• print

Dossier: Zo start je een bedrijf in de gezondheidszorg

Een eigen praktijk in 10 stappen

Een eigen praktijk in 10 stappen

Ben jij werkzaam in de zorg en droom je van een eigen praktijk? Dan is het goed om te weten dat je bij de oprichting van zo'n bedrijf te maken krijgt met regels van de overheid. En het kan per beroep verschillen aan welke verplichtingen je moet voldoen voor je überhaupt mag beginnen met het behandelen van cliënten: een tandarts moet aan andere eisen voldoen dan een osteopaat. In deze checklist staan regels die voor iedere zorgprofessional gelden die voor zichzelf wil beginnen: een eigen praktijk in 10 stappen.

1. Inschrijving KvK

Iedere professional die besluit om zelfstandig ondernemer te worden, moet zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Apart aanmelden bij de Belastingdienst is niet nodig, omdat de KvK deze gegevens na de inschrijving in het Handelsregister automatisch doorgeeft aan de fiscus.

2. VAR-aanvraag

Voor de meeste zelfstandige ondernemers in de zorg is het in bezit zijn van een Verklaring Arbeids Relatie (VAR) waardevolle tool om te kunnen werken. Het is niet verplicht om een VAR aan te vragen, maar deze verklaring komt vooral van pas als je (van plan bent om) voor meerdere opdrachtgevers of klanten werkt. Op deze manier kan er straks nooit onduidelijkheid kan bestaan over jouw relatie tot klanten of opdrachtgevers. Ook als je een praktijk wilt starten naast je vaste baan, is het aanvragen van een VAR in de meeste gevallen relevant. 

3. BIG-register

BIG staat voor 'Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg'. Ben jij apotheker, arts, fysiotherapeut, tandarts, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, verloskundige of verpleegkundige en wil je jouw beroep uitoefenen als zelfstandig ondernemer? Dan behoor je tot die professionals uit de zorgsector die zich verplicht zullen moeten inschrijven in het BIG-register. Klik hier voor een compleet overzicht van de laatste cijfers en ontwikkelingen in de sector gezondheidszorg.

4. Tarief vaststellen

Als zelfstandig zorgverlener ben je vaak vrij om zelf een tarief te bepalen, maar check van tevoren goed of dit ook op jouw situatie van toepassing is. De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) hanteert voor bepaalde vrije beroepsbeoefenaren in de zorg namelijk een maximumtarief. Het goede nieuws is, dat je - omdat je werkzaam bent in de zorg - belastingtechnisch waarschijnlijk wordt vrijgesteld van BTW

5. Wet Toelating Zorginstellingen

Wil je via jouw zorginstelling verzekerde zorg gaan leveren volgens de Zorgverzekeringswet of de AWBZ? Dan moet jouw praktijk straks voldoen aan de regels van de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) en hiervoor officieel toestemming krijgen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Aanvraagformulieren vind je hier op de website van het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG)

6. Algemene voorwaarden

Het opstellen van algemene voorwaarden is een belangrijk onderdeel van het opzetten van een praktijk. In dit document beschrijf je onder meer de regels over de aansprakelijkheid, wat de geaccepteerde vormen van betaling zijn en hoe je eventuele klachten in behandeling zult nemen. Tip: als je klaar bent met samenstellen van de voorwaarden, kunt je online (met bijvoorbeeld de Algemene Voorwaarden Check) controleren of je niet iets belangrijks over het hoofd hebt gezien. Nog beter: laat een juridisch adviseur er voorafgaand aan de opening van jouw praktijk een blik op werpen.

7. Verzekeringen

Als ondernemer in de zorg is het verstandig om je goed te verzekeren tegen de belangrijkste risico's. Daarbij gaat het niet alleen om jouw praktijk en de relatie tot jouw cliënten, maar ook om persoonlijke verzekeringen. Naast de (voor iedereen, niet alleen ondernemers) verplichte ziektekostenverzekering moet je bijvoorbeeld ook denken aan een arbeidsongeschiktheid- en ongevallenverzekering. Tip: de ZekerVanJeZaak-polis is voor starters een goede manier om dit te doen, omdat je hiermee de voornaamste risico's in één keer afdekt. Klik hier voor meer informatie.  

Start met een voorsprong
Als startende ondernemer komt er veel op je af. Zo moet je denken aan:

Zeker weten dat je niets belangrijks over het hoofd ziet? Kijk op de pagina Speciaal voor starters.

8. Pensioen

Alhoewel sommige (para)medici verplicht moeten deelnemen in een beroepspensioenfonds, bouwen de meeste zelfstandige zorgondernemers niet automatisch pensioen op. Net als ondernemers en freelancers in andere sectoren ben jij hiervoor zelf verantwoordelijk. Regel je niets op dit gebied? Houd er dan rekening mee dat je na jouw pensionering alleen recht hebt op AOW. Het is dus verstandiger om nu al zelf wat pensioen op te bouwen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te sparen voor lijfrente, een oudedagsreserve te vormen of maandelijks zelf een vast bedrag over te maken naar een spaarrekening.

9. Bedrijf aan huis

Wil je vanuit huis gaan werken en dus een bedrijf aan huis openen? Dan ben je in de meeste gevallen verplicht om dit te laten weten aan jouw gemeente. Daarnaast krijg je ook op dit vlak te maken met fiscale regelingen en moet je wellicht andere afspraken maken over jouw hypotheek of huurovereenkomst.

10. Patiëntendossiers

Zorgverleners moeten van iedere cliënt een medisch dossier bijhouden. Hierin leg je gegevens vast over onder andere de gezondheid van patiënten en het behandeltraject. Let op: iedere patiënt heeft het recht zijn medisch dossier in te kijken. Hij of zij heeft alleen geen toegang tot jouw persoonlijke werkaantekeningen en gegevens die de privacy van een derde persoon kunnen schaden. Niet vergeten: je bent verplicht om patiëntendossiers ten minste 15 jaar te bewaren.

Lees ook

Word zelfstandige zorgprofessional in 9 stappen
ZZP'ers in de zorg in de problemen door BTW-naheffing
ZZP'er wint van fiscus in btw-kwestie
Brancheorganisaties en vakbladen in de zorgsector

how to

alle how to's

gerelateerde video's

alle video’s