Het verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid: zo zit dat

Het verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid: zo zit dat

Wat is het verschil tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid? Welke verzekering heb ik nodig en hoe regel ik dit goed? Het zijn vragen die ik regelmatig krijg van ondernemers. Daarom geef ik hieronder duidelijk de verschillen aan tussen beide risico's. 

Voor wie geldt bedrijfsaansprakelijkheid?

Bedrijfsaansprakelijkheid is voor iedere ondernemer een risico om rekening mee te houden. Jij, jouw medewerkers, het bedrijf en jouw producten of diensten kunnen namelijk schade veroorzaken bij anderen. Het gaat hierbij vaak om schade aan spullen (materiële schade) of verwondingen (letselschade). 

Soms kan vervolgens financiële schade ontstaan; ook die schade valt dan onder bedrijfsaansprakelijkheid. Hieronder vind je de vier soorten bedrijfsaansprakelijkheid waarmee je als ondernemer te maken kunt krijgen:

 1. Algemene aansprakelijkheid. Denk aan een accountant die tijdens zijn bezoek aan een klant een glas water over een laptop stoot.
 2. Dienstaansprakelijkheid. Hierbij kun je denken aan een klusjesman die waterschade veroorzaakt bij zijn opdrachtgever tijdens het plaatsen van een dakkapel.
 3. Productaansprakelijkheid. Stel: een kind raakt gewond door speelgoed dat de verkoper importeert uit China.
 4. Werkgeversaansprakelijkheid. Heb jij medewerkers of huur je een zzp'er in? Dan ben je aansprakelijk voor arbeidsongevallen (jouw medewerker draagt geen bouwhelm en raakt gewond bij het omvallen van een paal) en beroepsziekten (jouw administratief medewerker loopt ernstige RSI-klachten op).

Beroepsaansprakelijkheid draait om beroepsfouten

Werk jij in de intellectuele dienstverlening? Dan kunnen nalatigheden, vergissingen en fouten grote gevolgen hebben voor jouw opdrachtgever. Hij of zij mag echter vertrouwen op jouw expertise en kan jou dus aansprakelijk stellen als jij hierin tekortschiet. 

Dit noemen we het beroepsaansprakelijkheidsrisico. De schade ontstaat, omdat de adviseur zijn beroep niet goed uitoefent. Goed om te weten: dit risico bestaat alleen voor ondernemers met een adviserend beroep, onder wie architecten, accountants, fiscalisten en adviseurs. 

Financiële schade bij beroepsaansprakelijkheid

De financiële schade die het gevolg kan zijn van eventuele nalatigheid noemen we ook wel vermogensschade. Denk aan een accountant die de belastingaangifte te laat instuurt, waardoor zijn opdrachtgever een boete moet betalen. 

Ontstaat vervolgens ook materiële schade of letselschade? Dan valt die schade ook onder beroepsaansprakelijkheid, bijvoorbeeld wanneer iemand zwaargewond raakt omdat een dak instort door een verkeerde berekening van de architect. 

Welke verzekeringen zijn hierop van toepassing?

Jouw algemene aansprakelijkheidsrisico's verzeker je als ondernemer met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Heb je een adviserend beroep? Dan heb je waarschijnlijk ook een aparte beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig om de beroepsmatige risico's af te dekken.

Voorkomen is beter dan verzekeren

Interpolis helpt jou graag om schade te voorkomen. Uitgebreide informatie over risico-inzicht en preventie vind je in het dossier aansprakelijkheid.


Sjak van NieuwkuijkOver deze auteur

Sjak van Nieuwkuijk is risico- en preventiedeskundige bij Interpolis. Al dertig jaar helpt hij ondernemers om hun bedrijfsrisico's in beeld te brengen en deze te voorkomen (of te beperken). Sjak en zijn collega's delen online hun kennis over risico's en preventie. Neem contact op met Sjak via preventiedesk@interpolis.nl of volg hem op social media:

Gepubliceerd op:
04-05-2016

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x9
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen immers nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of Allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Debiteurenverzekering
  Met een debiteurenverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nou zelf regelt of uitbesteedt. 

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait. Gebruik de tool om uit te rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 1.600 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.