marieke

Interview Chris Dijk l 'Fuel Up koppelt starters aan bedrijven'

Bedrijven die behoefte hebben aan nieuwe ideeën binnen hun onderneming koppelen aan de meest geschikte innovatieve starter. Ondernemer Chris Dijk kwam met dit idee, nadat hij zélf veel geld verloor door geld te steken in de 'verkeerde' starters.

Dat Chris Dijk een startup runt, betekent nog niet dat hij een nieuweling is in de ondernemerswereld. Hij heeft al verschillende bedrijven opgericht en kreeg vanuit die rol twee jaar geleden het idee om zelf te gaan investeren in startups. Al terugblikkend stelt de ondernemer nu dat dit eerst niet helemaal ging zoals gehoopt. "Ik heb veel geld verloren, omdat ik investeerde in de verkeerde bedrijven."

Selectiesysteem

Om nieuwe missers te voorkomen, besloot hij een systeem te ontwikkelen waarmee starters met potentie voor hem konden worden geselecteerd. "Ik liet een bevriende ondernemer een tool ontwerpen en die plaatste ik vervolgens op mijn website. Starters vulden hun gegevens, plannen, plaatjes en hyperlinks in en ik ontving wekelijks een overzicht in mijn mailbox van de starters met de meeste potentie." Wat begon als handige ondernemerstool voor Dijk zelf, is uitgegroeid tot een bedrijf: Fuel Up. "Mijn tool was dusdanig handig dat steeds meer vrienden er ook gebruik van wilden maken en riepen: 'Dit is óók interessant voor anderen'."

De juiste doelgroep

Dijk was oorspronkelijk van plan om zich met zijn bedrijf te richten op investeerders. "Maar die bleken helemaal niet zo geïnteresseerd te zijn. Zij vinden het vaak veel te leuk om zélf te zoeken naar gave startups. Een tool haalt voor hen het leuke eraf." De ondernemer onderzocht voor wie zijn tool dan wél meerwaarde kon bieden: "Grote bedrijven die startups willen inzetten voor 'business intelligence' - wat gebeurt er allemaal op mijn werkgebied? - en kleine bedrijven die met een startup willen samenwerken om een product of dienst te ontwikkelen of te verbeteren."

Inmiddels heeft de ondernemer verschillende Nederlandse bedrijven in zijn klantenbestand en waarschijnlijk kan hij daar binnen een paar weken Amerikaanse bedrijven aan toevoegen. "Er zijn al een groot aantal startupplatformen uit binnen- en buitenland bij aangesloten."

Startup accelerator

Overigens was het onderzoek naar zijn doelgroep niet puur het idee van de ondernemer. Dijk doet namelijk sinds april mee aan het acceleratorprogramma Startup Bootcamp. "Tijdens dat programma test je al je aannames. Mijn aanname was dat investeerders mijn tool heel leuk en handig zouden vinden. Maar dat bleek dus helemaal niet zo te zijn."

Tijdgebrek

Dit wereldwijd actieve acceleratorprogramma daagt ondernemers uit om - in een periode van drie maanden - een vooruitgang van twaalf maanden te boeken. Het tempo ligt hoog, beaamt Dijk. "Mijn vrienden weten sinds de start van Startup Bootcamp niet meer dat ik besta en de sportschool heb ik al zes weken niet van binnen gezien."

Desalniettemin is hij wildenthousiast. "Het is de beste keuze die ik heb gemaakt sinds ik onderneem. Vakexperts en topondernemers kijken met je mee, deuren worden geopend en er hangt een positieve, energieke sfeer. En ik heb al zoveel bereikt. Ik kan wel zeggen dat van alle startups die ik heb gerund dit inmiddels de meest bijzondere is."

Geautomatiseerde dienst

Het doel van de ondernemer is om van Fuel Up een blend tussen oud en nieuw te maken. "Wij bieden een dienst die dicht tegen consultancy aan ligt, waarover iedereen zegt dat het niet geautomatiseerd kan worden. Ik wil bewijzen dat je een automatisch systeem kunt ontwikkelen dat tóch een menselijk gevoel oproept. De behoefte van een startup is om een klant te krijgen; de behoefte van een bedrijf is een concreet voorstel. Natuurlijk moeten ze uiteindelijk met elkaar in gesprek, maar waarom zou het voortraject niet geautomatiseerd kunnen zijn?!"

Kritische blik

Andere startende ondernemers tipt hij om een kritische blik te werpen op hun product. "Breng je het wel op de juiste manier naar de klant? Soms kan het verleggen van je focus een explosie teweegbrengen." Een andere tip van Dijk: "Verras jezelf, probeer af en toe iets nieuws uit. Experimenteer binnen en met je bedrijf, daar kunnen de meest innovatieve plannen uit voortkomen!"

[Bron: MKB Servicedesk]

Gepubliceerd op:
29-05-2013

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Wat doe jij met de kostbare eerste twintig seconden van je pitch? Kies je voor een cliffhanger in zin 2? Of begin je met een persoonlijke, heel herkenbare irritatie (waar jij natuurlijk dé oplossing voor hebt)? Wij dagen je uit om vier openingen te testen, zodat je straks investeerders en zakenrelaties direct wakker schudt.

Elevator pitch
Elevator pitch

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren.

Startkapitaal vergaren

Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:

  1. Wat kost het om een bedrijf te starten?
  2. Waar let de bank op bij jouw financieringsaanvraag?
  3. Hoe overtuig ik investeerders van mijn verhaal?
  4. Waarop moet je letten als je gaat lenen bij familie en bekenden?

Lees meer over de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.