Aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP'ers: wanneer relevant?

Aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP'ers: wanneer relevant?

Hoe ga je als ZZP'er om met schadeclaims? Het aansprakelijkheidsrisico is in veel branches dermate groot dat freelancers de gevolgen nauwelijks zelf kunnen dragen. Nederland wordt steeds meer een claimcultuur en rechters wijzen vaker hogere schadeclaims toe. Hieronder leg ik uit welke risico's je loopt, hoe je deze beperkt en welk type aansprakelijkheidsverzekering je nodig hebt. 

Een schadeclaim kan iedereen overkomen

Of je nu als consultant een kopje koffie omstoot over de laptop van je klant of als architect een verkeerde berekening maakt, waardoor een dak instort. En of je nu als producent een product moet terugroepen vanwege gezondheidsrisico's of als loodgieter in de bouw per ongeluk dwars door de waterleiding van de buren boort. 

In al deze gevallen ben jij als ondernemer aansprakelijk voor de schade die jij, jouw producten of diensten en je eventuele medewerkers toebrengen aan anderen, aan de spullen van anderen of aan het milieu. 

'Jouw aansprakelijkheid moet in verhouding staan tot je werkzaamheden en het honorarium.'

Zo beperk je het risico op aansprakelijkheid

1. Zorg dat je kwaliteit levert 
Richt het productieproces optimaal in en voer kwaliteitscontroles uit. Investeer daarnaast in opleidingen en cursussen om jouw vakkennis en de kwaliteit van je diensten op peil te houden.

2. Inkoper? Controleer de kwaliteit van leveranciers
Zet afspraken die met je leverancier maakt over de kwaliteitseisen duidelijk op papier. Zeker als je importeert van buiten de EU. Dan ben je namelijk zelf productaansprakelijk, omdat de wet jou ziet als producent. Je kunt dan bijvoorbeeld met een tussenpersoon ter plaatse werken, die voor jou de producten controleert voordat ze worden verscheept.

3. Beperk de aansprakelijkheid in je algemene voorwaarden
Jouw aansprakelijkheid moet in verhouding staan tot je werkzaamheden en het honorarium. Beperk die daarom in jouw algemene voorwaarden tot directe schade en tot een vast bedrag. 

Ga verder geen resultaatverplichting aan, maar maak er een inspanningsverbintenis van. Leg vast dat je de opdracht uitvoert naar jouw beste inzicht en vermogen én naar de eisen van goed vakmanschap. Dan ben je niet aansprakelijk wanneer je - ondanks al jouw inspanningen en expertise - een deadline niet haalt.

'Een duidelijke opdrachtomschrijving voorkomt onnodige discussies achteraf.'

4. Zet afspraken duidelijk op papier
Een duidelijke opdrachtomschrijving, die je voorafgaand aan een klus deelt met een klant, voorkomt onnodige discussies achteraf. Leg de opdrachtgever heel helder uit wat hij van je mag verwachten en stel bij langdurige opdrachten in goed overleg een opdrachtovereenkomst op.

Hoe dek je het risico op aansprakelijkheid af?

Goed om te weten: een privé-aansprakelijkheidsverzekering vergoedt geen schade die je veroorzaakt als ZZP'er. Hiervoor zul je apart nog een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten. Er zijn meerdere verzekeringen die bij jouw situatie aansluiten. Kies dus de verzekering die bij je past:

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Met een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je de algemene aansprakelijkheid, dienstaansprakelijkheid, productaansprakelijkheid en werkgeversaansprakelijkheid. Je bent verzekerd voor zowel materiële als letselschade.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

ZZP'ers met een adviserend beroep, onder wie architecten of fiscalisten, hebben ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Alleen dan zijn ze verzekerd voor schade die ze veroorzaken door beroepsfouten. Vaak gelden er bepaalde voorwaarden voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Informeer dus bij jouw verzekeraar welke regels van toepassing zijn in jouw branche. Tip: lees hier wat precies het verschil is tussen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid.

Construction All Risk-verzekering (CAR)

Freelancers of ZZP'ers die werkzaam zijn in de bouw dekken bijna alle bouwrisico's af met een CAR-verzekering. Hiermee verzeker je de schade aan een gebouw die tijdens de bouw of verbouwing ontstaat. Denk aan uitvoeringsfouten en materiaalgebreken, maar ook aan gebreken die pas in een later stadium zichtbaar worden, zoals scheurvorming.

Door: Sjak van Nieuwkuijk - Risico- en preventiedeskundige bij Interpolis

Sjak van NieuwkuijkOver deze auteur

Sjak van Nieuwkuijk is risico- en preventiedeskundige bij Interpolis. Al dertig jaar helpt hij ondernemers om hun bedrijfsrisico's in beeld te brengen en deze te voorkomen (of te beperken). Sjak en zijn collega's delen online hun kennis over risico's en preventie. Neem contact op met Sjak via preventiedesk@interpolis.nl of volg hem op social media:

Gepubliceerd op:
23-02-2017

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Sjak van Nieuwkuijk
Risico- en preventiedeskundige bij Interpolis
Risico- en preventiedeskundige Sjak van Nieuwkuijk helpt ondernemers om hun bedrijfsrisico's in beeld te brengen en deze te voorkomen (of te beperken).  

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Pensioen opbouwen? 

Pensioen opbouwen als ZZP'er: wat zijn de mogelijkheden?

Als ZZP'er moet je zelf geld opzij zetten voor je pensioen. Maar lang niet iedereen begint daar op tijd mee. Toch is op dit gebied meer mogelijk dan je denkt. 

Hoe spaar ik voor mijn oude dag?

Ondernemerstalent

6 kenmerkende eigenschappen van ondernemers

Beschik jij over de competenties om het maken als zelfstandig ondernemer? 

Hoe succesvol word jij?

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.