marieke

ZZP-pensioenfonds BrightNL start crowdfundingcampagne

BrightNL, de eerste Nederlandse pensioeninstelling voor zelfstandige professionals, gaat deze week van start met een crowdfundingcampagne. De campagne loopt via het bekende crowdfundingplatform Symbid en wordt komende donderdag openbaar gesteld voor alle geïnteresseerde investeerders.

Tot nu toe konden alleen nog familie, vrienden en bekenden van de initiatiefnemers investeren in BrightNL, maar hier komt komende donderdag dus verandering in. Het voornaamste doel van dit op ZZP'ers gerichte platform, dat pensioenopbouw zonder gekoppelde verzekeringen mogelijk maakt, is om binnen anderhalve maand 300.000 euro op te halen.

Belegging

Bij BrightNL kunnen deelnemers, onder wie ook freelancers en andere zelfstandig ondernemers, zelf bepalen welk bedrag zij inleggen en op welk moment ze hun pensioen willen laten ingaan. Daarnaast kiezen ze zelf de instantie die het pensioen gaat uitkeren. Het ingelegde geldbedrag wordt vervolgens belegd in het Bright LifeCycle Fonds. Overigens zal het risico worden afgebouwd naarmate de pensioendatum van de deelnemer dichterbij komt.

Medezeggenschap

Deelnemende zelfstandigen zijn op jaarbasis 210 euro kwijt aan deze dienstverlening. Daarnaast moeten de beleggingskosten tegen kostprijs worden betaald. Daar tegenover staat dat mensen naar aanleiding van hun deelname aan de regeling automatisch aandeelhouders van BrightNL worden, waardoor ze naast het krijgen van medezeggenschap ook kunnen meedelen in de eventuele winst.

Lees het oorspronkelijke bericht op NUzakelijk. Meer informatie over de aanstaande campagne van BrightNL vind je hier.

Gepubliceerd op:
02-04-2014

Wat vind je van dit artikel?

x4
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Crowdfunding

Crowdfunding komt uit het Engels en betekent letterlijk: 'funding (investering) door de crowd (massa)'. Maar eigenlijk is dit gewoon een andere vorm om een startup of specifiek project te financieren, waarbij meerdere partijen (onder wie individuen) gezamenlijk hierin kunnen investeren.

Op deze pagina's vind je uitgebreide info over het fenomeen crowdfunding en ontdek je of deze sociale financieringsvorm ook van toepassing kan zijn op jouw bedrijf of project. Denk daarbij aan:

  1. Zo maak je een goed begin met crowdfunding
  2. Een succesvolle crowdfunding-campagne in 8 stappen
  3. Weet jij alle soorten crowdfunding? (hint: het zijn er 5)

Lees hier wat voor rol de Rabobank kan spelen in jouw crowdfundingproject.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.