5 vragen en antwoorden over beroepsaansprakelijkheid

Bijgewerkt op 03 november 2022
5 min  leestijd
1.731
Image
Beroepsaansprakelijkheid bedrijfsaansprakelijkheid verschil

Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Risico- en preventiedeskundige Sjak geeft antwoord op vragen over beroepsaansprakelijkheid. 

1: Wat is het verschil tussen bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid? 

Het verschil zit in het type schade. Bij bedrijfsaansprakelijkheid veroorzaak jij, je medewerkers, jouw bedrijf of je producten of diensten materiële schade of letselschade (verwondingen) bij anderen. 

Bij beroepsaansprakelijkheid veroorzaak je alleen financiële of vermogensschade bij je opdrachtgever door een denkfout, nalatigheid of vergissing.

Meer weten? Lees dan ook mijn eerdere blog over dit onderwerp: het verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid, zo zit dat.

2: Wanneer is een beroepsaansprakelijkheids-verzekering nodig? 

Beroepsaansprakelijkheid geldt voor ondernemers met een adviserend beroep. Bij sommige beroepsgroepen, zoals registeraccountants en advocaten, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering een verplicht onderdeel van het lidmaatschap van de brancheorganisatie. 

Om te bepalen of jij zo'n verzekering nodig hebt, is het van belang om je risico's goed in te schatten. En om vast te stellen of je een eventuele schade zelf kunt dragen.

Een schadeclaim voor financiële schade of vermogensschade kan hoog oplopen. Vraag hiervoor advies aan je verzekeringsadviseur. 

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

3: Hoe wordt de premie van een beroepsaansprakelijkheids-verzekering bepaald?

De premie is een kwestie van kansberekening. Daarbij kijkt de verzekeraar onder meer naar: 

 • Hoeveel adviezen breng jij jaarlijks uit? 
 • Hoe groot is de kans dat je daarin een fout maakt? 
 • Hoe hoog is de schadeclaim die daaruit kan voortvloeien? 
 • Hoe groot is het risico dat een flinke schadeclaim het einde van je bedrijf betekent? 

De risico's zijn voor iedereen verschillend en hangen ook af van je beroep en de omvang van je bedrijf. Er zijn manieren om voordeliger uit te komen met je AOV. Lees hiervoor de blog van mijn collega Aart: zo bespaar je op je arbeidsongeschiktheidsverzekering

Benieuwd hoeveel jij ongeveer voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zou betalen? Bereken je premie op de website van Rabobank.

Whitepaper Aansprakelijkheid cover

Jouw aansprakelijkheid

Best saai, wel belangrijk. Wat als jouw opdrachtgever jou aansprakelijk stelt? Zo regel je het.

Download gratis PDF

4: Wat voor beroepsaansprakelijkstellingen zien jullie in de praktijk?

Ik geef je wat voorbeelden. Te beginnen met architect Saskia. Zij maakte voor haar opdrachtgever werktekeningen voor kozijnen. Per ongeluk wisselde Saskia twee cijfers om in haar berekening. Hierdoor klopte de maatvoering niet en waren de kozijnen niet bruikbaar.

De opdrachtgever stelde Saskia aansprakelijk. Het kostte haar € 11.000 om de fout te herstellen. 

Of fiscalist Henk die aansprakelijk werd gesteld voor de boete van zijn opdrachtgever, omdat hij zijn belastingaangifte te laat instuurde. 

Mislopen opdracht

En wat te denken van fysiotherapeut Dirk die een behandelplan opstelt voor een cliënt. Deze cliënt heeft een opdracht in het buitenland aangenomen, omdat Dirk hem verzekerde dat hij binnen een paar weken weer fit zou zijn. 

Maar helaas, het herstel valt tegen en de cliënt moet de buitenlandse opdracht afzeggen. Door de verkeerde inschatting van Dirk loopt hij inkomsten mis. 

5: Hoe beperk ik het risico op een schadeclaim?

Natuurlijk kun je zelf maatregelen nemen om je aansprakelijkheidsrisico's zoveel mogelijk te beperken:

 1. Houd je vakkennis op peil: word lid van de branchevereniging in jouw vakgebied. Om lid te worden is een bepaald kennisniveau vereist en om lid te blijven, moet je vaak bijscholing volgen. Een extra stimulans om je vakkennis op het juiste niveau te houden. 
 2. Zet de opdracht helder op papier: stem de opdrachtbeschrijving punt voor punt af met je klant: is dit wat hij of zij van jou verwacht? Een heldere, complete opdrachtomschrijving kan uitkomst bieden bij een discussie over het eindresultaat. 
 3. Beperk je aansprakelijkheid in je algemene voorwaarden tot een bepaald bedrag: uitsluiten kan niet, maar beperken wel. Bedenk hierbij wel dat rechters lang niet altijd akkoord gaan met zo’n bepaling in je voorwaarden.

  Het eenvoudigste is om de branchevoorwaarden over te nemen. Deze zijn juridisch getoetst en gedeponeerd en dus veilig toepasbaar. Maak je toch eigen voorwaarden? Laat deze dan juridisch toetsen
 4. Hanteer jouw voorwaarden op de juiste manier: stuur bij een offerte altijd je algemene voorwaarden mee.

  Vermeld dus in je offerte dat jouw voorwaarden van toepassing zijn en vraag je klant te bevestigen dat hij ze deze heeft ontvangen, gelezen en begrepen. Want als jij je klant hiervan niet of niet op tijd op de hoogte brengt, kan hij de voorwaarden bij een eventueel geschil bij de rechter laten vernietigen. 

Meer weten over aansprakelijkheid? 

Bekijk de dossierpagina van Interpolis met meer informatie over aansprakelijkheidsrisico’s en preventie, speciaal voor startende ondernemers. 

Gratis whitepaper
Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben.
 

Meer over persoonlijke verzekeringen

Meer over persoonlijke verzekeringen
Whitepaper aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten