Aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP'ers: wanneer relevant? - home

Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers: wanneer relevant?

Hoe ga je als zzp'er om met schadeclaims? In dit artikel lees je welke risico's je als zzp'er loopt, hoe je deze beperkt en welk type aansprakelijkheidsverzekering je nodig hebt. 

Een schadeclaim kan iedereen overkomen

Of je nu als consultant een kopje koffie omstoot over de laptop van je klant of als architect een verkeerde berekening maakt, waardoor een dak instort.

En of je nu als producent een product moet terugroepen vanwege gezondheidsrisico's of als loodgieter in de bouw per ongeluk dwars door de waterleiding van de buren boort. 

In al deze gevallen ben jij als ondernemer aansprakelijk voor de schade die jij, jouw producten of diensten en je eventuele medewerkers toebrengen aan anderen, aan de spullen van anderen of aan het milieu. 

'Jouw aansprakelijkheid moet in verhouding staan tot je werkzaamheden en het honorarium.'

Zo beperk je het risico op aansprakelijkheid

1. Zorg dat je kwaliteit levert

Richt het productieproces optimaal in en voer kwaliteitscontroles uit. Investeer daarnaast in opleidingen en cursussen om jouw vakkennis en de kwaliteit van je diensten op peil te houden.

2. Inkoper? Controleer de kwaliteit van leveranciers

Zet afspraken die met je leverancier maakt over de kwaliteitseisen duidelijk op papier. Zeker als je importeert van buiten de EU. Dan ben je namelijk zelf productaansprakelijk, omdat de wet jou ziet als producent.

Je kunt dan bijvoorbeeld met een tussenpersoon ter plaatse werken, die voor jou de producten controleert voordat ze worden verscheept.

3. Beperk de aansprakelijkheid in je algemene voorwaarden

Jouw aansprakelijkheid moet in verhouding staan tot je werkzaamheden en het honorarium. Beperk die daarom in jouw algemene voorwaarden tot directe schade en tot een vast bedrag.

Ga verder geen resultaatverplichting aan, maar maak er een inspanningsverbintenis van. Leg vast dat je de opdracht uitvoert naar jouw beste inzicht en vermogen én naar de eisen van goed vakmanschap.

Dan ben je niet aansprakelijk wanneer je - ondanks al jouw inspanningen en expertise - een deadline niet haalt.

'Een duidelijke opdrachtomschrijving voorkomt onnodige discussies achteraf.'

4. Zet afspraken duidelijk op papier

Een duidelijke opdrachtomschrijving, die je voorafgaand aan een klus deelt met een klant, voorkomt onnodige discussies achteraf. Leg de opdrachtgever heel helder uit wat hij van je mag verwachten en stel bij langdurige opdrachten in goed overleg een opdrachtovereenkomst op.

Hoe dek je het risico op aansprakelijkheid af?

Goed om te weten: een privé-aansprakelijkheidsverzekering vergoedt geen schade die je veroorzaakt als zzp'er. Hiervoor zul je apart nog een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten.

Er zijn meerdere verzekeringen die bij jouw situatie aansluiten. Kies dus de verzekering die bij je past:

1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Met een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je de algemene aansprakelijkheid, dienstaansprakelijkheid, productaansprakelijkheid en werkgeversaansprakelijkheid. Je bent verzekerd voor zowel materiële als letselschade.

2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Zzp'ers met een adviserend beroep, onder wie architecten of fiscalisten, hebben ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Alleen dan zijn ze verzekerd voor schade die ze veroorzaken door beroepsfouten.

Vaak gelden er bepaalde voorwaarden voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Informeer dus bij jouw verzekeraar welke regels van toepassing zijn in jouw branche.

Tip: lees hier wat precies het verschil is tussen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid.

3. Construction All Risk-verzekering (CAR)

Freelancers of zzp'ers die werkzaam zijn in de bouw dekken bijna alle bouwrisico's af met een CAR-verzekering. Hiermee verzeker je de schade aan een gebouw die tijdens de bouw of verbouwing ontstaat.

Denk aan uitvoeringsfouten en materiaalgebreken, maar ook aan gebreken die pas in een later stadium zichtbaar worden, zoals scheurvorming.

Meer weten over aansprakelijkheid? Gratis whitepaper

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben.
 


Sjak van NieuwkuijkOver deze auteur

Sjak van Nieuwkuijk is risico- en preventiedeskundige bij Interpolis. Al dertig jaar helpt hij ondernemers om hun bedrijfsrisico's in beeld te brengen en deze te voorkomen (of te beperken). Sjak en zijn collega's delen online hun kennis over risico's en preventie. Neem contact op met Sjak via preventiedesk@interpolis.nl of volg hem op social media:

Gepubliceerd op:
23-02-2017

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen

Omdat je als zzp'er zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van verzekeringen, is het belangrijk om eerst uit te zoeken welke premies het meest relevant zijn. 

Welke verzekeringen je nodig hebt, hangt sterk af van je branche. De CAR-verzekering is bijvoorbeeld alleen relevant als je in de bouw werkt. Er zijn ook verzekeringen die nuttig zijn voor elke ondernemer.

Een reëel risico is bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Mocht je in de toekomst onverhoopt niet meer kunnen werken, zorgt een AOV voor een vervangend inkomen. Bereken hoeveel premie jij zou betalen.

Naast arbeidsongeschiktheid kun je dan ook denken aan:

Benieuwd naar de risico's die zzp'ers het vaakst al meteen willen afdekken? Je leest er meer over in het artikel 7 verzekeringen voor startende ondernemers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.