marieke

Innovatief MKB vraagt om meer investeringen

Innovatieve Nederlandse ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf (MKB) hebben vaak meer behoefte aan financiële investeringen dan bedrijven uit vergelijkbare sectoren die geen innovatief beleid voeren. Vernieuwende MKB-ondernemers zijn daarnaast niet alleen vaker op zoek naar meer geld; ook de omvang van hun financieringsaanvragen is groter, zo bleek afgelopen maandag uit onderzoek van Panteia/EIM.

Het onderzoeksbureau stelt dat achttien procent van de innovatieve bedrijven in 2012 op zoek ging naar financiering buiten de bestaande kredietruimte, tegenover negen procent van MKB-bedrijven zonder plannen op het gebied van innovatie. De gemiddelde omvang van de aanvragen is daarnaast bij innovatieve ondernemingen 33 procent groter dan bij andere bedrijven.

Durfkapitaal

MKB-ondernemers met vernieuwende ideeën zoeken verder niet meer altijd financiering via de traditionele weg, maar werken vaker samen aan met business angels of participatiemaatschappijen. "Het risicoprofiel van innovatieve bedrijven vraagt om een andere aanpak van hun financieringsvraagstuk", aldus Panteia/EIM. "De opkomst van durfkapitaal wordt wel gezien als een oplossing voor het financieren van innovatie."

Lees het hele artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
31-01-2013

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Crowdfunding

Crowdfunding komt uit het Engels en betekent letterlijk: 'funding (investering) door de crowd (massa)'. Maar eigenlijk is dit gewoon een andere vorm om een startup of specifiek project te financieren, waarbij meerdere partijen (onder wie individuen) gezamenlijk hierin kunnen investeren.

Op deze pagina's vind je uitgebreide info over het fenomeen crowdfunding en ontdek je of deze sociale financieringsvorm ook van toepassing kan zijn op jouw bedrijf of project. Denk daarbij aan:

  1. Zo maak je een goed begin met crowdfunding
  2. Een succesvolle crowdfunding-campagne in 8 stappen
  3. Weet jij alle soorten crowdfunding? (hint: het zijn er 5)

Lees hier wat voor rol de Rabobank kan spelen in jouw crowdfundingproject.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.