marieke

'Oud-ondernemers nemen bedrijven over in MKB'

In het midden- en kleinbedrijf (MKB) is een relatief nieuwe ontwikkeling gaande. In deze branche worden de bedrijven steeds vaker niet door collega's of kinderen overgenomen, maar door oud-ondernemers die met een eerdere onderneming succesvol zijn geweest. Dat meldde het Financieele Dagblad eerder deze week.

'Cashen en opnieuw beginnen': dat is de nieuwe trend in het MKB, aldus het FD. Nadat ondernemers hun eigen bedrijf voor veel geld hebben verkocht, willen zij vaak datzelfde succes evenaren met een nieuw project en besluiten dan een bedrijf over te kopen. Het FD meldt in het artikel dat schattingen van het aantal miljonairs dat 'in de markt is voor een overname' uiteenlopen van twee- tot driehonderd.

Trend

De vermogende oud-ondernemers zijn een alternatief voor de meer traditionele investeerders, zoals banken en andere traditionele financiële instellingen en managers uit het grote bedrijfsleven. Volgens Ton Beltman van bedrijvenmakelaar Marktlink, die aan het woord kwam bij BNR, komt hij die laatste groep nu minder vaak tegen. Beltman is ook van mening dat er ook een duidelijke trend is dat bedrijven steeds minder in de familie blijven. Desalniettemin staan er het animo onder kapitaalkrachtige zakenmensen maar weinig MKB-bedrijven te koop, schrijft het FD. De meeste ondernemers lijken betere tijden te willen afwachten.

Lees het hele artikel op de website van NRC Carrière.

Gepubliceerd op:
14-08-2013

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Wat doe jij met de kostbare eerste twintig seconden van je pitch? Kies je voor een cliffhanger in zin 2? Of begin je met een persoonlijke, heel herkenbare irritatie (waar jij natuurlijk dé oplossing voor hebt)? Wij dagen je uit om vier openingen te testen, zodat je straks investeerders en zakenrelaties direct wakker schudt.

Elevator pitch
Elevator pitch

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren.

Startkapitaal vergaren

Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:

  1. Wat kost het om een bedrijf te starten?
  2. Waar let de bank op bij jouw financieringsaanvraag?
  3. Hoe overtuig ik investeerders van mijn verhaal?
  4. Waarop moet je letten als je gaat lenen bij familie en bekenden?

Lees meer over de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.