marieke

Nederlanders betalen weer beter

Nederlanders betalen hun rekeningen weer vaker op tijd. Het gemiddelde bedrag van betalingsachterstanden is gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van incasso- en deurwaardersorganisatie GGN.

Momenteel betaalt 41 procent van de Nederlanders wel eens een rekening te laat. Vorig jaar was dat nog 44 procent. Opmerkelijk is dat te laat betalen dit jaar vaker komt door vergeetachtigheid dan door gebrek aan geld.

Rood staan

Ook het aantal mensen dat regelmatig rood staat op zijn betaalrekening is afgenomen ten opzichte van 2010, van 21 naar 17 procent. Het aantal Nederlanders dat nooit rood staat, steeg van 26 naar 40 procent.

Betalingsachterstand

De mensen die nog wel een betalingsachterstand hadden, lieten het bedrag bovendien minder hoog oplopen dan een jaar eerder. Gemiddeld hadden zij voor 676 euro aan achterstallige rekeningen liggen; dat is bijna 150 euro minder dan een jaar eerder.

Betalingsmoraal

In het westen en in het zuiden van ons land blijkt de betalingsmoraal hoger dan in de andere regio's. De slechtste betalers wonen nog steeds in de drie grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, al constateert GGN ook dat hier de sterkste verbetering te noteren viel. Bijna een op de vijf inwoners (19 procent) van deze steden heeft betaalproblemen, landelijk is dat 12 procent.

Onderzoek

GGN doet jaarlijks onderzoek naar het betaalgedrag in Nederland. Ook dit jaar is gebruik gemaakt van het online panel van Motivaction. In totaal hebben 2.653 respondenten aan het onderzoek meegewerkt. Uit de meting van maart 2011 blijkt dat er het afgelopen jaar minder inkomens zijn gedaald en juist meer inkomens zijn gestegen.

Economie

Ook zijn Nederlanders weer positiever gestemd over de economie: 34 procent verwacht dat de economie (verder) zal verbeteren; vorig jaar was dat nog maar 28 procent. De terughoudendheid in de uitgaven en het zorgvuldiger beheren van de uitgaven en inkomsten vanwege de economische recessie in 2009 en 2010, in combinatie met inkomens die weer stijgen leidt er toe dat men het afgelopen jaar minder schulden heeft gemaakt, minder te laat heeft betaald en men minder in contact is gekomen met incassobureaus en deurwaarders.

Hier vindt u het complete rapport Betaaltrend 2011 als pdf.

Gepubliceerd op:
29-04-2011

Wat vind je van dit artikel?

x3
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Betaalmethoden

Betalen met briefjes en muntgeld is allang niet meer de enige manier om producten en diensten te (ver)kopen. Tegenwoordig kun je als ondernemer diverse middelen inzetten om jouw betalingsverkeer te regelen. 

Hoe ontvang jij straks geld?

Pinnen in winkels (ook kleine bedragen) is al jaren flink ingeburgerd, maar tegenwoordig kunnen klanten ook op steeds meer plekken contactloos betalen met hun smartphone. Hieronder vind je allerlei informatie en tips over betaalmiddelen op zowel online als fysiek gebied:

 1. Fysiek: alle betaalmethoden voor ondernemers op een rij
 2. Hoe ontvang jij straks geld van klanten en/of opdrachtgevers? 
 3. Zakelijk bankieren: 4 voordelen van een zakelijke rekening
 4. Ken jij deze betaalopties van Rabobank al?
  - Omnikassa voor webwinkeliers
  - Retourpinnen
  - Rabo Wallet/contactloos betalen
  - Smartpinnen
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.