marieke

Nibud biedt ZZP'ers ondersteuning bij geldzaken

Kleine ondernemers en Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) zijn vaak gevoeliger voor de gevolgen van de economische recessie dan andere ondernemers. In 2012 meldden 33 procent van de NVVK-leden een toename van aanvragen voor schuldhulpverlening aan zelfstandige professionals. Het Nibud heeft daarom nu de speciale administratiemap Geldzaken voor ondernemers gelanceerd.

Deze administratiemap is tot gekomen in samenwerking met Qredits en de Kamer van Koophandel Gooi-, Eem-, en Flevoland. De groep kleine zelfstandigen is de laatste jaren sterk gegroeid en is heel divers. Wat ZZP'ers gemeen wel met elkaar hebben, is dat de scheidslijn tussen de privé- en de zakelijke geldzaken vaak dun is. Van alle starters stopt de helft binnen vijf jaar met zijn bedrijf en circa tien procent kampt met problematische schulden.

Geldzaken

Het Nibud noemt financiële voorlichting en educatie daarom "een must". Het boekje Geldzaken voor ondernemers moet kleine zelfstandigen helpen bij het organiseren van de bedrijfsadministratie. De tabbladenset stimuleert ZZP'ers om bewuster om te springen met hun financiën. De administratiemap is niet kosteloos en kost €14,95; de organisatie benadrukt dat uit verschillende Nibud-onderzoeken naar voren komt dat het voeren van een overzichtelijke administratie financiële problemen kan voorkomen.

Lees hier meer informatie over de financieringsmogelijkheden bij Qredits. Kijk daarnaast ook eens naar de Checklist: grip krijgen en houden op geldzaken.

Gepubliceerd op:
06-07-2012

Wat vind je van dit artikel?

x3
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Boekhouding en administratie

Boekhouden en de administratie bijwerken: bij veel ondernemers en zzp'ers staat deze klus niet bovenaan het lijstje van leukste werkzaamheden. Toch is een overzichtelijke zakelijke administratie onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond bedrijf. Als je als starter jouw bedrijfsadministratie wilt gaan inrichten, waar moet je dan op letten?

Bedrijfsadministratie inrichten

Bij het opzetten en inrichten van je administratie moet je onder andere aan de volgende zaken denken:

  1. Ga ik de boekhouding zelf doen of besteed ik dit uit?
  2. Heb ik een zakelijke rekening nodig?
  3. Hoe richt ik mijn administratie in?

Facturen en offertes opstellen

Lees hier hoe je een goede factuur en offerte opstelt.

Btw berekenen? Gebruik de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.002 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.