4 manieren om voordelig ondernemersadvies in te winnen

4 manieren om voordelig ondernemersadvies in te winnen

Bij het starten van een bedrijf komt er van alles op je pad en moeten jij en je eventuele zakenpartners zich ook met zaken gaan bezighouden waarvan jullie (nog) weinig verstand hebben. Je zult zien dat dit steeds vaker voorkomt als de onderneming verder doorgroeit. Wat doe je dan? Hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuzes maakt en hoe win je zo voordelig mogelijk advies in?

Tip #1: raadpleeg je netwerk

Mijn ervaring is dat vrijwel iedereen wil helpen, als je het maar durft te vragen. Dit geldt vooral voor relaties binnen je bestaande netwerk. In het begin voelt het wellicht wat onwennig om die ene neef (die je al zolang niet meer hebt gezien) hiervoor te benaderen. Maar je zult zien dat veel mensen het juist een 'eer' vinden om te worden gevraagd. Het is dan ook een mooi compliment. 

De kans is ook groot dat bepaalde mensen in je netwerk weer in contact staan met andere specialisten. LinkedIn is natuurlijk een ideaal platform om hierin inzicht te krijgen. 

Maar wat ook werkt, is om je vraag per e-mail te stellen aan alle contacten in je adresboek. Soms moet je gewoon durven. Dus ben je op zoek naar fiscale tips, zoek je hulp bij het onderhouden van je website, wil je advies over hoe je het beste kunt onderhandelen? Vraag het dan gewoon. En altijd leuk om de beste tips te belonen met een lekkere fles wijn natuurlijk!

'Veel mensen in jouw netwerk zijn bereid je te helpen. Als je het maar durft te vragen.'

Tip #2: stel vragen in communities en op fora

Je kunt het zo gek niet bedenken of jouw vraag is al eens gesteld op internet. Er bestaan talloze fora en platformen waar mensen antwoord krijgen op hun vragen van experts. Denk aan Goeievraag, maar bijvoorbeeld ook aan Higherlevel. En ook op deze website vind je antwoord op veel ondernemersvragen.

Gebruik je voor het cms van jouw webwinkel bijvoorbeeld Magento? Dan is het goed om te weten dat hiervoor een Linkedin-groep is opgericht door Dutchento. Hier komen Magento-specialisten en webwinkeliers met elkaar in contact: een uitgelezen mogelijkheid om jouw vraag te stellen aan een deskundige. En als je goed zoekt, is er ook voor Wordpress-gebruikers een forum waar vragen kunnen worden gesteld en beantwoord. 

Tip #3: win advies in bij collega-ondernemers

Bedenk altijd dat je in veel gevallen niet de eerste bent die een bepaalde vraag stelt. De kans is groot dat ervaren collega-ondernemers ooit met hetzelfde probleem hebben geworsteld. 

Mijn ervaring is dat veel andere ondernemers graag hun kennis delen. Ik zou  wellicht niet direct je allergrootste concurrent benaderen, maar voor algemene kwesties kun je bij de meeste ondernemers wel terecht. 

Mocht je niet direct iemand met ondernemerservaring kennen, onthoud dan dat in de meeste steden er regelmatig meet-ups over bepaalde onderwerpen worden georganiseerd

'Op crowd-platformen kun je bepaalde taken voordelig uitbesteden.'

Tip #4: koop diensten in op 'crowd-platformen'

Ben je op zoek naar een goedkope DTP'er, wil je een tekst laten vertalen of kun je wel wat ondersteuning gebruiken van een copywriter? Dan geef ik graag als tip mee dat je ook op platformen als fiverr.com en peopleperhour.com kunt zoeken naar experts. 

Op Fiverr kun je voor vijf dollar een gig kopen: dat betekent dat je voor nog geen vijf euro een tekst van vijfhonderd woorden kunt laten vertalen. Zo heb ik voor nog geen twintig dollar de huisstijl laten maken voor mijn website over zelfrijdende auto's. 


Mark Boekraad - thumbOver deze auteur

Mark Boekraad (40) is online marketeer en mede-eigenaar van ShirtsofHolland BV. Deze startup heeft als doel om mannen te helpen in hun online zoektocht naar het perfecte overhemd. Ook is hij eigenaar van zelfrijdendeauto.com. Volg Mark op social media:

Gepubliceerd op:
29-12-2016

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Netwerken

Netwerken als startende zzp'er of ondernemer kun je op verschillende manieren doen. Je kunt als starter online naar potentiële klanten of opdrachtgevers zoeken. Bijvoorbeeld op LinkedIn of een ander online netwerkplatform.

Je kunt natuurlijk ook persoonlijk naar bijeenkomsten toe gaan. zo kun je je zakelijke kennissenkring uitbreiden. Misschien doe je er wel interessante contacten. Maar waar begin je? Hieronder vertellen we je alles over het belang van netwerken en hoe je dit als starter het beste kunt aanpakken. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

Tip: geen idee waar je moet beginnen? Dan heb je vast iets aan dit artikel over hoe je start met netwerken.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.653 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.