marieke

Eigentijdse zaak

De cijfers liegen er niet om. Nederland telt inmiddels ruim 700.000 ZZP'ers. De verwachting is dat - bij onveranderd overheidsbeleid - dit aantal in 2030 zelfs oploopt naar een miljoen. Wat voor kansen hebben startende ondernemers om zaken te doen met bedrijven die hun bestaansrecht inmiddels hebben bewezen?

Deze vraag bracht mij afgelopen week naar de Bedrijven Contact Dagen Drenthe in Assen. Eerlijk is eerlijk, ik had weinig hoop op een positieve berichtgeving. Zo dacht ik als antwoord te krijgen: "We hebben onze eigen leveranciers en die blijven we trouw, omdat we tevreden zijn." Een zienswijze die de dood in de pot betekent voor de startende ondernemer. Maar niets bleek minder waar.

Trade local

Joris Levering, commercieel manager Alfa Accountants en Adviseurs: "Hoewel onze organisatie meer dan dertig kantoren in Nederland telt, kopen wij toch bewust decentraal in. Onze focus ligt op zakendoen met lokaal gevestigde ondernemers. Ik zie voor startende ondernemers dan ook volop kansen bij ons. Onze gedachte is: 'think global, trade local'. Daarnaast geloven wij in het principe 'voor wat, hoort wat', waarbij wij ons inspannen voor de startende ondernemer in de hoop dat deze ambassadeur van Alfa wordt."

Goed product

Voor Klaas van der Laan, adviseur bedrijven bij De Witte, speelt een mate van wederkerigheid een rol. "Jij doet wat voor mij en ik gun jou ook wat." We doen dan ook veel zaken met onze klanten en dus ook met starters. Zojuist sprak ik met een grafisch vormgever die recent voor zichzelf is begonnen. Hij kan het werk nauwelijks aan, omdat hij een goed product maakt. Dat is de beste reclame. Wat goed is, wordt niet zo maar terzijde geschoven!"

Enthousiasme

Ook de Kamer van Koophandel gunt startende ondernemers een zakelijke kans. "Je moet een beetje brutaal zijn en lef hebben, maar vooral weten wat je in de aanbieding hebt. Wij organiseren onder meer workshops. Recent huurde ik hiervoor nog een startende ondernemer in. Een belangrijk koopargument voor mij was zijn enthousiasme en het vertrouwen in zichzelf. Uiteraard checken we vooraf met wie we in zee gaan", aldus Marjolein Middel, bedrijfsvoorlichter KvK Noord-Nederland.

Innovatie

Martin Smit, één van de initiatiefnemers van KeiWerken, gaat bewust op zoek naar talent: "Mijn ervaring is dat de kiem van innovatie juist bij kleinere bedrijven zit. Daarom doe ik graag zaken met ze."

Ippie

Zo ziet u maar: een rondje beurs leert dat bedrijven wel degelijk bereid zijn zaken met u te doen. Belangrijke voorwaarden zijn: uw enthousiasme, het vertrouwen in uzelf én in uw product. Doe er uw voordeel mee als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) of als independent professional, de zogenaamde 'ippie'. Een frivole afkorting die doet denken aan de jaren '60, maar garant staat voor een serieuze eigentijdse zaak.

-Marjanka Jansen


Met ruime ervaring in arbeidsbemiddeling en het communicatievak staat Marjanka Jansen van Flexibility Noord-Drenthe ondernemers terzijde in hun zoektocht naar tijdelijk en vast personeel. Zij schrijft over personele vraagstukken waar starters mee te maken kunnen krijgen. 

Gepubliceerd op:
16-04-2013

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x1
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.