marieke

3 soorten financiering om een bedrijf te starten

Het vinden van (aanvullende) financiering om een bedrijf te starten, kan voor startende ondernemers - zeker in tijden van economische tegenwind - een lastige opgave zijn. Hoewel veel banken en andere financiële instellingen door de crisis minder snel kredieten verstrekken, kunt u voor goede initiatieven ook hier nog steeds aan bedrijfsfinanciering komen. Bij de Rabobank kan dit op onderstaande manieren: 3 soorten financiering om een bedrijf te starten.

1. Financiering via het Rabobank Stimuleringskapitaal

Wat is het?
Het Rabobank Stimuleringskapitaal kunt u het beste zien als een extra financieel steuntje in de rug van ondernemers. Deze financieringsvorm is vooral gericht op startende, groeiende of innoverende ondernemers. Het Rabobank Stimuleringskapitaal onderscheidt zich op twee belangrijke punten van een reguliere banklening. Het is namelijk een achtergestelde lening die in de eerste vijf jaar aflossingsvrij kan worden gemaakt. Het gaat om een krediet dat maximaal vijfhonderdduizend euro én maximaal vijftig procent van de (gevraagde uitbreiding van de) zakelijke financiering bedraagt. Deze regeling kan u in de startfase op financieel gebied dus wat meer ruimte geven.

Hoe werkt het?
Een groot voordeel van het Rabobank Stimuleringskapitaal: het is een flexibele regeling die ook geschikt is voor ondernemers met de ambitie om succesvol te worden in het buitenland. De looptijd is in principe afhankelijk van uw investeringsdoel en de verwachte ontwikkelingen van uw onderneming, maar bedraagt maximaal vijftien jaar. Omdat het hierbij om een achtergestelde lening zonder zekerheden gaat, valt het tarief hoger uit dan bij gewone lening. De Rabobank wil ondernemerschap echter blijven stimuleren. Daarom is het tarief alsnog relatief laag in verhouding tot de risico's voor de bank. Een Rabobankadviseur vertelt u in een vrijblijvend adviesgesprek graag meer over de kosten en welke oplossing bij u past.

Mocht uw onderneming om wat voor reden dan ook uiteindelijk geen succes worden, is het bij deze financieringsvorm mogelijk om eerst alle andere schuldeisers af te betalen. Pas daarna hoeft u uw stimuleringskapitaal af te lossen. Een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor deze financieringsvorm, is dat u als ondernemer lid bent van de Rabobank (of dat wil worden).

-> Lees hier meer over deze financieringsvorm voor starters.

2. Financiering via Qredits

Update: begin december 2014 heeft het kabinet bekendgemaakt dat het maximale leenbedrag opnieuw is verhoogd naar 250.000 euro.

Wat is het?
Zoals gezegd ervaren kleine of startende ondernemers sinds de start van crisis vaak meer moeite bij het vinden van financiering dan voorheen. Dat is vervelend en kan ontmoedigend werken, maar gelukkig zijn er voor ondernemers tegenwoordig meer wegen die naar Rome leiden. Want voldoet u niet aan de strengere acceptatiecriteria van banken, maar heeft u wel een goed verhaal? Informeer dan eens bij Qredits naar de mogelijkheden in uw situatie.

Qredits, de handelsnaam van Stichting Microkrediet Nederland, is mede een initiatief van de Rabobank en verstrekt microkredieten tot vijftigduizend euro met een looptijd tussen de één en tien jaar. Daarnaast - en dat is het unieke aan deze kredietverstrekker - kan Qredits u onder meer helpen bij het uitbreiden van uw klantenbestand, het opzetten van een bedrijfsadministratie en het aannemen van personeel.

