hun expertise geeft u meer tijd om te doen waar u goed in bent. Blijf daarom net als de schoenmaker bij uw leest!

-Marjanka Jansen


Met ruime ervaring in arbeidsbemiddeling en het communicatievak staat Marjanka Jansen van Flexibility Noord-Drenthe ondernemers terzijde in hun zoektocht naar tijdelijk en vast personeel. Zij schrijft over personele vraagstukken waar starters mee te maken kunnen krijgen. 

Gepubliceerd op:
25-09-2012

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x1
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

 1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
 2. Hoe stel je een contract op?
 3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.799 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.