marieke

De start van Skype

Sinds de lancering van Skype is het veel minder omslachtig (en stukken goedkoper) geworden om 'even' te telefoneren met iemand aan de andere kant van de aardbol. Het enige wat beide gesprekspartners nodig hebben, is een vast of mobiel apparaat met internetverbinding en bellen maar! Het bedrijf zorgde voor een revolutie op het gebied van bellen over lange afstanden en had invloed op de tarieven van intercombedrijven: de start van Skype.

Om welke technologie gaat het?

Skype.

Van?

Microsoft.

Sinds?

2003.

Gestart door?

Niklas Zennstrom en Janus Friis.

Hoe kwam de oprichting van Skype tot stand?

De basis voor Skype wordt begin 2003 gelegd in Scandinavië. De Zweedse Niklas Zennstrom en Deense Janus Friis zijn beiden succesvolle internetondernemers, die zojuist hun aandeel in het toenmalige project Kazaa (een voormalig peer-to-peernetwerk) hebben verkocht. De twee denken dat er in de toekomst nog veel meer mogelijk zal zijn met peer-to-peer (P2P) en zoeken doorgewinterde programmeurs op dit gebied die hen kunnen assisteren bij de bouw van een nieuw P2P-platform.

Samen met een groepje Estse programmeurs, die hen al eerder hadden geholpen bij de ontwikkeling van Kazaa, komen zij op het ingenieuze idee om een technologie te ontwikkelen die de communicatiemogelijkheden op internet naar een hoger niveau zou tillen. Het doel is om een platform te creëren waar gebruikers met elkaar kunnen bellen en chatten, ongeacht waar zij zich op dat moment bevinden. De enige twee dingen die gesprekspartners hiervoor moeten doen, is het Skype-programma downloaden en daarnaast beschikken over een werkende internetverbinding. En het mooiste moet nog komen: de functionaliteit moet geheel vrij toegankelijk worden, oftewel: gratis.

Zo'n dienst klinkt eigenlijk haast te mooi om waar te zijn, maar het verklaart wel meteen waarom Skype eigenlijk vanaf het allereerst begin een schot in de roos is. Het klinkt de gemiddelde internetgebruiker, zowel die in welvarende als derdewereldlanden, natuurlijk als muziek in de oren om vrijwel kosteloos (men betaalt alleen de kosten voor het internetgebruik) te kunnen telefoneren en chatten met hun dierbaren in binnen- en buitenland. Met name internationale en intercontinentale telefoongesprekken zijn vaak niet echt goedkoop en voor sommige mensen zelfs onbetaalbaar. Maar ook het zakenleven loopt snel warm voor de Scandinavische P2P-dienst. Een conference call is immers zo ingepland en gepleegd.

Een goede naam voor de internetdienst is vrij snel gevonden. Zennstrom en Friis willen hieraan in eerste instantie de naam 'Sky peer-to-peer' geven en korten dit bij nader inzien af tot 'Skyper'. Veel van de domeinnamen die goed aansluiten bij deze merknaam zijn echter al in gebruik. 'Skype' is nog wel beschikbaar, zo ontdekken ze, waarna het duo in april 2003 Skype.com en Skype.net claimen. In augustus van dat jaar gaat de eerste bèta-versie live.

De stormachtige opmars ontgaat andere grote spelers in de internetwereld uiteraard niet. Het duurt iets meer dan twee jaar voordat de eerste kopers aan de deur kloppen. Zennstrom en Friis verkopen 'hun' Skype uiteindelijk in oktober 2005 aan het grote eBay, dat vooral veel potentie ziet in de kosteloze chatfunctie van de P2P-dienst. Het bedrag wat de oprichters hiervoor ontvangen blijft geheim, maar wordt door de Amerikaanse technische nieuwssite Ars Technica geschat op 3,1 miljard dollar. Mede dankzij de introductie van de videogesprekken en de ontwikkelen van een Mac-versie (van Apple) is het aantal gebruikers wereldwijd gedurende 2006 gestegen naar 171 miljoen.

Maar de financiële opbrengsten vallen in 2007 en 2008 in de ogen van eBay nog wat tegen, waarna de toenmalige eigenaar aan het einde van dat jaar besluit de internetdienst te verkopen voor zeventig procent van de aankoopprijs (2,5 miljard dollar). De kopers? Een groep investeerders, onder wie Skype-oprichters Zennstrom en Friis. Onder hun leiding bloeit de dienst opnieuw op en in 2010 is de jaaromzet met twintig procent gestegen (naar 860 miljoen dollar), al blijft er wel sprake van een licht verlies (zeven procent). Aan het grote aantal gebruikers ligt dit in ieder geval niet; in 2010 staat de teller al op 663 miljoen gebruikers wereldwijd.

