marieke

7 crowdfundingwebsites die je moet kennen

Grote crowdfundingwebsites zoals Kickstarter, RocketHub en Symbid kennen veel mensen inmiddels wel. Maar omdat crowdfunding, de financieringsvorm waarbij meer partijen gezamenlijk in een bepaald bedrijf, project of product investeren, steeds meer in opkomst is, zijn er de laatste jaren ook veel  platforms bijgekomen. In dit artikel zetten we een paar nieuwe initiatieven op een rij.

1. One Planet Crowd

Steeds meer mensen vinden duurzaam consumeren belangrijk. Daarom is Oneplanetcrowd.nl in het leven geroepen: een crowdfundingplatform voor duurzame projecten. De investeerders willen de wereld stap voor stap een beetje beter maken voor mens en milieu en daarvoor op hun beurt aantrekkelijke tegenprestaties ontvangen. One Planet Crowd ziet iedere consument als een potentiële investeerder (en vice versa). 

De crowd draagt bij aan het mogelijk maken van duurzame innovaties en wil tegelijkertijd deze nieuwste producten en/of diensten zelf kunnen ervaren. Daarom is dit platform bij uitstek geschikt voor ondernemingen en projecten met duurzame/sociaal-maatschappelijke impact.

Oneplanetcrowd beidt een flexibel fundingmodel aan, waarin verschillende investeringsmogelijkheden kunnen worden gecombineerd. Hierbij kun je denken aan leningen van €50.000 tot €2.500.000 met een aantrekkelijk rentepercentage en converteerbare leningen. Wordt het beoogde bedrag niet door de ondernemer opgehaald? Dan gaat het geld terug naar de crowd.
www.oneplanetcrowd.nl

2. Collin Crowdfund

Collin Crowdfund is een Crowdfinance platform dat zich richt op alle ondernemers in het MKB.  Kredietwaardige ondernemers en veelbelovende startende ondernemers kunnen hier een financieringsaanvraag doen in de vorm van een lening van €50.000 tot €2.500.000. Een lening heeft een minimale looptijd van 6 maanden en maximale looptijd van 10 jaar. 

Ondernemers die zich op Collin Crowdfund inschrijven worden eerst gescreend en krijgen vervolgens een Crowdfund Coach toegewezen. Wanneer deze coach de hoogte van de leningaanvraag heeft bepaald, wordt vervolgens het risico ingeschat. 

Je bepaalt als ondernemer zelf hoeveel rente je over het te lenen bedrag wilt betalen. Hierbij gaat het om je eigen inschatting van een acceptabele rente over het gevraagde leenbedrag. De toegewezen Crowdfund Coach begeleidt je bij het vaststellen van deze rente.
www.collincrowdfund.nl

3. ZIB Crowdfunding

ZIB Crowdfunding is een platform dat zich richt op financiering van vastgoed. De focus ligt hierbij op de zorgsector, commercieel vastgoed (mits voor eigen gebruik), recreatie, woningportefeuilles,  windmolenparken en overige maatschappelijk relevante projecten.

Het crowdfundplatform richt zich op Nederlandse ondernemingen die een financieringsbehoefte hebben vanaf 1 miljoen euro. De financiering is mogelijk in de vorm van een lening van tot €2.500.000. Hierbij is maatwerk mogelijk met betrekking tot de financieringsomvang.
www.zibcrowd.nl

Advertorial Financieren

Geld nodig?

Als startende ondernemer heb je vaak aanvullende financiering nodig. De Rabobank biedt starters mogelijkheden om een bedrijf te financieren.

Bekijk de mogelijkheden

4. Green Crowd

Naast crowdfunding is de laatste jaren op zakelijk gebied ook Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in opkomst. Green Crowd springt handig in op deze trend door een online platform te starten voor ondernemers of organisaties die duurzame projecten willen (laten) ontwikkelen.

Als ondernemer leg je jouw duurzame plan eerst voor aan Green Crowd. Indien jouw (beoogde) project voldoet aan de voorwaarden, wordt er een informatiememorandum over jouw organisatie en initiatief geschreven. Volgens Green Crowd bepaal je in overleg hoeveel financiering wordt aangevraagd, wat de tranches zijn en wat de maximale inleg per investeerder kan zijn.

