marieke

Opslag voor zakelijk krediet omlaag

De opslagen die veel ondernemers moeten betalen voor zakelijk bankkrediet, zijn aan het dalen. Zo heeft de Rabobank de zogeheten liquiditeitsopslag inmiddels gehalveerd. Ook bij andere banken nemen de te betalen opslagen af.

Eind vorig jaar en begin dit jaar verhoogden vrijwel alle banken de rente voor bestaande bedrijfsleningen vanwege de schaarste aan financiering. Financiële instellingen durfden elkaar nauwelijks geld te lenen en de spaarrentes waren hoog.

Markten verbeterd
Het afgelopen halfjaar zijn de omstandigheden echter flink verbeterd. Zo kunnen banken onbeperkt geld lenen bij de Europese Centrale Bank en kunnen ze obligaties met staatsgaranties plaatsen. Daarnaast verbeterden de markten dusdanig, dat de banken nu ook weer zonder hulp uit Den Haag geld kunnen aantrekken.

Dalende tendens
Als gevolg daarvan heeft de Rabobank de opslag voor bedrijven al verlaagd van 1,1 naar 0,55 procentpunt. Ook andere banken zijn inmiddels bezig de opslag in maandelijkse stapjes te verlagen. Vallstein, een bureau dat ondernemingen adviseert bij bankzaken, bevestigt de dalende tendens. Het bureau denkt zelfs dat bedrijven bij het aanvragen van nieuwe kredieten de liquiditeitstoeslag er helemaal uit kunnen onderhandelen. Banken kunnen volgens Vallstein namelijk 'moeilijk volhouden dat ze de opslag nog nodig hebben'.

Marges
Los van de speciale opslag rekenen banken de gebruikelijke marges voor zakelijke kredieten. Ook die waren begin dit jaar torenhoog en zijn nu aan het dalen, aldus Hugo van Wijk van Vallstein. "Begin 2009 was het echt een verkopersmarkt. Toen zag je 2, 3 of soms 4 procentpunt marge op zakelijk krediet. Dat begint nu een beetje terug te komen."
 

Gepubliceerd op:
25-11-2009

Wat vind je van dit artikel?

x3
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren.

Startkapitaal vergaren

Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:

  1. Wat kost het om een bedrijf te starten?
  2. Waar let de bank op bij jouw financieringsaanvraag?
  3. Hoe overtuig ik investeerders van mijn verhaal?
  4. Waarop moet je letten als je gaat lenen bij familie en bekenden?

Lees meer over de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.