Hoe veroverde deze internetdienst de markt?

Gratis bellen via een internetverbinding? Skype had klanten wel voor minder wakker kunnen maken. De belofte dat gebruikers via deze dienst kosteloos kunnen bellen en chatten - sinds 2005 ook via video - met mensen over de hele wereld is marketingtechnisch gezien natuurlijk een 'no brainer'. De populariteit van de internetdienst en frequente gebruikers groeit dan ook vanaf de eerste dag explosief. De voor de hand liggende vraag blijft echter: waar betalen de makers van Skype hun rekeningen van? Oftewel: hoe komt deze dienst aan zijn inkomsten?

Op den duur introduceren Zennstrom en Friis een betaalde dienst, waarmee Skype-gebruikers ook naar mobiele en vaste telefoonlijnen kunnen bellen (en hierdoor zelf ook gebeld kunnen worden). Voor deze zogenoemde Skype Credits moeten klanten betalen, maar dit bedrag is nog altijd vele malen lager dan de tarieven van veel intercomaanbieders. Juist het besluit om de betaalde dienst-tarieven relatief goedkoop te houden, zorgt ervoor dat veel mensen best bereid zijn om hiervoor te betalen, omdat zij via Skype nog altijd geld kunnen besparen op hun telefoonkosten. Het effect is meteen zichtbaar: in 2005 zijn er wereldwijd al meer dan zeventig miljoen frequente Skype-gebruikers en dankzij de betaalde diensten weet het bedrijf circa 35 miljoen dollar per kwartaal om te zetten.

Zoals onder meer op de officiële website staat, verdient Skype tegenwoordig nog steeds geld met het aanbieden van diverse aanvullende (en betaalde) premiumdiensten, inmiddels ook voor mobiele platforms. De gemiddelde Skype-gebruiker, die het programma af en toe gebruikt om zijn familie en vrienden tijdens een vakantie bij te praten, zal deze extra functionaliteiten niet nodig hebben (hoewel het natuurlijk wel leuke tools zijn). Maar zakelijk gezien kan Skype ook heel interessant zijn. Zo is een conference call met contactpersonen op verschillende locaties (of van verschillende organisaties) een stuk minder omslachtig en kan een groepvideogesprek tegenwoordig prima dienst doen als een persoonlijke vergadering. Het is in ieder geval stukken goedkoper dan een zakenpartner laten overvliegen uit Hong Kong.

Advertorial Financieren

Geld nodig?

Als startende ondernemer heb je vaak aanvullende financiering nodig. De Rabobank biedt starters mogelijkheden om een bedrijf te financieren.

Bekijk de mogelijkheden

Hoe staat Skype er nu voor?

In het voorjaar van 2011 staat er een nieuwe potentiële koper voor de deur: niemand minder dan Microsoft toont interesse in Skype. Het computerimperium ziet mogelijkheden om het toenmalige Windows Live Messenger te optimaliseren via de chat-functie van Skype. Volgens Steve Balmer heeft Skype voor een ware revolutie gezorgd in de mondiale internetwereld; de CEO van Microsoft heeft voor de aankoop dan ook 8,5 miljard dollar over. Het voornaamste doel is dan nog om diverse bekende en populaire programma's van Microsoft, waaronder Windows en MS Office, te integreren in deze dienst en beschikbaar te stellen voor Skype-gebruikers.

In het jaar 2012 zet Skype in totaal 792 miljoen dollar om voor Microsoft. Daarmee is de dienst verantwoordelijk voor acht procent van de 'Entertainment and Devices Devision'. Dat is in vergelijking met andere inkomstenbronnen van Microsoft niet echt veel geld. Sommige critici beweren dan ook dat online 'voice calling'-systemen zoals Skype inmiddels wel over hun hoogtepunt heen zijn. Tegenwoordig vinden internetgebruikers bellen soms teveel gedoe en sturen in plaats daarvan liever even snel een Whatsapp-berichtje. Maar Balmer en consorten hebben het vertrouwen in Skype nog niet verloren. Naar verluidt wordt er momenteel hard gewerkt aan een 'new and improved' Skype-applicatie voor de Windows Phone 8.

Videos

Ook in haar reclamespotjes probeert Skype een persoonlijk verhaal te vertellen, zoals dat van de Italiaanse Guilio:
 

Sinds een paar jaar kunnen er via Skype ook groepsgesprekken worden gevoerd:

Gepubliceerd op:
25-07-2013

Wat vind je van dit artikel?

x2
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.