Op Prinsjesdag 2013 werd bekend dat de kredietmogelijkheden bij Qredits zullen worden uitgebreid. Als onderdeel van het stimuleringspakket van het Ministerie van Economische Zaken gaat Qredits namelijk een extra financieringsproduct in de markt zetten voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf: het MKB-krediet. Zowel startende als bestaande ondernemers die niet bij de bank terechtkunnen voor financiering, mogen naar verwachting vanaf 1 november aanstaande een aanvraag indienen bij Qredits. Goed om te weten: het MKB-krediet is een zakelijke lening tussen de vijftigduizend en honderdvijftigduizend euro. Daarnaast zal het microkrediet (tot vijftigduizend euro) beschikbaar blijven voor starters.

Hoe werkt het?
Zoals iedere andere kredietverstrekker stelt ook Qredits bepaalde voorwaarden aan het verstrekken van bedrijfsfinanciering. U kunt als startende ondernemer op de website van Qredits in vier stappen krediet aanvragen. Houd er rekening mee dat u hiervoor een uitgewerkt (en up-to-date) ondernemingsplan en financieel plan nodig heeft. Vindt u het lastig om deze zaken op papier te krijgen? Ook hierbij kan Qredits een handje helpen. Of download hier gratis een goed voorbeeldplan voor ZZP'ers.

-> Kom hier meer te weten over de mogelijkheden van Qredits voor uw bedrijf.

3. Financiering via Money Meets Ideas

Wat is het?
Stel: u bent enige tijd van start gegaan met uw onderneming. U weet wat nodig is om van uw startup een succes te maken. De zaken gaan dan ook voorspoedig: u haalt de ene na de andere nieuwe opdracht binnen en u ziet al snel mogelijkheden om uit te breiden. Een dergelijke vlotte start kan op bepaalde vlakken echter ook tegen u werken. Door de explosieve groei heeft u namelijk meestal behoefte aan extra geld, bijvoorbeeld voor de financiering van een marktintroductie of om simpelweg te blijven doorgroeien. Hiervoor kunt u helaas niet altijd terecht bij een bank. Informal investment kan in dat geval uitkomst bieden.

Hoe werkt het?
De regeling Money Meets Ideas, die mede wordt ondersteund door de Rabobank, brengt kansrijke ondernemers in contact met succesvolle ondernemers die bereid zijn te investeren. Money Meets Ideas heeft hiervoor een uitgebreid netwerk tot haar beschikking. Als u een nieuwe investeringspartner vindt met wie het klikt, krijgt u ook de kans om uw plannen daadwerkelijk te realiseren.

De Money Meets Ideas-regeling komt vooral van pas voor als u nog maar net begonnen bent met ondernemen of als u wilt (door)starten met uw bedrijf. Als het bij de bank niet mogelijk is om uw financiering (helemaal) rond te krijgen, krijgt u via het uitgebreide netwerk van Money Meets Ideas alsnog de kans om uw ambitieuze dromen te verwezenlijken.

-> Meer weten over deze financieringsvorm? Klik hier voor meer informatie.

Lees ook

5 financieringsmogelijkheden voor starters
Starten met voldoende startkapitaal: 7 tips
3 financieringstips voor vrouwelijke starters
De 6 meest voorkomende startersblunders bij kredietverzoeken
9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Gepubliceerd op:
01-10-2013

Wat vind je van dit artikel?

x2
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Investeren

Als startende ondernemer denk je wellicht niet meteen aan investeren, maar toch liggen er op dit gebied ook kansen voor starters. In de juiste markt investeren kan op den duur lucratief uitpakken; daarnaast zijn er diverse overheidsregelingen waarvan je als investeerder kunt profiteren. Het is wel belangrijk dat je weet hoe alles werkt. 

Zo moet je er als internationaal georiënteerde ondernemer rekening mee houden dat er in bepaalde landen andere regels gelden dan in Nederland. Chinezen doen bijvoorbeeld heel anders zaken dan Amerikanen, oftewel: optimaal investeren vergt maatwerk. Op deze pagina's vind je meer informatie over de mogelijkheden en kansen op het gebied van investeren.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 4.515 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.