crowdfundingplatform crowdfunding opzetten

Welk Nederlands crowdfunding platform past bij jou?

Crowdfunding is populairder dan ooit, ook in Nederland. Dat biedt kansen voor starters die geen financiering kunnen krijgen via traditionele wegen. Welk Nederlands crowdfundingplatform past bij jou?

Crowdfundingplatforms schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Net zoals er meerdere vormen van crowdfunding bestaan, zijn er ook verschillende soorten crowdfundingplatforms waar je als kapitaalzoekende starter terechtkunt. 

Bij crowdfunding zoek je de financiering voor je bedrijf niet bij een bank of andere individuele investeerder. Je zoekt het juist bij een groep of het grote publiek.

Een crowdfunding opzetten begint met het juiste platform. Hieronder vind je een overzicht van enkele bekende platforms. Welke crowdfundingmethode sluit het best aan bij jouw crowdfundingcampagne

1. Collin Crowdfund

Collin Crowdfund is een platform dat zich richt op ondernemers in het mkb en investeerders. Kredietwaardige ondernemers en veelbelovende starters kunnen hier een financieringsaanvraag indienen.

Dat gebeurt in de vorm van een lening (€ 25.000 tot € 2.500.000). Een lening heeft een looptijd van een half jaar tot maximaal 10 jaar. 

Ondernemers worden eerst gescreend en krijgen vervolgens een 'Crowdfund Coach' toegewezen. Deze coach schat de hoogte van de leningaanvraag in en kijkt ook naar het investeringsrisico. De rente ligt tussen de 5 en 12%. 

Kosten

Voor de kredietbeoordeling betaal je bij Collin Crowdfund € 350, voor het publiceren van je project € 850. De eenmalige succesfee bedraagt 1,5% (minimaal € 1.500).

2. Oneplanetcrowd

Oneplanetcrowd is een crowdfundingplatform voor duurzame projecten. Het trekt investeerders en ondernemers aan die de wereld stap voor stap een beetje beter maken voor mens en milieu. In ruil daarvoor ontvangen ze aantrekkelijke tegenprestaties. 

De crowd draagt bij aan het mogelijk maken van duurzame innovaties en wil tegelijkertijd deze nieuwste producten en/of diensten zelf kunnen ervaren. 

Oneplanetcrowd is vooral geschikt voor duurzame en sociaal-maatschappelijke projecten.

Dit crowdfundingplatform biedt een flexibel fundingmodel aan, waarin verschillende investeringsmogelijkheden kunnen worden gecombineerd

Hierbij kun je denken aan leningen van € 50.000 tot € 2.500.000 met een aantrekkelijk rentepercentage en converteerbare leningen. Wordt het streefbedrag niet door de ondernemer opgehaald? Dan gaat het geld terug naar de crowd.

Kosten

De kosten van het analyseren van je aanvraag bedragen € 450 bij Oneplanetcrowd. De plaatsingsfee is € 400. De hoogte van de succesfee is afhankelijk van de financieringsvorm 1 tot 7%.

3. Funding Circle

Funding Circle noemt zichzelf een soort online marktplaats waar ondernemers en investeerders elkaar kunnen vinden. Je kunt er een lening krijgen voor alle aspecten van je bedrijfsvoering. Denk bijvoorbeeld ook aan financiering voor je inkoop en bedrijfsauto.

Kosten

Je betaalt bij Funding Circle eenmalig tussen de 2 en 6% van het nettobedrag van de lening met een minimum van € 750. Daarnaast betaal je de maandelijkse aflossing en de rente aan je investeerders, waarvan 1% als servicekosten naar Funding Circle gaat.

4. ZIB Crowdfunding

ZIB Crowdfunding is een platform dat zich richt op financiering van vastgoed, vooral op maatschappelijk relevante projecten. Het crowdfundplatform focust zich minder op kleinschalige ondernemers, dus het is minder geschikt voor starters.

Dit platform richt zich namelijk specifiek op Nederlandse organisaties met een financieringsbehoefte vanaf € 1 miljoen. De financiering is mogelijk in de vorm van een lening van tot € 2.500.000. Hierbij is maatwerk mogelijk met betrekking tot de financieringsomvang.

Kosten

ZIB Crowdfunding rekent 1% van het openstaande geleende bedrag per jaar. Er zijn geen eenmalige kosten om je crowdfunding te starten. 

5. Leapfunder

Het Europees georiënteerde platform Leapfunder benadert crowdfunding op een originele manier. Hier draait het om het vergaren van (of investeren in) een obligatielening, de zogenoemde 'convertible note'. Op den duur zal dit worden omgezet in gecertificeerde aandelen.

In normale mensentaal wil dat zeggen dat investeerders via Leapfunder een (kortlopende) lening verstrekken. De startup waaraan de lening is verstrekt, bepaalt vervolgens zelf een moment om de lening om te zetten in een aandelenbelang.

De specifieke aandelenprijs zal afhangen van de waarde die de investeerders of kopers aan het bedrijf verbinden.

Het is ook mogelijk om op de gebruikelijke manier gebruik te maken van crowdfunding bij Leapfunder.

6. Kapitaal Op Maat

Het platform Kapitaal Op Maat richt zich ook op crowdfunding projecten. Deelname is mogelijk voor zowel gevestigde bedrijven als starters. Goed om te weten is dat er hier sprake moet zijn van een minimale investeringsaanvraag van € 25.000. Een maximum is echter ook ingesteld: € 2.500.000.

Kosten

Wil je een lening bij Kapitaal Op Maat? Dan word je eerst getoetst door een externe expert voor € 395. Als je aangenomen wordt, betaal je € 350 om het project te publiceren. 

Door jouw startup of project te promoten op een crowdfundingplatform kom je sneller in beeld bij potentiële geldschieters en/of donateurs.

7. CrowdAboutNow

CrowdAboutNow financiert het mkb. Van de bakker op de hoek tot innovatieve startups. Wil jij je aanmelden bij CrowdAboutNow? Dan moet je een test maken die jouw 'crowdfundbaarheid' toetst. Na een intake word je in enkele sessies voorbereid om een goede campagne op poten te ztten.

CrowdAboutNow bewaakt tijdens de campagne (en looptijd van de financiering) zowel de belangen van de onderneming als de investeerders. Afhankelijk van het type bedrijf kunnen lening-campagnes, eigen vermogen-campagnes, voorverkoop- of donatiemodellen naadloos worden ingezet op je zakelijke website of op het platform van CrowdAboutNow.

Kosten

De kosten bij CrowdAboutNow bedragen 3 tot 7%, afhankelijk van het type crowdfunding.

Bijgewerkt op: 12-07-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Crowdfunding

Crowdfunding komt uit het Engels en betekent letterlijk: 'funding (investering) door de crowd (massa)'. Maar eigenlijk is dit gewoon een andere vorm om een startup of specifiek project te financieren, waarbij meerdere partijen (onder wie individuen) gezamenlijk hierin kunnen investeren.

Op deze pagina's vind je uitgebreide info over het fenomeen crowdfunding en ontdek je of deze sociale financieringsvorm ook van toepassing kan zijn op jouw bedrijf of project. Denk daarbij aan:

  1. Zo maak je een goed begin met crowdfunding
  2. Een succesvolle crowdfunding-campagne in 8 stappen
  3. Weet jij alle soorten crowdfunding? (hint: het zijn er 5)

Lees hier wat voor rol de Rabobank kan spelen in jouw crowdfundingproject.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.