Een accountant, is dat nodig?

1 min  leestijd
1.244
Auteur: Marieke Leijnen

Of u als startend ondernemer een accountant nodig heeft, hangt van een aantal zaken af. Hoe groot is uw onderneming bij aanvang? Heeft u (veel) personeel? Wat is uw rechtsvorm? Een pasklaar antwoord is dus niet generiek te geven.

Verschillen
Zowel de boekhouder als de accountant vervullen voor een startend ondernemer de rol van financieel adviseur. Er zijn wel verschillen tussen boekhouders en accountants. Zo heeft een accountant (een beschermde naam) de bevoegdheid om verklaringen van financiële betrouwbaarheid uit te reiken; een boekhouder is hiertoe alleen bij kleinere bedragen gemachtigd.  

Sturen
Als ondernemer bent u in ieder geval verplicht om een sluitende administratie bij te houden; bij controle door de fiscus moet u uw boekhouding kunnen verantwoorden. De meeste starters kiezen er dan ook voor om direct de hulp van een boekhouder of accountant in te roepen. Het verdient hierbij wel de aanbeveling om u zelf ook te verdiepen in de boekhouding. Als u weet wat er financieel omgaat in uw bedrijf, kunt u veel beter sturen!

Meer over boekhouding en administratie

Meer over boekhouding en administratie
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten