3 financieringstips voor vrouwelijke starters

Bijgewerkt op 02 december 2015
3 min  leestijd
4.193
Image
Financieringstips voor vrouwelijke ondernemers

Er wordt wel eens gezegd dat het voor vrouwelijke ondernemers lastiger is dan voor mannen om de financiering voor hun nieuwe bedrijf rond te krijgen. In sommige branches zouden mannen een duidelijke voorsprong hebben. Onzin, aldus de Amerikaanse serie-ondernemer Patricia Handschiegel. Zij stelt: "Als starters geen investeerder kunnen vinden, doen ze simpelweg iets verkeerd."

Of de startende ondernemer in kwestie man of vrouw is en in welke branche ze een bedrijf zijn gestart heeft hier volgens Patricia Handschiegel helemaal niets mee te maken. De bekende Amerikaanse ondernemer is er heilig van overtuigd dat een afwijzing op een financieringsaanvraag in de meeste gevallen kan worden herleid naar één van de volgende drie basisfouten:

Vergissing #1: het geld kan niet snel genoeg worden terugverdiend

Financiers willen idealiter binnen niet al te lange tijd het maximale uit hun investeringen kunnen halen. Het liefst krijgen zij dan ook een plan onder ogen waaruit blijkt dat het bereik van het product of de dienst bij de start al aanzienlijk groot is (of snel zal groeien). Schaalbaarheid is hierbij het sleutelwoord.

Patricia Handschiegel noemt Facebook als voorbeeld: "De kosten die moeten worden gemaakt om nieuwe gebruikers te bereiken zijn vrij laag, terwijl je wel relatief eenvoudig een grote massa kunt bereiken. Dat is iets wat financiële instellingen graag zien. Als jouw eerste plannen teveel tijd en energie kosten om daadwerkelijk het product te kunnen maken of klanten binnen te halen, zal dit maar weinig investeerders enthousiast maken."

Financiering

Startkapitaal nodig?

Er zijn diverse manieren om aan startkapitaal te komen. Welke vorm past bij jou? Rabobank heeft de verschillende financieringsvormen voor je in kaart gebracht.

Bekijk de oplossingen

Vergissing #2: benadrukken hoeveel dit project voor jou persoonlijk betekent

Een klassieke fout die door zowel vrouwelijke als mannelijke ondernemers wordt gemaakt bij een eerste gesprek met een potentiële financier: benadrukken hoeveel hun bedrijf of nieuwe project voor hen persoonlijk betekent. Het kan natuurlijk nooit kwaad om te benadrukken dat je er vol voor wilt gaan, maar dit overdrijven kan juist een averechts effect hebben.

Financiële instellingen of particuliere financiers willen namelijk vooral weten of - en zo ja, hoe! - zij hiermee geld kunnen (terug)verdienen. Handschiegel: "It's all about the money. Verlies dus niet uit het oog waarom je met een potentiële investeerder om de tafel zit. Jij hebt kapitaal nodig en zij willen uiteindelijk met jouw bedrijf geld verdienen, dus het gaat er doorgaans vooral om hoe jij denkt omzet te gaan realiseren."

Vergissing #3: al vroeg op zoek gaan naar een grote investeerder

Volgens Handschiegel zijn er voor ondernemers meerdere wegen die naar Rome leiden. Voor een starter kan het soms verstandiger zijn om in eerste instantie op een wat kleinere schaal naar financiering te zoeken, bijvoorbeeld bij vrienden en familie of zogenoemde incubators die zich op talentvolle startups richten. Ook crowdfunding behoort tot de mogelijkheden.

"Het hangt uiteraard af van de aard van jouw onderneming, maar ik zou starters adviseren eerst op eigen kracht te beginnen, desnoods met de financiële steun van een bescheiden zakelijke lening", legt Handschiegel uit.

"Kijk na een jaar waar jouw bedrijf staat en ga dan aan de hand van de uitbreidingsmogelijkheden op zoek naar een grotere investeringspartij. Blijf wel realistisch en ga op zoek naar de juiste partner. Er zijn financiers bij wie je voor een financiering van onder de miljoen euro niet hoeft aan te kloppen. Ga dus eerst op onderzoek uit, ontdek wat bij de verschillende partijen de mogelijkheden zijn voor jou en zorg er vervolgens voor dat je de financiering ook daadwerkelijk krijgt."

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Ook interessant voor jou

5 waardevolle ondernemerskwaliteiten
Zo maak je een goede eerste indruk
6 vragen en antwoorden over crowdfunding
10 manieren om de start van je bedrijf te financieren

Meer over financieren en investeren

Meer over financieren en investeren