marieke

'Mogelijk duizenden bedrijven niet klaar voor IBAN en SEPA'

Er zouden mogelijk twintig- tot zestigduizend Nederlandse bedrijven zijn die nog niet klaar zijn voor de overgang naar het nieuwe Europese betaalsysteem IBAN en SEPA. De tijd voor deze ondernemingen begint te dringen, omdat banken vanaf 1 februari 2014 geen betaal- en incasso-opdrachten met oude rekeningnummers meer kunnen accepteren.

Hoewel het grote merendeel van de 1,2 miljoen bedrijven in Nederland de overstap naar IBAN en SEPA inmiddels heeft gemaakt of heeft aangegeven dit voor 1 februari aanstaande te doen, is dit bij twintig- tot zestigduizend nog niet gebeurd. Het gaat hierbij vooral om kleinere mkb-ondernemingen, kleine gemeenten en verenigingen.

Buitenland

Bernard Juffermans, programmamanager bij SEPA Nederland, verwacht overigens dat de overstap naar het nieuwe systeem in Nederland overwegend soepel zal verlopen: "Maar als er landelijke chaos dreigt te ontstaan, grijpen we in." Juffermans wijst erop dat er mogelijk wel problemen kunnen ontstaan bij bedrijven die veel zaken doen met Frankrijk en Duitsland. Deze landen hebben ook geen gebruik gemaakt van de aangeboden uitstelmogelijkheid van twee jaar, maar daar lijken nog veel meer organisaties niet voorbereid te zijn op de komst van IBAN en SEPA.

Lees het hele artikel op NUzakelijk. Bent u ondernemer en moet de overstap ook nog maken? Lees dan hier wat u moet doen.

Gepubliceerd op:
16-12-2013

Wat vind je van dit artikel?

x2
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Boekhouding en administratie

Boekhouden en de administratie bijwerken: bij veel ondernemers en zzp'ers staat deze klus niet bovenaan het lijstje van leukste werkzaamheden. Toch is een overzichtelijke administratie onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond bedrijf. Als je als starter jouw bedrijfsadministratie wilt gaan inrichten, moet je onder andere aan de volgende zaken denken:

  1. Ga ik de boekhouding zelf doen of besteed ik dit uit?
  2. Heb ik een zakelijke rekening nodig?
  3. Hoe richt ik mijn administratie in?

Lees hier hoe je een goede factuur en offerte opstelt.

Btw berekenen? Gebruik de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.