Martin_Luther_King

Gouden match

Martin Luther King verstond de kunst van overtuigen. Met zijn charisma én de kracht van herhaling wist hij zijn woorden in de hoofden van miljoenen mensen te prenten. Hij was in staat zijn droom over een mooier land in de toekomst naar het hier en nu te verplaatsen: "Now is the time…"

U zult zich afvragen wat de parallel is tussen Martin Luther King en het ondernemerschap. Veel, in mijn optiek. Om succesvol te zijn met uw bedrijf is het noodzakelijk ergens voor te staan - net als King - en daarmee uw klanten te overtuigen. Kijk op een willekeurige website en u zult veelal een keurige omschrijving aantreffen van een missie en een bijbehorende visie, helaas vaak weinig inspirerend.

Golden Circle

'Waar sta ik zelf eigenlijk voor?' vroeg ik mij af. Ik kwam niet verder dan te vertellen wat ik doe én hoe ik het doe. Simon Sinek zette mij aan het denken. Sinek ontdekte een patroon in de manier waarop succesvolle ondernemers denken, handelen en communiceren. Op basis daarvan ontwikkelde hij een eenvoudig model: de Golden Circle.

WHY?

Centraal in deze cirkel staat de vraag: Why? Stel uzelf de vraag: waarom doe ik de dingen die ik doe? Maar weinig mensen zijn in staat om die vraag te beantwoorden. Een inspirerend antwoord is namelijk niet: omdat u winst wilt maken. Een inspirerend antwoord geeft bloot waarin u gelooft en waarom uw organisatie bestaat. Mensen kopen namelijk niet wàt u doet, zij kopen waarom u het doet!

Lego

Na Sinek heb ik uren lopen denken, piekeren en zitten stoeien met woorden die moeten omschrijven wat de 'Why' van mijn bedrijf is. Waarom doe ik als recruiter wat ik doe? Het viel niet mee om datgene waarin ik geloof inspirerend en overtuigend op papier te zetten. Wiro Kuipers van Ons Idee bood met zijn workshop Build your Business dé oplossing.

Denken met uw handen

Kuipers laat zijn deelnemers spelen met lego. Serieus! Het instrument LEGO Serious Play helpt bij het bepalen van uw identiteit en de ontwikkeling van uw strategie. Als deelnemer wordt u gedwongen om met uw handen te denken. Het bouwwerk dat tot stand komt - bij voorkeur door zo weinig mogelijk gebruik te maken van uw ratio - geeft geweldige inzichten en een nog mooier verhaal, waarin u gelooft! En dat in één middag.

Iedereen telt!

Mijn bouwwerk gaf mij het inzicht dat ik geloof dat iedereen telt. Voor iedereen is een plek waar zijn talenten ertoe doen en het verschil maken. Door vraagstellend te werken, met respect en aandacht, vertellen mensen mij over hun drijfveren, kwaliteiten en ambities. Die kennis is noodzakelijk om een gouden match tot stand te brengen. Met dank aan Wiro Kuipers en natuurlijk de andere deelnemers aan deze inspirerende workshop.

-Marjanka Jansen


Met ruime ervaring in arbeidsbemiddeling en het communicatievak staat Marjanka Jansen van Flexibility Noord-Drenthe ondernemers terzijde in hun zoektocht naar tijdelijk en vast personeel. Zij schrijft over personele vraagstukken waar starters mee te maken kunnen krijgen. 

Gepubliceerd op:
17-09-2013

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x1
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Marketingplan

Het schrijven van een goed marketingplan kan jouw bedrijf een vliegende start geven en werkt op termijn bovendien kostenbesparend. Natuurlijk kun je dit door een extern marketingbureau laten doen, maar als je dit plan zelf schrijft, krijg je ook beter zicht op de marketingstrategie en (haalbaarheid van de) gestelde doelen uit het bedrijfsplan. Hieronder gaan we dieper in op het maken van een goed marketingplan en ontdek je wat hierbij komt kijken, zoals:

  1. Hoe maak je een goed marketingplan? Alles over de marketingmix 2.0
  2. Hoe zet je een product of dienst goed in de markt?

Tip! Het maken van een concurrentie- en/of klantenanalyse kan helpen om een nog beter beeld te krijgen van de markt.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.799 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.