Welk Nederlands crowdfundingplatform past bij jou?

Welk Nederlands crowdfundingplatform past bij jou?

Crowdfunding is populairder dan ooit. Ook in Nederland.  Dat biedt kansen voor starters die niet of moeilijk kapitaal kunnen vergaren via de traditionele wegen. Ontdek of deze financieringsvorm ook van toepassing kan zijn op jouw bedrijf: welk Nederlands crowdfundingplatform past bij jou?

De laatste jaren schieten crowdfundingplatforms als paddestoelen uit de grond. Net zoals er meerdere vormen van crowdfunding bestaan, zijn er ook verschillende soorten crowdfundingplatforms waar je als kapitaalzoekende starter terechtkunt. 

Hieronder vind je een onverzicht van enkele bekende platforms. Welke crowdfundingmethode sluit het best aan bij jouw campagne

1. Collin Crowdfund

Collin Crowdfund is een 'crowdfinance platform' dat zich richt op het mkb. Kredietwaardige ondernemers en veelbelovende starters kunnen hier een financieringsaanvraag indienen.

Dat gebeurt in de vorm van een lening (50.000 tot 2.500.000 euro). Een lening heeft een maximale looptijd van 10 jaar. 

Ondernemers worden eerst gescreend en krijgen vervolgens een 'Crowdfund Coach' toegewezen. Deze coach schat de hoogte van de leningaanvraag en kijkt ook naar het investeringsrisico. De rente ligt ergens tussen de 4 tot 9 procent (meestal 7,5% procent). 
Meer informatie -> www.collincrowdfund.nl

2. One Planet Crowd

Oneplanetcrowd.nl is een crowdfundingplatform voor duurzame projecten. Investeerders willen de wereld stap voor stap een beetje beter maken voor mens en milieu en daarvoor op hun beurt aantrekkelijke tegenprestaties ontvangen. 

De crowd draagt bij aan het mogelijk maken van duurzame innovaties en wil tegelijkertijd deze nieuwste producten en/of diensten zelf kunnen ervaren. 

Oneplanetcrowd is vooral geschikt voor ondernemers die met hun met bedrijf of project een duurzaam of sociaal-maatschappelijk doel nastreven.

Dit crowdfundingplatform beidt een flexibel fundingmodel aan, waarin verschillende investeringsmogelijkheden kunnen worden gecombineerd

Hierbij kun je denken aan leningen van 50.000 tot 2.500.000 euro met een aantrekkelijk rentepercentage en converteerbare leningen. Wordt het streefbedrag niet door de ondernemer opgehaald? Dan gaat het geld terug naar de crowd.
-> www.oneplanetcrowd.nl

3. ZIB Crowdfunding

ZIB Crowdfunding is een platform dat zich richt op financiering van vastgoed. De focus ligt hierbij op de zorgsector, commercieel vastgoed (mits voor eigen gebruik), recreatie, woningportefeuilles,  windmolenparken en overige maatschappelijk relevante projecten.

Het crowdfundplatform focust zich minder op kleinschalige ondernemers en richt zich specifiek op Nederlandse organisaties met een financieringsbehoefte vanaf 1 miljoen euro. De financiering is mogelijk in de vorm van een lening van tot 2.500.000 euro. Hierbij is maatwerk mogelijk met betrekking tot de financieringsomvang.
-> www.zibcrowd.nl

4. Leapfunder

andres

Startkapitaal nodig?

Er zijn diverse manieren om aan startkapitaal te komen. Welke vorm past bij jou? Rabobank heeft de verschillende financieringsvormen voor je in kaart gebracht.

Bekijk de oplossingen

Het Europees georiënteerde platform Leapfunder benadert Crowdfunding op een originele manier.

Hier draait het om het vergaren van (of investeren in) een obligatielening - de zogenoemde 'convertible note' - die op den duur zal worden omgezet in gecertificeerde aandelen.

De converteerbare obligatieleningen fungeren dan als onderliggend instrument voor de crowdfinanciering. In normale mensentaal wil dat zeggen dat investeerders via Leapfunder een (kortlopende) lening verstrekken.

De startup waaraan de lening is verstrekt, bepaalt vervolgens zelf een moment om de lening om te zetten in een aandelenbelang.

De specifieke aandelenprijs zal afhangen van de waarde die de investeerders of kopers aan het bedrijf verbinden.
-> www.leapfunder.nl

5. Kapitaal Op Maat

Het platform Kapitaal Op Maat richt zich op crowdfinancing. Dit is een zekere vorm van co-financiering, waarbij meerdere investeerders geld kunnen steken in een plan voor een bedrijf, product of dienst.

Ondernemers die op zoek zijn naar (aanvullend) kapitaal om een specifiek project te realiseren, kunnen hun plannen via Kapitaal Op Maat onder de aandacht brengen bij potentiële geldschieters. Het platform beschikt over een AFM ontheffing

Deelname is mogelijk voor zowel gevestigde bedrijven als starters. Goed om te weten is dat er hier sprake moet zijn van een minimale investeringsaanvraag van 25.000 euro. Een maximum is echter ook ingesteld: 500.000 euro. Andere voorwaarden zijn:

 • Investeerders steken minimaal 100 euro in een project, met een maximum (voor particulieren) van 80.000 euro. Voor zakelijke investeerders geldt geen limiet.
 • Ondernemers betalen hun investeerders een vast rentepercentage en en (annuïtaire) aflossing gedurende de looptijd.
 • Het totale investeringsbedrag moet binnen zes tot 120 maanden zijn terugbetaald aan alle investeerders.

-> www.kapitaalopmaat.nl

Door jouw startup of project te promoten op een crowdfundingplatform kom je sneller in beeld bij potentiële geldschieters en/of donateurs.

6. CrowdAboutNow

CrowdAboutNow financiert het mkb. Van de bakker op de hoek tot innovatieve startups. Het platform heeft een AFM-vergunning. Dat biedt ondernemers en investeerders een gevoel van veiligheid en zekerheid.

Wil jij je aanmelden bij CrowdAboutNow? Dan moet je een test maken die jouw 'crowdfundbaarheid' toetst. Na een intake word je in enkele sessies voorbereid om een goede campagne op poten te ztten.

CrowdAboutNow bewaakt tijdens de campagne (en looptijd van de financiering) zowel de belangen van de onderneming als de investeerders.

Afhankelijk van het type bedrijf kunnen lening-campagnes, eigen vermogen-campagnes, voorverkoop- of donatiemodellen naadloos worden ingezet op je zakelijke website of op het platform van CrowdAboutNow.
-> www.crowdaboutnow.nl

Bijgewerkt op: 23-04-2018

Wat vind je van dit artikel?

x11
x14

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Crowdfunding

Crowdfunding komt uit het Engels en betekent letterlijk: 'funding (investering) door de crowd (massa)'. Maar eigenlijk is dit gewoon een andere vorm om een startup of specifiek project te financieren, waarbij meerdere partijen (onder wie individuen) gezamenlijk hierin kunnen investeren. Op deze pagina's vind je uitgebreide info over het fenomeen crowdfunding en ontdek je of deze sociale financieringsvorm ook van toepassing kan zijn op jouw bedrijf of project. Denk daarbij aan:

 1. Zo maak je een goed begin met crowdfunding
 2. Een succesvolle crowdfunding-campagne in 8 stappen
 3. Weet jij alle soorten crowdfunding? (hint: het zijn er 5)

Lees hier wat voor rol de Rabobank kan spelen in jouw crowdfundingproject.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.278 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.