Nadat je de plaatsingskosten heeft betaald, wordt jouw oproep op de site geplaatst en via social media onder de aandacht gebracht. Zodra het benodigde bedrag is opgehaald, kun je met jouw project van start gaan. Indien het binnen de gestelde periode niet lukt om voldoende geld op te halen, krijgen de financiers hun investering weer terug.
www.greencrowd.nl

5. Ten Pages

Sinds de komst van het internet is het voor aspirerende schrijvers een stuk makkelijker geworden om hun werk te publiceren. Ten Pages is een crowdfundingplatform dat zich specifiek richt op auteurs en de zogenoemde 'aandeelhouders' die in schrijftalent willen investeren. Schrijvers die hun manuscript bij Ten Pages willen publiceren, kunnen aandelen ter waarde van vijf euro verkopen aan geïnteresseerde aandeelhouders.

Aspirerende schrijvers moeten tweeduizend aandelen verkopen voordat hun manuscript kan worden uitgegeven. Het totaalbedrag van tienduizend euro (dat wordt opgehaald uit de verkoop van de aandelen) wordt geheel gebruikt voor het uitgeven en op de markt brengen van het boek. De aandeelhouders (investeerders) verdienen bij een uiteindelijke publicatie mee aan de verkoop van het boek en worden daarnaast met hun gebruikersnaam vermeld op de laatste pagina van het boek waarin zij hebben geïnvesteerd.
www.tenpages.com

6. Gambitious

Gambitious - de naam van het platform zegt het al een beetje - richt zich op onafhankelijke ontwikkelaars van computerspelletjes en potentiële investeerders die in graag in games investeren. Bij dit crowdfundingplatform gaat het niet om donaties, maar om echte investeringen.

Iedereen kan een bedrag van twintig tot 2,5 miljoen euro in een spelletje investeren. In ruil daarvoor krijgt de investeerde aandelen in het project en heeft daardoor ook recht op een deel van de winst. Als ontwikkelaar mag je zelf bepalen hoe groot dat aandeel is en volgens Gambitious houdt de gameontwikkelaar de volledige controle houdt over zijn project.
www.gambitious.com

7. 1% Club

Crowdfunding gaat zoals gezegd tegenwoordig verder dan alleen het financieren van startups. Zo staat de 1% Club volledig in het teken van ontwikkelingssamenwerking. Het is een online marktplaats voor kleinschalige ontwikkelingsprojecten, waarbij gebruikers één procent van hun inkomen, tijd en kennis in een project naar keuze kunnen investeren.

Denk aan een speciaal initiatief waarbij Sri Lankese schoolkinderen Engelse les kunnen volgen of een lokale Ghanese ondernemer die in haar woonplaats een internetcafé wil beginnen. 1% Club-gebruikers kunnen lokale initiatiefnemers hierbij helpen. Als er voldoende geld is opgehaald, kan het project worden uitgevoerd. De ontvangende partij houdt de investeerders daarna op de hoogte van de ontwikkelingen door onder meer blogs te schrijven op de website van 1% Club.
www.1procentclub.nl

Lees ook

Meer over crowdfunding
6 vragen en antwoorden over crowdfunding
Crowdfunding: hoe werkt dat?
5 financieringsmogelijkheden voor starters 
Starten zonder bank
Starten met voldoende startkapitaal: 7 tips
3 financieringstips voor vrouwelijke starters

Bijgewerkt op: 20-07-2016

Wat vind je van dit artikel?

x5
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financiën

Je financiën in één keer goed regelen? Drie vragen die je op dit gebied in ieder geval voor jezelf moet beantwoorden, zijn:

 1. Hoe kom ik aan startkapitaal?
  Als startende ondernemer kun je de start van een bedrijf natuurlijk helemaal zelf bekostigen. Maar als je financiering nodig hebt, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

  Bekijk alle financieringsopties voor startende ondernemers. En ben je benieuwd of een bancair krediet tot de mogelijkheden behoort? Lees hier waarop de Rabobank let bij het beoordelen van een financieringsaanvraag

 2. Op welke subsidies heb ik recht?
  Als starter kun je soms ook gebruikmaken van handige subsidies en andere regelingen. Een fijne steuntje in de rug bij de start van je bedrijf
 3. Hoe organiseer ik mijn boekhouding?
  Als je vanaf het begin je administratie op orde hebt, heb je daar vaak later profijt van. Je kunt je boekhouding gewoon zelf doen, of uitbesteden.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.