Financieringstips voor vrouwelijke ondernemers

3 financieringstips voor vrouwelijke starters

Er wordt wel eens gezegd dat het voor vrouwelijke ondernemers lastiger is dan voor mannen om de financiering voor hun nieuwe bedrijf rond te krijgen. In sommige branches zouden mannen een duidelijke voorsprong hebben. Onzin, aldus de Amerikaanse serie-ondernemer Patricia Handschiegel. Zij stelt: "Als starters geen investeerder kunnen vinden, doen ze simpelweg iets verkeerd."

Of de startende ondernemer in kwestie man of vrouw is en in welke branche ze een bedrijf zijn gestart heeft hier volgens Patricia Handschiegel helemaal niets mee te maken. De bekende Amerikaanse ondernemer is er heilig van overtuigd dat een afwijzing op een financieringsaanvraag in de meeste gevallen kan worden herleid naar één van de volgende drie basisfouten:

Vergissing #1: het geld kan niet snel genoeg worden terugverdiend

Financiers willen idealiter binnen niet al te lange tijd het maximale uit hun investeringen kunnen halen. Het liefst krijgen zij dan ook een plan onder ogen waaruit blijkt dat het bereik van het product of de dienst bij de start al aanzienlijk groot is (of snel zal groeien). Schaalbaarheid is hierbij het sleutelwoord.

Patricia Handschiegel noemt Facebook als voorbeeld: "De kosten die moeten worden gemaakt om nieuwe gebruikers te bereiken zijn vrij laag, terwijl je wel relatief eenvoudig een grote massa kunt bereiken. Dat is iets wat financiële instellingen graag zien. Als jouw eerste plannen teveel tijd en energie kosten om daadwerkelijk het product te kunnen maken of klanten binnen te halen, zal dit maar weinig investeerders enthousiast maken."

andres

Startkapitaal nodig?

Er zijn diverse manieren om aan startkapitaal te komen. Welke vorm past bij jou? Rabobank heeft de verschillende financieringsvormen voor je in kaart gebracht.

Bekijk de oplossingen

Vergissing #2: benadrukken hoeveel dit project voor jou persoonlijk betekent

Een klassieke fout die door zowel vrouwelijke als mannelijke ondernemers wordt gemaakt bij een eerste gesprek met een potentiële financier: benadrukken hoeveel hun bedrijf of nieuwe project voor hen persoonlijk betekent. Het kan natuurlijk nooit kwaad om te benadrukken dat je er vol voor wilt gaan, maar dit overdrijven kan juist een averechts effect hebben.

Financiële instellingen of particuliere financiers willen namelijk vooral weten of - en zo ja, hoe! - zij hiermee geld kunnen (terug)verdienen. Handschiegel: "It's all about the money. Verlies dus niet uit het oog waarom je met een potentiële investeerder om de tafel zit. Jij hebt kapitaal nodig en zij willen uiteindelijk met jouw bedrijf geld verdienen, dus het gaat er doorgaans vooral om hoe jij denkt omzet te gaan realiseren."

Vergissing #3: al vroeg op zoek gaan naar een grote investeerder

Volgens Handschiegel zijn er voor ondernemers meerdere wegen die naar Rome leiden. Voor een starter kan het soms verstandiger zijn om in eerste instantie op een wat kleinere schaal naar financiering te zoeken, bijvoorbeeld bij vrienden en familie of zogenoemde incubators die zich op talentvolle startups richten. Ook crowdfunding behoort tot de mogelijkheden.

"Het hangt uiteraard af van de aard van jouw onderneming, maar ik zou starters adviseren eerst op eigen kracht te beginnen, desnoods met de financiële steun van een bescheiden zakelijke lening", legt Handschiegel uit.

"Kijk na een jaar waar jouw bedrijf staat en ga dan aan de hand van de uitbreidingsmogelijkheden op zoek naar een grotere investeringspartij. Blijf wel realistisch en ga op zoek naar de juiste partner. Er zijn financiers bij wie je voor een financiering van onder de miljoen euro niet hoeft aan te kloppen. Ga dus eerst op onderzoek uit, ontdek wat bij de verschillende partijen de mogelijkheden zijn voor jou en zorg er vervolgens voor dat je de financiering ook daadwerkelijk krijgt."

Ook interessant voor jou

5 waardevolle ondernemerskwaliteiten
Zo maak je een goede eerste indruk
6 vragen en antwoorden over crowdfunding
10 manieren om de start van je bedrijf te financieren

Bijgewerkt op: 02-12-2015

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Wat doe jij met de kostbare eerste twintig seconden van je pitch? Kies je voor een cliffhanger in zin 2? Of begin je met een persoonlijke, heel herkenbare irritatie (waar jij natuurlijk dé oplossing voor hebt)? Wij dagen je uit om vier openingen te testen, zodat je straks investeerders en zakenrelaties direct wakker schudt.

Elevator pitch
Elevator pitch

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren.

Startkapitaal vergaren

Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:

  1. Wat kost het om een bedrijf te starten?
  2. Waar let de bank op bij jouw financieringsaanvraag?
  3. Hoe overtuig ik investeerders van mijn verhaal?
  4. Waarop moet je letten als je gaat lenen bij familie en bekenden?

Lees meer over de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.