marieke

Een accountant, is dat nodig?

Of u als startend ondernemer een accountant nodig heeft, hangt van een aantal zaken af. Hoe groot is uw onderneming bij aanvang? Heeft u (veel) personeel? Wat is uw rechtsvorm? Een pasklaar antwoord is dus niet generiek te geven.

Verschillen
Zowel de boekhouder als de accountant vervullen voor een startend ondernemer de rol van financieel adviseur. Er zijn wel verschillen tussen boekhouders en accountants. Zo heeft een accountant (een beschermde naam) de bevoegdheid om verklaringen van financiële betrouwbaarheid uit te reiken; een boekhouder is hiertoe alleen bij kleinere bedragen gemachtigd.  

Sturen
Als ondernemer bent u in ieder geval verplicht om een sluitende administratie bij te houden; bij controle door de fiscus moet u uw boekhouding kunnen verantwoorden. De meeste starters kiezen er dan ook voor om direct de hulp van een boekhouder of accountant in te roepen. Het verdient hierbij wel de aanbeveling om u zelf ook te verdiepen in de boekhouding. Als u weet wat er financieel omgaat in uw bedrijf, kunt u veel beter sturen!

Gepubliceerd op:
04-12-2009

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Boekhouding en administratie

Boekhouden en de administratie bijwerken: bij veel ondernemers en zzp'ers staat deze klus niet bovenaan het lijstje van leukste werkzaamheden. Toch is een overzichtelijke zakelijke administratie onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond bedrijf. Als je als starter jouw bedrijfsadministratie wilt gaan inrichten, waar moet je dan op letten?

Bedrijfsadministratie inrichten

Bij het opzetten en inrichten van je administratie moet je onder andere aan de volgende zaken denken:

  1. Ga ik de boekhouding zelf doen of besteed ik dit uit?
  2. Heb ik een zakelijke rekening nodig?
  3. Hoe richt ik mijn administratie in?

Facturen en offertes opstellen

Lees hier hoe je een goede factuur en offerte opstelt.

Btw berekenen? Gebruik de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.