5 vragen en antwoorden over microfinanciering

5 min  leestijd
5.830
Image
Wat je moet weten over microfinanciering

De start van een bedrijf vraagt om de nodige investeringen, bijvoorbeeld de aanschaf van machines en kantoorartikelen. De meeste startende ondernemers hebben dan ook financiering nodig, maar juist in deze tijd kan het voor startende ondernemers lastig zijn om een lening van de bank te krijgen. In dat geval kan een microkrediet uitkomst bieden: 5 vragen en antwoorden over microfinanciering.

1. Wat is microfinanciering?

Kort gezegd is de definitie van microfinanciering: de combinatie van op de (startende) ondernemer gerichte coaching en het verstrekken van een microkrediet. Begin december 2014 heeft het kabinet bekendgemaakt dat het maximale leenbedrag van deze subsidieregeling is verhoogd naar 250.000 euro. Daarnaast heeft u bij Qredits de mogelijkheid om zowel tijdens als na de startfase van de onderneming door een coach te worden begeleid. Dit is zeker aan te bevelen, omdat een dergelijke deskundige uw kans op succes aanzienlijk vergroot.

2. Voor wie?

Microfinanciering is speciaal bedoeld voor kleine en startende ondernemers die problemen ondervinden bij het krijgen van een krediet bij een reguliere bank, bijvoorbeeld omdat zij hiervoor over onvoldoende middelen beschikken of op korte termijn te weinig zekerheid kunnen bieden. Het gaat hierbij in het bijzonder om ondernemers met minder dan vijf werknemers in dienst of Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers).

Welke feature is voor jou belangrijk bij het kiezen van een zakelijke rekening?

Choices

3. Wat is het doel van microfinanciering?

Het voornaamste doel van microfinanciering is het stimuleren van de kredietverlening aan het kleinbedrijf. Sinds de economische crisis is het er voor kleine en startende ondernemers niet makkelijker op geworden om een krediet toegewezen te krijgen via reguliere financiële instellingen. De overheid wil deze groep ondernemers op dit gebied een handje helpen door 1,8 miljoen euro extra in microfinanciering te investeren.

De microkredieten worden uiteindelijk toegewezen door Qredits, een gespecialiseerde kredietverlener die zich richt op de financiering van kleine ondernemingen in Nederland. Qredits is geen bank, maar een landelijke kredietinstelling. De organisatie is een uniek samenwerkingsverband tussen ABN AMRO Bank, ING Nederland en Rabobank Nederland in samenwerking met de Ministeries van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

4. Hoe gaat de Qredits-procedure in zijn werk?

Zoals bij vrijwel iedere overheidsregeling voor (startende) ondernemers, zijn er enkele voorwaarden. Zo moet u, wanneer u in aanmerking wilt komen voor microfinanciering, een haalbaar ondernemingsplan hebben geschreven. Daarnaast moet u beschikken over kenmerkende ondernemerskwaliteiten, zoals doorzettingsvermogen, commercieel inzicht en bevlogenheid. U kunt vervolgens op de Qredits-website een online kredietaanvraag doen. Startende ondernemers moeten van tevoren wel alle zaken op een van deze checklisten hebben afgevinkt.

In principe verloopt de verdere procedure voor starters als volgt:

  1. Qredits controleert de volledigheid van uw aanvraag en onderzoekt of uw onderneming binnen de doelgroep past
  2. Indien nodig wordt u gevraagd om aanvullende gegevens toe te sturen
  3. Vervolgens wordt uw afgeronde aanvraag verzonden naar de Qredits-bedrijfsadviseur in uw regio
  4. Naar aanleiding van een persoonlijk gesprek met u stelt deze bedrijfsadviseur een adviesrapport op
  5. Indien het advies van de bedrijfsadviseur positief is, wordt de aanvraag beoordeeld door de afdeling risico management
  6. Zijn ook zij akkoord? worden de officiële overeenkomsten opgemaakt en via de post naar u verstuurd
  7. Zodra Qredits de ondertekende aktes in goede orde heeft ontvangen, zal het krediet binnen enkele dagen worden overgeboekt naar uw zakelijke bankrekening.

5. Wat heb ik aan een ondernemerscoach?

U hebt voor het ondernemerschap gekozen of gaat hiervoor kiezen, omdat u onder andere veel waarde hecht aan zelfstandigheid. U wilt de meeste zaken graag zelf regelen. Maar bij het starten van een bedrijf en het vinden van de juiste financiering komt veel kijken. Dan kan het fijn zijn als er af en toe iemand over uw schouder meekijkt en u adviseert over die zaken waar het u nog aan echte expertise ontbreekt. Om die reden gaat het bij microfinanciering vaak niet alleen om het verstrekken van het krediet; een traject van intensieve coaching en begeleiding is minstens zo belangrijk.

Komt u in aanmerking voor microkrediet?

Wanneer u wel een goed idee hebt maar voor de financiering niet voldoet aan de acceptatiecriteria van banken, kan Qredits uitkomst bieden. Met deze vorm van microfinanciering ligt een krediet alsnog binnen handbereik. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Lees ook:
7 soorten financiering voor ondernemers
Starten met voldoende startkapitaal: 7 tips

Meer over financieren en investeren

Meer over financieren en investeren