marieke

Nederlandse bedrijven willen liever geen cash geld

Bedrijven in Nederland zijn over het algemeen niet erg happig op het gebruik van contant geld. Dit in tegenstelling tot veel andere Europese landen. De Europese Centrale Bank (ECB) deed onderzoek naar het gebruik van eurobiljetten door ondernemingen en huishoudens en zag dat 40 procent van de Nederlandse bedrijven helemaal geen inkomsten in cash heeft.

De totale waarde van transacties in contanten ligt in de Europese landen nog altijd anderhalf tot twee keer hoger dan de waarde van elektronische betalingen. Vooral voor bedragen onder de 100 euro is contant geld populair. Eén op de vijf consumenten zegt zelfs tot aan bedragen van 1.000 euro de voorkeur te geven aan cash.

Jaaromzet

Van alle ondervraagde bedrijven laat 62 procent weten een deel van hun jaarlijkse inkomen in de vorm van contanten te krijgen. Het maakt wel een klein deel uit van de totale inkomsten. Zo ziet 30 procent van de ondernemingen tussen de 1 en 20 procent van hun totale jaaromzet in cash binnenkomen. Voor 19 procent van de bedrijven maken contanten meer dan de helft van inkomsten uit.

Bankbiljetten

De horecasector krijgt verreweg het meeste contant geld binnen, gevolgd door de groothandel en de detailhandel. In de sectoren vastgoed, bouw en in de maakindustrie gaan relatief weinig contanten om. In het algemeen geldt dat bedrijven met een kleinere omzet een groter deel daarvan in bankbiljetten ontvangen.

 

Gepubliceerd op:
15-04-2011

Wat vind je van dit artikel?

x0
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Betaalmethoden

Betalen met briefjes en muntgeld is allang niet meer de enige manier om producten en diensten te (ver)kopen. Tegenwoordig kun je als ondernemer diverse middelen inzetten om jouw betalingsverkeer te regelen. 

Hoe ontvang jij straks geld?

Pinnen in winkels (ook kleine bedragen) is al jaren flink ingeburgerd, maar tegenwoordig kunnen klanten ook op steeds meer plekken contactloos betalen met hun smartphone. Hieronder vind je allerlei informatie en tips over betaalmiddelen op zowel online als fysiek gebied:

 1. Fysiek: alle betaalmethoden voor ondernemers op een rij
 2. Hoe ontvang jij straks geld van klanten en/of opdrachtgevers? 
 3. Zakelijk bankieren: 4 voordelen van een zakelijke rekening
 4. Ken jij deze betaalopties van Rabobank al?
  - Omnikassa voor webwinkeliers
  - Retourpinnen
  - Rabo Wallet/contactloos betalen
  - Smartpinnen
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.